21 Temmuz 2001 21:00

Raylarda ülkücü kadrolaşma

MHP'li Enis Öksüz'ün işbaşında olduğu 2 yılda TCDD'de şaşırtıcı kadro politikaları uygulandı. Öksüz, partizanlıkla eleştirildiğinde kendisini 'Benim yakınlarım TC vatandaşı değil mi' diyerek savunmuştu.

Paylaş
Raylarda ülkücü kadrolaşma
Muzaffer Özkurt
Görevde bulunduğu süre boyunca sık sık bakanlık kadrolarının belirlenmesinde partizanlık yaptığı belirtilen MHP'li Ulaştırma eski Bakanı Enis Öksüz'ün icraatlarının etkileri kendisi gittikten sonra da sürüyor. MHP'li Öksüz bu uygulamalarıyla bir yandan atamalar yoluyla grevli toplusözleşmeli sendika için mücadele veren sendikalı kamu emekçilerini sürgün ederken, bir yandan da kendisine yakın sendikalardan vasıfsız çalışanları üst düzey yönetici yaptı.
Bu politikaların en çarpıcı örneği TCDD'de görüldü. KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası'nın (BTS) verdiği bilgiler TCDD'de MHP kadrolaşmasının ne boyutlara vardığını gözler önüne seriyor. Öksüz kanun dışı olarak BTS'ye üye çalışanları başka illere sürerken, MHP'ye yakınlığı ile bilinen Türk Ulaşım-Sen'in üyelerini ve yöneticilerini ise müdür ve bölge müdürü yaparak ödüllendirdi.
Hızla yükselen ülkücüler
Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel, 2. Bölge Eğitim Müdür Yardımcılığı görevini yapıyordu. Ancak Öksüz'ün bakanlığında Güzel, Merkez İşletme Müdürü yapıldı. Ulaşım-Sen Üyesi ve Malatya Ülkü Ocakları eski Başkanı Nejat Fırat'ın unvan basamaklarını hızla tırmanma öyküsü ise şöyle: Tahakkuk Memuru, Personel Müdür yardımcısı, 2 defa bölge müdürü ve en son 1. Bölge Müdürü.
Ulaşım-Sen İzmir Şubesi eski başkanı ve MHP Bitlis Milletvekili Adayı Şerafettin Deniz'in de unvan kazanması benzer bir hızla gelişti. Deniz önceleri Yemekhane ve Yatakhane Müdürlüğü'nde garson olarak hizmet verirken, İzmir Liman Müdür Şefliğine ve oradan da Dış İlişkiler Daire Başkanlığı'na getirildi.
Yine Ulaşım-Sen Genel Merkez Yöneticilerinden Turgay Tepebaşı 2. Bölge Mali İşler Müdürlüğü'nde memurken, buradan Malzeme Daire başkan Yardımcılığı'na ve oradan da Şube Müdürlüğü'ne atandı.
MHP'li oldukları bilinen Ülküm Teknik Elemanlar Derneği Genel Sekreteri Ekrem Aksoy ise Öksüz tarafından 2. Bölge Hareket Müdürlüğü Yardımcılığı'ndan APK/Malzeme Daire Başkanlığı'na getirildi.
Ulaşım-Sen Tatvan Şube eski Başkanı İsmail Tarhan, santral memuru iken Feribot Müdürlüğü Güvenlik Amirliği görevine uygun görüldü.
BTS'ye sürgün!
Kamu-Sen'e bağlı sendikaları sürekli olarak "devlet güdümlü" olarak niteleyen KESK'e bağlı BTS üyeleri ve yöneticileri ise "yükselme" iddiası ileri sürülerek sürgün ediliyorlar. En son olarak TCDD Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdürlüğü'nde bulunan Eğitim Müdürlüğü Müdür Yardımcısı ve BTS Üyesi Ruhan Çelebi ile BTS üyesi Yol Servis Müdürlüğü'nde görevli Baş Mühendis Erdoğan Kızmaz Malatya'ya sürgün edildi.
Daha önce de sürgünlerle karşı karşıya kalan BTS üyelerine yönelik bu uygulamalar, kuralsız oldukları ispatlansa bile geri aldırılamıyor. Örneğin BTS İstanbul 1 No'lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Kartal'ın görev yeri bir yıl önce değiştirilmişti.
Genel Müdürlük Teftiş Kurulu Müfettişleri'nin "yapılan işin kuralsızlığı"nı belirten raporlarına karşın Kartal görevine halen iade edilmedi.
ÖNCEKİ HABER

'Merkez sağ'da Erdoğan telaşı

SONRAKİ HABER

Yoksulluk intihara sürüklüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...