21 Temmuz 2001 21:00

Yoksulluk intihara sürüklüyor

Uzmanlar, intiharların temel nedeni olarak yoksulluğu gösteriyor. Adana'da yılbaşından bugüne kadar yaşanan intiharların yüzde 60'ı ekonomik, yüzde 30'u ise ekonomik nedenlere bağlı ailevi sorunlar nedeniyle yaşandı.

Paylaş
Yoksulluk intihara sürüklüyor
Türkiye toplumunda, erkeklerin ekonomik sıkıntı, gençlerin ve kadınların ise daha çok duygusal nedenlerle intihara kalkıştıkları belirtiliyor. İntihar olaylarının yaz aylarında arttığı, gençler ve kadınların bu tür eylemlere kalkıştıkları, ancak ölümle sonuçlananlarda erkeklerin çoğunlukta olduğu bildirildi.
Emniyet Müdürlüğü kayıtlarına göre, Adana'da yılbaşından bu yana 23 kişi intihar ederken, 7 kişinin eylemi ise teşebbüs aşamasında kaldı. İntiharların yüzde 60'ının ekonomik, yüzde 30'unun da yine temelinde ekonomik sorunların yattığı ailevi, kalan yüzde 10'luk bölümününün ise diğer nedenlerden kaynaklandığı belirlendi. İntihar edenlerden 11'i kendini iple asarak, 6'sı tabanca, 2'si av tüfeğiyle vurarak, 4 kişi de başka yöntemlerle yaşamına son verdi. Mersin'de de sadece haziran ayı içinde 41 kişi intihara teşebbüs etti. Bunlardan 37'si kurtarılırken, 4'ü ölümle sonuçlandı.
Erkekler baskı altında
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Emre Evlice, intihar nedeninin kişiden kişiye değiştiğini, ancak yaşam zorlukları ve yoksulluğun önemli etkisinin bulunduğunu söyledi. Geçim zorluğunun, kişileri strese ve depresyona sürüklediğini, ardından da intiharların görülebildiğini belirten Prof. Dr. Evlice, "Hayat pahalılığı altında ezilen, üstelik işsiz olan bir erkeğin, kadınlara oranla intiharlara daha çok başvurduklarını görüyoruz.
Yoksulluk bunalımından kaynaklanan intiharlarda, erkeklerin çoğunlukta olduğu ortada. Bu da Türk toplumunun geleneksel yapısıyla ilgili. Türk toplumunda, evin geçimini erkek sağlamak zorundadır, ilkesi hakimdir. Bunu sağlayamayan erkekte suçluluk duygusu gelişebilmektedir. Ancak hangi nedenle olursa olsun, intihar hiçbir şekilde kabullenilemez" dedi.
ÇÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ünal da intihar olaylarının ülkeden ülkeye ve hatta mevsimden mevsime bile değiştiğini söyledi. Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinde özellikle yaza girerken ve yaz aylarında intihar olaylarına daha fazla rastlandığını, içinde bulunduğumuz bu mevsimde ailelere büyük görevler düştüğünü belirten
Prof. Dr. Ünal, şöyle konuştu: "Kadınlar ve gençler, genelde daha duygusal ve hassas yapıya sahiptirler. Aileler, mevsimin etkisinin yanı sıra ekonomik bunalımın da yaşandığı bu dönemlerde, çocuklarına karşı daha hassas ve duyarlı, sorunlarına daha akılcı çözümler üreten yaklaşımlarda bulunmalıdırlar."
ÖNCEKİ HABER

Raylarda ülkücü kadrolaşma

SONRAKİ HABER

Kapıların ardında konuşulanlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...