22 Temmuz 2001 21:00

İsrail: 'İzlerse ABD izlesin'

İsrailli resmi makamlar, Filistin'e uluslararası gözlemci gönderilmesine halen karşı çıkıyor. Ancak CIA'nın başrol oynadığı bir plan üzerinde "çoktan anlaşıldığı" yazıldı.

Paylaş
İsrail: 'İzlerse ABD izlesin'
İsrail yönetiminin Ortadoğu'ya uluslararası gözlemciler gönderilmesine ilişkin itirazları sürüyor. G-8 dışişleri bakanlarının Filistin topraklarına uluslararası gözlemci gönderilmesi çağrısı üzerine, İsrail Savunma Bakanı Benjamin Ben Elizer'in sadece Amerikalı gözlemcileri kabul edebilecekleri yolundaki açıklamasından sonra İsrail Başbakanlığı, "tutumlarının değişmediğini, hiçbir koşulda yabancı gözlemci kabul etmeyeceklerini" bildirdi.
Dışişleri Bakanı Simon Peres ise gözlemciler konusunda henüz kendilerine resmi bir öneri gelmediğini, ancak İsrail'in buna karşı olduğunu, çünkü Hamas ya da İslami Cihad karargâhlarına giremeyecek olan gözlemcilerin sadece İsrail'i gözlemleyeceğini savundu.
İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi, gözlemciler konusunda ABD'nin İsrail'in kabul edebileceği ve Avrupa ile Suudi Arabistan'ı tatmin edecek bir formül üzerinde çalıştığını yazarken Maariv gazetesi, bu formülün "çoktan bulunduğunu" ileri sürdü.
CIA gözleyecek
Maariv, İsrail'in bölgeye 10 Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü (CIA) yetkilisinin gelmesini kabul ettiğini, tartışmanın sadece bunun zamanlaması konusunda yaşandığını yazdı. Gazete, geçen hafta İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un oğlu Omri Şaron'un Filistin lideri Yaser Arafat'ı ziyareti sırasında bu formülü ilettiği ve "10 CIA yetkilisini kabul edebiliriz" dediğini belirtti. Bu formüle göre:
- Bölgeye gönderilecek 10 CIA yetkilisine gözlemci değil, "danışman" denilecek.
- "Danışmanlar" devriye gezemeyecekler, Tel Aviv'deki CIA karargâhından her gün ABD, AB, BM, Rusya, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine günlük brifing verecekler.
- Sadece bilgi verecekler, hangi tarafın haklı olduğuna dair bir yargılamada bulunmayacaklar.
- Şikâyetlerin toplandığı bir kriz merkezi gibi hareket edecekler.
Doğrulayan açıklama
Gazete, formülün ilk olarak eski Adalet Bakanı Yossi Beilin tarafından geliştirildiğini yazdı. Beilin'in formülünde danışmanların gelen şikâyetler konusunda bir karara varmaları ve bunu açıklamaları da yer alıyor. İki tarafın da bu kararı veto etme hakkı olacak.
Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Mahir'in Kahire'de yaptığı "ABD gözlemci göndermeye hazır olduğunu bildirdi" açıklaması, Maariv'in iddialarını güçlendiriyor. Bölgede resmi bir statüye sahip CIA casuslarının arabulucuğu ve gözlemciliği taraflarca kabul edilmişti.
Bir Filistinli öldürüldü
Öte yandan, İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'ndeki El Mukraka adlı Filistin köyüne açtığı tank ateşi sonucu bir Filistinli öldü.
İsrailli askeri yetkililer, Filistinli güvenlik yetkilileri tarafından verilen bu habere karşı çıkarak İsrail askerlerinin,2 Filistinlinin kendilerine açtıkları ateşe bir el bombası atarak ve ağır makineliyle ateş açarak karşılık verdiklerini belirttiler. Ancak Filistinli hastane yetkilileri, Yahya El Daya adlı 48 yaşındaki Filistinlinin aldığı şarapnel yaraları sonucu hayatını kaybettiğini belirttiler. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Plan Kolombiya genişliyor
ABD Başkanı George W. Bush, Latin Amerika'da özellikle de Kolombiya'daki ABD askerlerinin sayısını arttırmayı hesaplıyor. Yasal zemini de giderek olgunlaşan bu girişim, ABD'nin ülkedeki ekonomik ve askeri çıkarlarını güvence altına almayı hedefleyen Plan Kolombiya'nın da önemli bir parçası. ABD, en az 1.3 milyar dolara mal olacak Plan Kolombiya kapsamında, uyuşturucu ticareti ile mücadele kisvesi altında koka tarlalarının tahrip edilmesini ve hükümete karşı savaşan gerilla örgütlerinin imhasını amaçlıyor.
And Uyuşturucu Karşıtı İnisiyatifi isimli programın maliyeti 676 milyon dolar. Program, Bush yönetimine istediği sayıda emekli askeri Kolombiya'ya gönderme yetkisi verecek.
Plan, ABD Kongresi'nin en önemli gündemlerinden biri. Bush'un Cumhuriyetçi Partisi planı bütünüyle savunurken Demokrat Partili senatörler, ABD'nin yabancı ülkelere özel birlik göndermesini sınırlayan yasanın kalkmamasını istiyor. Bazı senatörler, "ikinci bir Vietnam" riskinden söz ediyorlar. Adını vermek istemeyen bir yetkili ise Miami Herald'e verdiği demeçte, "Bunu başkan rica etti" diye konuştu.
Mevcut yasa ABD'nin yurtdışına göndereceği böyle bir birliğin 500 kişiyi geçmemesini ve askerlerin sıkı bir eğitimden geçirilmelerini söylüyor.
Kolombiya'da halen 171 'sivil' ABD şirketi bulunuyor. Bu şirketlerin faaliyetleri havadan ilaçlama yapmaktan askeri eğitime kadar uzanıyor. Yeni proje, bu şirketlerin de kendilerini savunabilmek gerekçesiyle silahlanmalarına olanak sağlıyor.
ÖNCEKİ HABER

Hem cinayet, hem ticaret

SONRAKİ HABER

IMF köy sattırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...