19 Temmuz 2001 21:00

Havada grev uyarısı

Türk-İş ile hükümet arasında imzalanan kamu toplu iş sözleşmelerini tanımayan Hava-İş grev uyarısı yaptı. Dün THY Genel Müdürlüğü önüne yürüyen 2000'den fazla işçi IMF'nin isteklerine boyun eğmeyeceklerini haykırdı.

Paylaş
Havada grev uyarısı
Türk Hava Yolları'nda çalışan Hava-İş Sendikası'na üye 2000'i aşkın işçi THY Genel Müdürlüğü önünde yaptıkları eylemle toplusözleşme görüşmeleri sonunda haklarını almakta kararlı olduklarını gösterdiler. THY Teknik Bölüm'de çalışan işçiler dün saat 12.00'de B Kapısı önünde toplandılar. Buradan Genel Müdürlük önüne yürüyen işçiler sık sık alkışlı protesto yaptılar. Genel Müdürlük önünde kargo ve müdürlükte çalışan işçilerin de katılımıyla sayıları 2000'i aşan işçiler, "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Kahrolsun IMF", "Toplusözleşme hakkımız" sloganlarını attılar. Uzun süre alkışlı protestonun sürdüğü eyleme Deri-İş Genel Merkez yöneticileri ve hakları için grevde olan Aymasan işçileri de katılarak destek verdi.
Protokol dayatılıyor
Genel Müdürlük önünde işçilere bir konuşma yapan Hava-İş Genel Başkanı Atillay Ayçin, resmi arabulucunun raporunun beklendiğini ve bunun sonucunda grev kararının asılacağını söyledi. Amaçlarının greve çıkmak olmadığını, masabaşında sözleşmeyi bitirmek istediklerini dile getiren Ayçin, "Ama bu isteğimiz yanlış anlaşılıyor. IMF ve DB'den korkanlar ısrarla toplusözleşmeyi bu noktaya getirdiler" dedi. Toplusözleşme görüşmelerinde sürekli karşılarına Türk-İş ile hükümet arasında imzalanan protokolün çıkartıldığını ifade eden Ayçin, "Biz de başından beri bu protokolü tanımadığımızı söyledik" diye konuştu.
Kamu toplusözleşmelerinden sorumlu bakan Mehmet Keçeciler'in THY'de grev olması halinde bunu iptal edecekleri ve Hava-İş'in Türk-İş'in imzaladığı protokole aykırı davranmaması yönünde açıklamalarını hatırlatan Ayçin şöyle devam etti: "Ben onlara soruyorum altına imza attıkları uluslararası sözleşmelere neden uymuyorsunuz? Sendikal hakları niye kısıtlıyorsunuz? Siz böyle davranırken ben altına imza atmadığım protokole neden uyayım?"
Türk-İş protesto edildi
THY yönetiminin porotokol olmasaydı yüzde 30 zam vermeye ve farkları ödemeye razı olacaklarını kendilerine söylediklerini aktaran Ayçin, THY yöneticilerinin işveren sendikası TUHİS'in gölgesinden kurtulamadığını dile getirdi. "Kurda kuşa arıya yem olmamak için" mücadele ettiklerini belirten Ayçin, sözleşmeli işçiler için ayrım yapmadıklarını, işçilerin bütün olması gerektiğini kaydetti. Ayçin Türk-İş'i de eleştirerek, "Bizi arkamızdan hançerlediler" diye konuştu. Bunun üzerine işçiler Türk-İş'i yuhalayarak protesto ettiler. Greve çıkmak istemediklerini yineleyen Ayçin, "Greve çıkılacaksa bu şirket greve çıkar. Ancak işçiler greve çıkmadan da yapılacakları bilirler ve yaparlar" dedi.
ITF'den Ecevit'e uyarı
Bakan Keçeciler'in "THY'nin grevine izin verilmeyeceği" yönündeki açıklaması üzerine Hava-İş ITF ve ILO'ya yazı yazdı. Henüz ILO'dan bir cevap gelmezken Uluslararası Havacılık Sendikası ITF Başbakan Bülent Ecevit'e konuya ilişkin bir faks gönderdi. Gönderilen metinde ITF'nin Hava-İş'in greve çıkması halinde gerekli yardımı yapacağı belirtilirken, "Biliyorsunuz ILO kamu taşımacılığı alanında grev yapma hakkının normal koşullarda kısıtlamaya ya da ertelemeye tabi olmaması gerektiğini belirtmiştir" dendi. Ayçin ayrıca bu konuya ilişkin olarak THY'nin grevinin yasaklanması halinde Avrupa'ya giden THY uçaklarının geri dönemeyeceğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Karar çelişkili ve eşitsiz

SONRAKİ HABER

Oyun olsun diye...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...