21 Temmuz 2001 21:00

'Merkez sağ'da Erdoğan telaşı

Erdoğan'ın önünün yasal olarak da açılması, "merkez sağ"daki partilerde endişe yarattı. Erbakan'ın desteğini alarak kurulan SP'den Erdoğan'ın partisine geçişler hızlandı.

Paylaş
'Merkez sağ'da Erdoğan telaşı
Anayasa Mahkemesi'nin, Tayyip Erdoğan'ın önünü açan kararı, hem Necmettin Erbakan'ın emanetçilğinde kurulan Saadet Partisi, hem de "merkez sağ"da rekabet eden ANAP, DYP ve MHP için tehdit içeren bir süreci başlattı. Yüksek Mahkeme'nin kararının açıklanmasının hemen ardından, Saadet Partisi'nin kuruluş dilekçesinde yer alan Yahya Akman, Hüseyin Kansu, Remzi Çetin, Faruk Çelik ve Eyüp Fatsa, istifalarını Kutan'a ilettiler. Erbakan'a yakınlığı ile bilinen başka bazı isimlerin de Erdoğan'ın liderliğindeki yeni partiye geçeceği belirtiliyor. Erdoğan liderliğindeki oluşumun milletvekili sayısı 54'e yükselirken, Milli Görüş geleneğinin kurucusu Erbakan'ın desteklediği Saadet Partisi'nun kurucu sayısı 51'e düştü.
DYP'den yeni transferler gündemde
Washington'daki temasları, TÜSİAD ve emekli generallerle görüşmeleri ile geniş bir desteği arkalarına almak isteyen Erdoğan liderliğindeki oluşumun, tehdit ettiği partilerin için de DYP önemli bir yer tutuyor. "Bizi izlemeye devam edin" parolası ile başlattıkları transferin ilkleri arasında DYP'li Meral Akşener ile Çetinkaya da bulunan "Yenilikçiler"in DYP'li Kadir Bozkurt ile Bekir Aksoy'u da transfer edecekleri konuşuluyor.
Fazilet'in kapatılması ile birlikte özellikle büyükşehirlerde afişli kampanya başlatan ve düzenlediği toplantılarla atağa geçmeye çalışan DYP'nin Genel Başkanı Tansu Çiller için yeni oluşum, ciddi bir kan kaybının habercisi durumunda. Çiller'in yapranan imajı yanında, Erdoğan liderliğindeki oluşumun, parlatılan bir konumda bulunması DYP'den "yeni" oluşuma geçişleri hızlandırabilecek faktörlerden birisi.
DYP dışında, şu an hükütmetin üçüncü ortağı durumundaki ANAP da, Özal çizgisini benimseyen Erdoğan liderliğindeki oluşumu kendisine ciddi bir tehdit olarak görüyor. ANAP'tan Ertuğrul Yalçınbayır'ı transfer eden "Yenilikçiler"in bu transfere yenilerini de ekleyebileceği konuşuluyor.
Yılmaz, 'manşetlerle' frenlemeye çalışıyor
ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'a yakın bir yayıncılıkla dikkati çeken Aydın Doğan'ın gazetelerinin, Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi döneminde gerçekleştiği belirtilen "yolsuzluk" iddialarını gündeme getirmesi de bu telaşın bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
MHP temkinli
"Merkez sağ"ın tek partisi olmak için daha önce ortağı Yılmaz, hakkındaki yolsuzluk dosyalarını da gündeme getiren MHP ise, şu an ikinci parti olmanın sağladığı avantajla kendisini Erdoğan oluşumuna karşı koruyor. Ancak, Enis Öksüz'ün istifası ile başlayan sürecin bir MHP operasyonuna dönüşmesi durumunda doğacak yeni dengeler içinde, MHP'nin de "Yenilikçiler"in markajlarına açık hale gelebileceği belirtiliyor.
Bu arada, Recep Tayyip Erdoğan da yasağının kalkmış olmasının verdiği rahatlıkla daha açık bir propaganda sürecine girdi. Dün Eyüp Belediyesi'nce Eyüp Stadı'nda düzenlenen geleneksel sünnet düğününde konuşan Erdoğan, hakkında çıkan "Yenilikçi hortumcu" haberlerine de dolaylı yanıtlar verdi.
Türkiye'nin şu anda ciddi bir yönetim krizi ile karşı karşıya olduğunu savunan Erdoğan, "Bizlerin imkânlarını, bizlerin temsil ettiği parayı, pulu hortumlatmayacak yöneticilere ihtiyacımız var. Dolar, kasım ayında 600 bin lira idi, bugün ise 1 milyon 500 bin liraya yükseldi. Bu,vatandaşın cebindeki paranın çalınması demektir" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemdeki icraatlarından övgü ile söz eden Erdoğan, o dönemki çalışmasının bundan sonraki icraatlarının da teminatı olacağını söyledi. Bu arada, Erdoğan ile şölene katılan bağımsız milletvekilleri Hüseyin Kansu ile Mustafa Baş da yaptıkları konuşmalarda, Erdoğan'ı genel başkanları olarak gördüklerini söylediler. İp cambazı, sihirbaz ve mehteran gösterisi düzenlenen şölende, Tayyip Erdoğan'ın stada gelmesiyle havai fişekler atıldı ve Fetih Marşı çalındı. Şölen çerçevesinde yarın bin çocuk ücretsiz sünnet edilecek.
Erdoğan Giresun'da konuştu
Recep Tayyip Erdoğan, dün Giresun'da da mesajlar verdi. Giresun Belediyesi önünde kendisini dinleyenlere hitaben yaptığı konuşmada, kendileri hakkında çok şeyler yazılacağını ve çok şeyler konuşulacağını da ifade ederek, "Ama bu yazmalar, söylemeler hiçbir şeyi değiştirmeyecek, çünkü bizim yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Aydınlık yarınlar görünüyor" diye konuştu.
DYP: Bölünmeyelim
Öte yandan, DYP Genel Sekreteri Ali Şevki Erek ise, dün Çorum'da katıldığı partisinin genişletilmiş İl Divan Toplantısı'nda hükümeti eleştirirken, partilerinde transferlerin olduğu "Yenilikçileri" eleştirdi. "Yeni oluşuma bakıyoruz, isimleri yeni, insanlar eski. Bölünmeyle hiçbir yere varılamaz " diyen Erek şöyle devam etti: "Bölünerek, parti sayısını artırarak ülkede istikrar sağlanamaz. Biz tek bir parti altında birleşme taraftarıyız."
ÖNCEKİ HABER

Sefiller devam etmeli mi?

SONRAKİ HABER

Raylarda ülkücü kadrolaşma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...