22 Temmuz 2001 21:00

Depolarda çürüyen tarih

İçerdiği paha biçilmez eserlerle dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan İstanbul Arkeoloji Müzesi depolarında binlerce tarihi eser personel ve yer yetersizliğinden çürümeye terk edildi.

Paylaş
Depolarda çürüyen tarih
Koray Karaermiş
İçerdiği paha biçilmez eserlerle dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan İstanbul Arkeoloji Müzesi depolarında binlerce tarihi eser personel ve yer yetersizliğinden çürümeye terk edildi.
Bugün Paris'teki Louvre ya da Londra'daki British Museum ayarında bir müze sayılan ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettikleri mekânlardan biri olan İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin bazı bölümleri yetkili kurumların yeterli personel sağlayamamaları nedeniyle on yıldır kapalı.
Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürü Dr. Alpay Pasinli, personel eksikliği olan müzede sadece koruyabildikleri kadar bölümün açık olduğunu belirtiyor.
Müze girişindeki krokiye bakıldığında 9 ayrı bölüm görülüyor. Ancak bunlardan Eski Şark Eserleri Müzesi, Çinili Köşk Müzesi, Sayda Kral Nekropolü ve Antik Çağ Heykelciği bölümleri açık. Çocuk müzesi, Anadolu'nun Çevre Kültürleri, Çağlar Boyu Anadolu ve Troia, Çağlar Boyu İstanbul ve Trakya ve Bithynia-Bizans bölümleri ise kapalı.
Depolar eserlerle dolu
Müzenin alt katlarında depo olarak kullanılan bölümlere girdiğimizde, keskin bir küf ve nem kokusu içerisinde değerlendirilmeyi ve sergilenmeyi bekleyen çok değişik boyutlarda sayısız lahit, büst, heykel, sunak ve daha birçok tarihi eserin gelişi güzel depolandığına tanık oluyoruz. Bizi fark eden bekçiler, bu bölümlerin fotoğraflarını çekmemize kızıp filmlerimizi almaya çalışıyorlar. Yıllardır burada bekledikleri anlaşılan eserlerin daha ne kadar burada kalacakları bilinmiyor. Uzun süren masraflı kazıların ardından toprak altından yeryüzüne çıkarılan bu eserler, şimdi Arkeoloji Müzesi'nin tozlu depolarından çıkarılmayı bekliyor. Eserler sergilenecekleri yer bulunup, devletin personel politikasını da aşabilirse sergilenmeyi başaracaklar.
Personel yok!
Arkeoloji Müzesi'nin kapalı bölümleriyle ilgili olarak görüştüğümüz TC Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürü Dr. Alpay Pasinli, bazı bölümlerin 10 yılı aşkın süredir kapalı olduğunu açıklıyor. "Yeterli koruyucu eleman sağlanamadığı için birinci planda da eserlerin güvenliğinin korunmasının öncelikli görev olduğu düşünüldüğünden ne kadar yeri koruyabilirsek müzelerimizde o kadar yeri açmayı tercih ediyoruz" diyen Pasinli, personel politikasını genel müdürlüğün değil devletin belirlediğini ifade ediyor. Devletin neden personel sağlamadığını sorduğumuz Pasinli, sorunun muhatabının kendisi değil, ilgili devlet kurumları olduğunu söylüyor.
70 bin kitap
60 bin arkeolojik eseri barındıran, 800 bin sikkelik koleksiyona sahip olan ve 75 bin çiviyazısı tabletin bulunduğu müze, 70 bin kitaplık kütüphaneye de sahip. Günümüzden 30 yıl önceki kitapları açıp baktığımızda, müzeyle ilgili olarak 'Dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan arkeoloji müzesi" anlatımlarına rastlıyoruz.
ÖNCEKİ HABER

Küçükarmutlu'ya baskı

SONRAKİ HABER

Kiracının işi insafa kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa