21 Temmuz 2001 21:00

İstanbul'da G-8'lere protesto

Cenova'daki G-8 zirvesini protesto eden işçiler ve kamu emekçileri, Kadıköy Altıyol'dan İskele Meydanı'na yürüdüler.

Paylaş
İstanbul'da G-8'lere protesto
Cenova'daki G-8 zirvesini protesto eden işçiler ve kamu emekçileri, Kadıköy Altıyol'dan İskele Meydanı'na yürüdüler. Yürüyüş boyunca antiemperyalist sloganlar atıldı.
EMEP bir basın açıklamasıyla G-8'leri ve Cenova'daki polis terörünü kınarken, ÖDP de bir basın açıklamasıyla cinayeti protesto etti.
Aralarında işten atılan Aymasan işçilerinin de bulunduğu bir grup işçi, Altıyol Meydanı'nda toplanarak, "MAI, MIGA, tahkim; kahrolsun emperyalizm", "IMF defol, bu memleket bizim", "Başka bir dünya mümkün" sloganları atmaya başladılar. Daha sonra kortej oluşturan işçiler, yolu trafiğe kapatarak İskele Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında attıkları sloganlarla G-8 zirvesine tepkilerini dile getiren işçiler, İskele Meydanı'nda bekleyen KESK üyesi kamu emekçileri ile birleşti.
Burada "Direnişi küreselleştir, başka bir dünya mümkün", "Emperyalistler geleceğimiz hakkında karar veremezler" ve "Bu abluka dağıtılacak" yazılı pankartlar açan emekçiler adına konuşan KESK Genel Başkanı Sami Evren, G-8 zirvesinin emekçilere daha fazla yoksulluk ve açlık getirdiğine dikkat çekti. Konuşmasında, "Küreselleşme barbarlıktır" diyen Evren, küreselleşen sermayenin kâr oranlarını yükseltmek için binlerce işçiyi işsiz bıraktığını, sendikaları da işlevsizleştirerek tasfiye ettiğini kaydetti. Eyleme Bergama köylülerinin Eurogold'a karşı verdiği mücadele içinde yer alan Oktay Konyar da destek verdi.
Yasaklamaya protesto
G-8 toplantısını protesto etmek amacıyla ÖDP'nin Kadıköy'de düzenleyeceği "Borçlar Ödenmesin, Başka Bir Dünya Mümkün" şenliğinin İstanbul Valiliği tarafından yasaklanması kınandı. Dün Aksaray Metrosu önünde toplanan bir grup ÖDP üyesi, yasaklamayı protesto ederek, "Kapitalizmin küresel saldırısına karşı küresel direniş" pankartı açtı. Cenova toplantısını protesto gösterileri sırasında polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren gösterici için saygı duruşunda bulunan grup adına bir açıklama yapan ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, "küreselleşme partilerine" siyasetin serbest bırakıldığını, küreselleşme karşıtı partilerin şenliklerinin bile yasaklandığını belirtti. Konuşmanın ardından sloganlar atan grup, Enternasyonal Marşı'nı söyleyerek dağıldı.
Gerçek yüzleri ortaya çıktı
Emeğin Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Memet Kılınçaslan da, G-8 zirvesiyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Kılınçaslan, önceki gün insan öldüren İtalyan polisinin, küreselleşmecilerin barış ve demokrasi anlayışını gösterdiğine dikkat çekti. Açıklamada, "Küreselleşmenin, bütün dünya insanlığına refah, mutluluk, barış ve bolluk getirdiğini ve bunun devam edeceğini söyleyenlerin gerçek yüzü gözler önüne serilmiştir. Yaşananlar; küresel demokrasinin, AB ve ABD'nin dünya barışı anlayışının hem çarpıcı bir göstergesi hem de iflasıdır. G-8'in patronlarının yaptıkları açıklamalarda döktükleri timsah gözyaşları bu durumu değiştirmeyecektir. Dünya işçi sınıfı, emekçileri ve gençleri; küreselleşmenin, emperyalizmin sömürü ve saldırganlığında gelinen en ileri nokta olduğunu her geçen gün daha fazla görüp, anlamakta ve kitlesel olarak mücadeleye atılmaktadır. Bu enternasyonal ve antiemperyalist mücadele, emperyalistlerin ve onların işbirlikçilerinin son zirvelerini de hazırlayacaktır" denildi.
ÖNCEKİ HABER

'Ya sosyalizm ya yok oluş'

SONRAKİ HABER

Katliamlarla adını duyurdu, terfi etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...