21 Temmuz 2001 21:00

IMF zoru görünce geri adım attı

Arjantinli işçi ve emekçilerin kararlı mücadelesi sonucu, "maaşlarda kesinti" planı iki gün süren genel grev ve eylemler sonucu geri alındı.

Paylaş
IMF zoru görünce geri adım attı
Arjantinli işçi ve emekçilerin kararlı mücadelesi, IMF uşağı hükümete geri adım attırdı. Ekonomi Bakanı Domingo Cavallo'nun imzasını taşıyan "ücret ve emekli maaşlarında kesinti" planı, iki gün süren genel grev ve eylemler sonucu geri alındı.
Cavallo planına göre, 300 pezonun üzerinde ücret alan işçi, memur ve emeklilerin aylıklarında yüzde 13'lük bir kesinti yapılması, ayrıca benzine yüklü miktarda ek vergi getirilmesi gündemdeydi.
Özellikle ücretlerin düşürülmesi planı, halkta büyük tepkiyle karşılandı. Yüzbinlerce işçi ve emekçi, perşembe ve cuma günleri genel greve çıkarak meydanlara döküldü. Alanlarda "Ya vatan ya IMF" pankartları dikkat çekti.
Genel grevi örgütleyen sendikalar ve kitle örgütleri, hükümete geri adım attırıncaya dek eylemi sürdürme kararı almışlardı.
Cumhurbaşkanı Fernando De La Rua liderliğindeki hükümet, önceki günkü grev ve gösterilerin ardından "planı gözden geçireceğini" açıklayarak geri çekti. Bu açıklama, planın ilk fırsatta yeniden gündeme getirilebileceğinin işareti olarak değerlendirildi. Ancak emekçiler, sermaye ve hükümete bu fırsatı vermemeye kararlı görünüyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


ÖSS'nin 'adalet'i tartışılıyor
Savaş Velioğlu
Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS)'nın sonuçları açıklandıktan sonra sınavın adaletsizliği bir kez daha kanıtlanmış oldu. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından, eğitimciler ve konuyla ilgili uzmanlar, devlet liselerinin kolejlerden daha başarılı olduğunu dile getirdiler. Sınavda genel başarı fen ve anadolu liselerinin elinde. Devlet lisesi statüsünde yer alan, ancak "düz liseler" ya da meslek liselerinden çok farklı bir kalitede eğitim veren anadolu ve fen liselerine isteyen her öğrencinin giremediği, bir eğitim yılı boyunca yaklaşık 1 milyar lira kitap parası vermek zorunda olduğu gözlerden kaçırılıyor. Sistemdeki Ağırlıklandırılmış Ortaöğrenim Başarı Puanı uygulaması ile ikinci bir eşitsizlik öğrencilerin tercihlerini yaparken yaşanacak.
485 lise birincisi barajı aşamadı
Yabancı dil ağırlıklı fen ve anadolu liselerinde verilen eğitimin kalitesinin diğer devlet okullarına oranla daha iyi olması, bu okullardan mezun olan öğrencilerin ÖSS'de daha başarılı olmaları sonucunu doğuruyor. Yarı özel duruma getirilmiş olan bu okulların masrafları da düz liselere oranla daha fazla.
Bir buçuk milyona yakın öğrencinin girdiği üniversite sınavında, 1 milyon 300 bin öğrenci umutlarını bir sonraki yıla erteledi. Aynı platformda olmayan insanların yarıştırıldığı sınavda yaşanan eşitsizlikler her geçen yıl biraz daha artıyor.
Anayasa'da eğitimin hak olduğunun belirtilmesine rağmen her sınavdan sonra olduğu gibi bu ÖSS'de de binlerce öğrenci eğitim hakkından uzaklaştırıldı. 2001 ÖSS'de 6022 lise birincisinden 485'i 105 barajını aşamazken 9319 kişi sıfır puan aldı. Özel fen liselerinden sınava giren 1861 adaydan 1847'si (Yüzde 99.2'si), askeri liselerden sınava giren 553 adaydan 529'u (Yüzde 99.2'si), 105 ve üstünde puan aldı. 2001 ÖSS sonuçlarına göre en başarılı okullar resmi fen liseleri oldu. Fen liselerini özel fen liseleriyle askeri liseler izledi. Özel fen liselerden sınava girenlerin yüzde 94.5'i, askeri liselerden sınava girenlerin yüzde 94.4'ü 120 puanın üstünde puan aldı.
Eşitsizlik tercihlerde ortaya çıkacak
1981 uygulumaya konup sonrasında vazgeçilen, daha sonra 1999 yılında tekrar hayata geçirilen tek aşamalı sınav sisteminin getirmiş olduğu AOBP uygulaması, okullar arasındaki eşitsizliği bir kat daha artırıyor. Bölgeler arasında ciddi bir puan farkı yaratan sistem, okullarda verilen eğitim kalitesi dikkate alınmadan geliştirildiğinden devlet liselerinde 70-80 kişilik sınıflarda eğitim görmek zorunda olan öğrencileri, özel okulların, fen ve anadolu lisesi öğrencilerinin arkasına itiyor. ÖSS'de, farklı okullardan mezun olmuş öğrencilerin sınavda eşit sayıda soru yapmaları, aynı puana sahip olacakları anlamına gelmiyor. Sınavda alınan puana okul başarı puanınında eklenmesi öğrencilerin eşit derecede yaptıkları soru sonucunda farklı puanlar almalarına neden oluyor.
Anayasa'ya aykırı uygulama
Anayasa'nın 43. maddesinde belirtilen "Eğitim haktır, satılamaz" ilkesi ÖSS sistemiyle de çiğneniyor. Devlet okullarında verilen eğitimle öğrencinin üniversitede istediği bölüme girmesinin neredeyse imkânsız olması, öğrenciyi ister istemez özel eğitim kurumlarına yöneltiyor. Yeni sınav sistemiyle birlikte insanlara özel eğitim kurumları alternatif olarak sunuluyor.
Sınav, temel eğitimden çok teknik eğitime ağırlık veren meslek lisesi öğrenclerinin de büyük kısmının üniversite hakkını elinden aldı.
ÖNCEKİ HABER

Katliamlarla adını duyurdu, terfi etti

SONRAKİ HABER

Sefiller devam etmeli mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...