20 Temmuz 2001 21:00

Fazilet gitti, Saadet geldi

FP'nin Gelenekçi kanadı "Saadet Partisi"ni kurdu. Eski FP lideri Kutan, yeni partinin tam demokrasiden yana, hak ve özgürlükleri merkezine alan bir parti olacağını açıkladı.

Paylaş
Fazilet gitti, Saadet geldi
FP'nin 26 Haziran'da kapatılmasının ardından yeni parti çalışmalarını sürdüren ve kendilerini "Gelenekçi" olarak adlandıran ve "Milli Görüş"ü temsil ettiklerini söyleyen eski FP'liler, Recai Kutan başkanlığında yeni partilerini, Saadet Partisi adıyla kurdular.
Kuruluş başvurusunu dün öğleden sonra İçişleri Bakanlığı'na yapan Saadet Partisi'nin Kurucular Kurulu, sabah saatlerinde, bir süre Saadet Partisi'nin genel merkezi olarak kullanacakları, kapatılan FP'nin Ankara il binasında bir araya geldi.
Bir saat kadar basına kapalı olarak yapılan toplantının ardından, Kurucular Kurulu adına parti programını basına açıklayan Recai Kutan, kurdukları partilerinin halka saadet getireceği vaadinde bulundu. Kutan, yeni partinin tam demokrasiyi, kişi hak ve özgürlüklerini savunan bir anlayışı temel alacağını iddia etti. Kutan, Türk siyasi hayatında yeni bir dönem başladığını belirterek, her geçen gün siyaset alanının daraldığını ifade etti. "Tek parti" anlayışının 1940'lı yıllardan beri var olduğunu dile getiren Kutan, siyasette tek tip zihniyetin yıkılması gerektiğini kaydetti. Kutan, kurulan partinin sivil bir parti olacağını, yeni partinin inanç, ifade, örgütlenme, din, vicdan ve düşünce özgürlüğünü temel alan bir parti olacağını söyledi.
İşkencenin ve kötü muamelenin ortadan kalkması için çalışılacağını belirten Kutan, mazlumların ve ezilen kesimin hakkının savunulacağını öne sürdü. Kutan, yeni partinin önündeki önemli görevlerden birinin de insan haklarını savunmak olduğunun altını çizerek, adelet, sevgi, huzur ve barışın hakim olması için çalışılacağını kaydetti. Kutan, yeni partinin demokratik, laik ve sosyal devleti savunacağını dile getirerek, Anayasa'nın 2'inci maddesi ile tanınan kişi hak ve özgürlüklerin hayata geçmesi için çaba içerisinde olunacağını ifade etti.
'Diğer partilerden farklıyız'
Mevcut siyasi partilerin çokluğuna işaret ederek, "Niye yeni Parti?" diye soran Kutan, kendi partilerinin farklılığının insanı temel alması olduğunu ifade etti.
Diyalog ve uzlaşmayı temel aldıklarını belirten Kutan, adil paylaşımı savunduklarını söyledi.
Dar sermaye grubunun politikalarına bağımlı anlayışların hakim olduğunu söyleyen Kutan, yeni partinin reel ekonomiye geçiş için azami çaba içerisinde olacağını kaydetti. Kutan, laikliğin din karşıtlığı sayılamayacağını da vurgulayarak, din seçimi ve örgütlenmesine devletin karışmaması gerektiğini savundu. Kutan, mevcut Anayasa ile tam demokrasinin sağlanamayacağını dile getirdi. Gazetecilerin "Tayyip Erdoğan'ın siyasi yasak kapsamından çıkması ile rekabet olacak mı?" sorusuna, "Biz her türlü yasaklamanın karşısındayız. Anayasa Mahkemesi bu konuda hayırlı bir iş yapmıştır" dedi.
AB ve ABD ile ilişkiler savunuluyor
"Milli Görüş" doğrultusunda bugüne kadar kurulan beşinci parti olan Saadet Partisi'nin Kurucular Kurulu'nda 135 kurucu yer alıyor. 51'i kapatılan FP'li milletvekilleri olan Saadet Partisi'nin programında YÖK'ün kaldırılmasını, MGK'nın savunma konusunda iktidara danışmanlık yapan bir kurula dönüştürülmesi yer alıyor. Kamuoyunun geniş bir kesiminin karşı çıktığı Serbest Bölgeler'in de savunulduğu programda AB ve ABD ile ilişkilere de yer verilerek, AB ile Helsinki Belgesi doğrultusunda bir ilişki savunuluyor. Hükümetin verdiği 'Ulusal Program'ın eksikliğine değinilen Saadet Partisi programında, bu eksikliklerin özellikle siyasi kriterlerde zamanlama ve içerik açısından beklentileri karşılamadığına vurgu yapılarak, "Bu program revize edilmezse, Türkiye'nin AB üyeliği süresi yavaşlayacaktır" deniyor.
Türkiye'nin AB üyesi olmasının, hak ve adalete dayalı yeni bir dünyanın kuruluşuna çok önemli katkılar sunacağı öne sürülen programda, ABD ile ilişkilerin de bu çerçevede kurulacağı söyleniyor.
Saadet Partisi resmen kuruldu
Saadet Partisi'nin kuruluş dilekçesi dün saat 15.00'te İçişleri Bakanlığı'na verildi.
Diyarbakır Milletvekili Ömer Vehbi Hatipoğlu, Van Milletvekili Fettullah Erbaş, Ankara Milletvekili Mehmet Zeki Çelik, Hatay Milletvekili Mustafa Geçer, İstanbul Milletvekili Yakup Budak, İstanbul Milletvekili Mukadder Başeğmez ile Numan Kurtulmuş, Ahmet Fevzi İnceöz ve Abdülhaluk Mutlu'dan oluşan 9 kişilik kurucu üye partilerinin program, tüzük ve 135 kişilik kurucu üyenin sabıka kaydından oluşan belgeleri İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Hüseyin Aksoy'a teslim ettiler.
Başvurunun ardından Saadet Partisi'nin kuruluşu resmi olarak ilan edilirken, partinin Kurucular Kurulu, genel başkan, Genel İdare Kurulu ve Disiplin Kurulu'nu belirlemek üzere, Balgat'taki binada akşam saatlerinde yeniden bir araya geldi.
'Yenilikçiler muhatabımız değil'
Saadet Partisi Kurucular Kurulu yaklaşık iki saat süren görüşmenin ardından partinin Genel İdare Kurulu (GİK) ve Yüksek Disiplin Kurulu'nu belirledi. Seçimlerin ardından basına açıklama yapan Kutan, hedeflerinin iktidar olduğunu söyledi.
Kutan, gazetecilerin "Hem iktidarla hem de sizden ayrılan arkadaşlarınızla mücadele edeceksiniz. Tabanınızı yenilikçilerden korumak için neler yapacaksınız" sorusuna, "Bu ifadeyi kabul etmiyorum. Biz kimseyle mücadele etmeyeceğiz. Ayrılan ayrılır. O arkadaşlar bizim muhatabımız değil. Ancak partimizi incitecek beyanları olursa kendimize uygun uslupla cevap veririz" dedi.
50 kişilik GİK'nun 33'ü eski FP'li milletvekilinden oluşurken, yedek listede çok sayıda eski milletvekili de yer aldı. GİK'nun 17'si eğitimci, işadamı, avukat, iktisatçı ve sanayicilerden oluştu. GİK önümüzdeki hafta içerisinde toplanarak Başkanlık Divanı'nı oluşturacak. Saadet Partisi, Balgat'taki eski FP il binasına genel merkez tabelasını asarak çalışmalarına başladı.
ÖNCEKİ HABER

Asgari ücrette skandal rakam

SONRAKİ HABER

ÖSS'de beklenen sonuç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...