22 Temmuz 2001 21:00

Kiracının işi insafa kaldı

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, asgari ücretin kiraları bile karşılayamadığı Türkiye'de, yasal boşlukların doldurularak yoksullar için bir konut politikası belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Paylaş
Kiracının işi insafa kaldı
Anayasa Mahkemesi'nin kiraların 2001 yılında yüzde 10 artırılmasını öngören Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun'un ilgili maddesini iptal etmesi üzerine kira tartışması tekrar alevlendi. Kiracı-evsahibi ilişkilerinde yıllardır var olan yasal boşluk yüzünden evsahibi ve emlakçılar kira oranlarını keyfi olarak belirlerken, bu keyfilik vergi kaçaklarına neden oluyor. Denetlenmeyen emlakçılar ise kiracıların mağduriyetini daha da artırıyor.
'Yasal boşluk giderilsin'
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı nedeniyle dün düzenlediği basın toplantısında, iptal edilen hükmün zaten uygulanmadığını vurgulayarak, kiracı-evsahibi ilişkilerinde var olan yasal boşluğun bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi. Kira belirlenirken doğru ve adil bir ölçüt bulunmadığını, kiraların evsahibinin insafına göre belirlendiğini belirten Çakar, emlakçıların denetimsizliğine ve büyük oranlara ulaşan vergi kaçağına dikkati çekti. Çakar, kiraların enflasyona etkisinin yüzde 20-23 arasında olduğunu belirterek, enflasyonun kontrol altına alınabilmesi için, yasal boşlukların doldurularak keyfi kira artışlarının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Dolar ve mark üzerinden kiralanan daire sayısının giderek arttığına dikkat çeken Çakar, kiracıları, döviz üzerinden ev kiralamamaya çağırdı.
Kira asgari ücreti geçti
Çakar, evsahibi-kiracı ilişkilerindeki yasal boşluğun doldurulması için girişimlerde bulunacaklarını söyledi. "Asgari ücretin ev kirasına yetmediği bir ortamda devletin mutlaka dar gelirlilerin barınma sorununu çözecek bir konut politikasının olması gerekir. Emlak Bankası'nın kapatılmasının ardından yeni bir boşluk doğdu. Toplu Konut İdaresi'nin yaptığı konutlardan ücretlilerin yararlanması da mümkün değil" diyen Çakar, yerel yönetimlerin etkili olduğu bir sistemin getirilmesini önerdi. Çakar, ayrıca, kira artışlarının enflasyonun ve maaş artışlarının çok üzerinde olduğunun altını çizerek, evsahibi-kiracı davalarında artış olduğunu kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Depolarda çürüyen tarih

SONRAKİ HABER

Doğu, santral çöplüğü mü?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...