22 Temmuz 2001 21:00

50 trilyonluk soygun

İzmir Aliağa'da kurulu bulunan Ege Metal Demir Çelik şirketinin yedi yıldır TEAŞ'tan aldığı elektriğin parasını ödemediği ortaya çıktı.

Paylaş
Acaba ne kadar üretici kalmış!
Nur Karabacak
Türkiye tarımının geldiği son durumu öğrenmek isteyen hükümet, genel tarım sayımı yaptırıyor. Bu yıl 7'incisi yapılan ve haziran ayında başlayan tarım sayımı 81 ilde eylül ayına kadar devam edecek. Türkiye'de yetiştirilen ürünlerin ekiliş alanları, verimleri, hayvan sayıları, tarım ürünlerinin fiyatlarının belirleneceği tarım sayımında, yetkililer çıkardıkları broşür ve afişlerle, üretimden vazgeçmekle yüz yüze gelen üretici ile adeta dalga geçiyor.
IMF'nin dayatmaları ile verilen komik taban fiyatları, özelleştirilen tarımsal KİT'ler, arka arkaya kaldırılan desteklemelerle tarımın tasfiyesi için canhıraş çalışan hükümet, şimdi de yaptıklarının sonucunu görmek için sayım yaptırıyor. 10 yılda bir yapılan genel tarım sayımı köy statüsünde olan yerleşim yerlerini ve nüfusu 25 binden az olan ilçe merkezlerini kapsıyor. Sayım iki aşamadan oluşuyor, birinci aşamada muhtarlardan köy genel bilgi formu doldurulması istenerek, köy sınırları çiziliyor. İkinci aşamada ise yerleşim yerlerinde seçilen 10 örnek işletmedeki hane halkına 'tarımsal işletmeler anketi' düzenleniyor. Sayımda tarımsal işletme listesi, köy genel bilgi formu, tarımsal işletmeler kâğıdı olmak üzere üç soru kâğıdı kullanılıyor.
Hazırladıkları broşürlerle, afişlerde "Ne kadar üretiyoruz", "Daha doğru tarım politikalarını oluşturulmasına katkıda bulunalım", "Ülkemiz tarımına birlikte yön verelim" sloganlarını öne çıkaran yetkililer, tarım politikalarının uluslararası kurumlar tarafından belirlendiğini, üreticinin çaresizlik içinde kıvrandığını unutmuşa benziyor. Sayım ile bilgi veren kılavuzda Türkiye ekonomisinin tarıma dayandığı vurgusu ise dikkat çekiyor.
Üç dönemde yapılacak
İllerde hasat zamanları dikkate alınarak üç farklı dönemde gerçekleştirilen sayımda, köylerin tarımsal yapısı ve arazi kullanımı, işletmelerdeki tarımsal alet ve makine varlığı, sulama durumu, üretilen ürünlerin cinsi ve miktarları, üreticilerin gelirine ilişkin rakamsal değerler çıkartılarak tarımın adım adım bitirilişi gözler önüne serilecek. Uluslararası kurumların bundan sonraki stratejileri için daha sağlıklı veri tabanı oluşturmak isteyen yetkililer üreticinin sayıma katılması ve doğru bilgi vermesi için broşürlerde "Tarıma destek, sayıma destek", "Doğru bilgi için çiftçiye davet" sloganları ile çağrı yapıyor.
Türkiye gerçekleri ile uzaktan yakından ilgisi olmayan AB ve uluslararası kurumlara uyumlu tarım politikaları uygulamaya sokan hükümet, sayım sonuçlarını AB'nin kullandığı sınıflamaya göre değerlendirecek. Ürün çeşidi ayrıntıları AB'ye uygun şekilde derlenerek, bu sayımda ilk defa hayvanların verimleri belirlenecek. Sayım için belirlenen il ve ilçe komiteleri vali, vali yardımcıları, DİE bölge müdürü, ziraat fakültesi dekanı, il tarım müdürü ve il ziraat odası başkanından oluşuyor.
ÖNCEKİ HABER

Acaba ne kadar üretici kalmış!

SONRAKİ HABER

Doğramacı'nın büyük vurgunu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...