21 Temmuz 2001 21:00

Katliamlarla adını duyurdu, terfi etti

Çiftehavuzlar ve 16 Mart katliamı davası ile adını duyuran Reşat Altay'ın yükselme serüveni devam ediyor.

Paylaş
Katliamlarla adını duyurdu, terfi etti
Çiftehavuzlar ile 16 Mart katliamı davasında adı gündeme gelen ancak yargılanacağı yerde sürekli terfi ettirilen Gaziantep Emniyet Müdürü Reşat Altay, Bursa Emniyet Müdürlüğü'ne atandı. Atamayı gazetemize değerlendiren 16 Mart Katliamı Davası Avukatı Cem Alptekin, "Zaten Türkiye'de adı çeşitli suçlara karışan bürokratlar yargılanacakları yerde, daha önemli görevlere atanıyorlar" dedi.
16 Mart katliamı tanığı ve mağduru olan Avukat Kamil Tekin Sürek ise, "Reşat Altay önce İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne atandı. Daha sonra ise Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'ne atandı. Şimdi ise Bursa gibi büyük bir şehrin Emniyet Müdürlüğü'ne atanıyor. Buna ödüllendirme demek yanlış olmaz. Demek ki Reşat Altay'ın özel bir durumu var" diye konuştu.
Yeni atamalar yolda
İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Emniyet Müdürleri Kararnamesi ile Sadettin Tantan'ın kadrosu tasfiye edilecek. Rüştü Kazım Yücel'in son şeklini vermek üzere olduğu kararnameye göre Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne İzmir'in eski Emniyet Müdürü Hasan Yücesan, Balıkesir Emniyet Müdürlüğü'ne halen Ankara Emniyet Müdürü olan Kemal İskenderoğlu atanacak. Emniyet Genel Müdürlüklerine ise Kocaeli Emniyet Müdürü Feyzullah Aslan, Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanı Emin Aslan ve Polis Başmüfettişi Trafik Dairesi eski Başkanı Abdullah Bolcu atanacak. Bursa ve Balıkesir Emniyet Müdürleri Aydın Genç ile İhsan Yılmaztürk ise merkeze alınacak.
Hep terfi etti
Kararnamede Çiftehavuzlar ve 16 Mart katliamı davası ile adını duyuran Gaziantep Emniyet Müdürü Reşat Altay'ın Bursa Emniyet Müdürlüğü'ne atandığı açıklandı. Altay, 1992 yılında İstanbul Çiftehavuzlar'da Dev-Sol'a yönelik gerçekleştirilen ve üç kişinin yaşamını yitirdiği operasyona katılmıştı. Yargısız infaz suçlaması ile yargılanan Altay'ın mahkeme beraatine karar vermişti. Altay, 16 Mart 1978 yılında İÜ Eczacılık Fakültesi önünde meydana gelen bombalı saldırıda katillerin arkasından polislerin koşmasını engellemişti. Polis Memuru Yahya Girgin, Altay'ın bu talimatını hakim önünde söylemiş, ancak dikkate alınmamıştı. Bu olaydan sonra Altay, önce İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne daha sonra da Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'ne atanmıştı.
Suçlular ödüllendirildi
Reşat Altay'ın Bursa Emniyet Müdürlüğü'ne atanmasını gazetemize değerlendiren 16 Mart Katliamı Davası Avukatı Cem Alptekin, Türkiye'de çişitli suçlara karışan bürokratların ödüllendirildiğini, duruşma salonlarında sanık olması gereken bu kişilerin daha yetkili mevkilere getirildiğini dile getirdi.
16 Mart katliamı tanığı ve mağduru olan Avukat Kamil Tekin Sürek ise, adı 16 Mart kKatliamı davasında gündeme gelen Altay hakkında ciddi bir soruşturma yapılmadığını, cezalandırılacağı yerde sürekli terfi ettirildiğini söyledi. Hakkında böyle iddialar olan olan kişilerin önemli görevlere getirilmemesi gerektiğini belirten Sürek, şöyle devam etti: "16 Mart katliamı için ciddi bir soruşturma yapılsaydı gerek Altay, gerekse de katliamda adı geçen diğer kişiler hakkında yeni deliller ortaya çıkacaktı ve dava çözülecekti. Ama daha pek çok davada olduğu gibi göstermelik bir soruşturma yürütüldü ve böylece davanın üstü örtüldü."
ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da G-8'lere protesto

SONRAKİ HABER

IMF zoru görünce geri adım attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...