19 Temmuz 2001 21:00

Erdoğan'a siyaset yolu açıldı

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, YDP eski Genel Başkanı Hasan Celal Güzel'in parti üyeliğinden çıkarılmaması üzerine partiye ihtar verilmesi istemini reddetti.

Paylaş
Erdoğan'a siyaset yolu açıldı
Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) eski Genel Başkanı Hasan Celal Güzel'in parti üyeliğinden çıkarılmaması üzerine partiye ihtar verilmesi istemini reddetti. Böylece, Güzel'le birlikte aynı durumda olan Recep Tayip Erdoğan'ın siyaset yapması önündeki engeller kalkmış oldu.
Erdoğan dönüyor Erbakan bekleyecek
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) eski Genel Başkanı Hasan Celal Güzel'in parti üyeliğinden çıkarılmaması üzerine partiye ihtar verilmesi istemini inceleyen Anayasa Mahkemesi, Kanadoğlu'nun istemini reddetti. Kararı açıklayan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Ahmet Akyalçın, Tülay Tuğcu ve Ertuğrul Ersoy'un karşı oyları ve oyçokluğuyla kararın alındığını kaydetti.
Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile Recep Tayip Erdoğan'ın önündeki siyaset engeli kalktı.
Kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan da TCK'nın 312/2 maddesinden mahkûm olmuş ancak 4454 sayılı "Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Davaların Ertelenmesine İlişkin Yasa" gereğince verilen ceza infaz edilmemiş, ertelenmişti. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı ile Erbakan'ın 312/2'den doğan siyasi yasağı da kalkmış oldu. Ancak Erbakan, RP'nin kapatılmasına söz ve eylemleriyle neden olduğu için 5 yıl siyaset yasağı almıştı. Erbakan'ın bu yasağı 22 Şubat 2003 yılında sona erecek.
Kanadoğlu, ihtar verilmesini istemişti
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Güzel'in YDP'ye üye olmasının Siyasi Partiler Yasası, Milletvekili Seçim Kanunu'na aykırı olduğunu öne sürmüş, önce partiden Güzel'in üyelikten çıkarılmasını istemiş, ancak YDP bu istemi yerine getirmemişti. Bunun üzerine
Kanadoğlu, YDP'ye ihtar verilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Kanadoğlu, 4454 sayılı Yasa'nın sadece verilen cezanın infazını ertelediğini, bundan bağımsız olarak TCK 312/2'den mahkûm olanlara diğer bazı yasalarla yasak getirildiğini ileri sürerek, Güzel'in YDP'ye üye olamayacağını belirtmişti.
YDP ise 4454 sayılı Yasa ile sadece verilen cezaların ertelenmediğini, TCK'nın 312. maddesinden kaynaklanan siyasi yasakların da ortadan kalktığını savunmuştu.
Erdoğan hayır diledi
Recep Tayyip Erdoğan, "Anayasa Mahkemesi'nin bugün verdiği karar, umarım şahsım için olduğu kadar ülkemiz için de hayırlara vesile olur" dedi. Erdoğan, Üsküdar Emniyet Mahallesi'ndeki ofisinin önünde bir basın açıklaması yaptı. Konuşması kendisini izleyen kalabalık grup tarafından "Başbakan Tayyip" sloganlarıyla kesilen Erdoğan, "Artık gönüllerimiz hep birlikte bu hizmet aşkıyla geleceğe yürüyecektir. Biliniz ki bu kardeşiniz, bu evladınız size hizmet yolunda dağ taş demeden koşacak ve hep birlikte arzuladığımız yarınları hazırlayacağız" diye konuştu.
"Kurulacak partinin adı ne olacak, ne zaman kurulacak?" sorularına Erdoğan, "Bunları hep birlikte, açıklandığında göreceğiz. İnşallah her geçen gün bizim için farklı bir gün, her doğan gün bizim için farklı bir doğuş olacaktır" diye cevap verdi.
Bu arada, basın açıklamasından önce, gelenekçilerin kuracağı partide Kurucular Kurulu üyesi olarak imzaları bulunan bağımsız milletvekilleri Eyüp Fatsa, Hüseyin Kansu, Faruk Çelik ve Yahya Akman'ın, Recai Kutan'a, hitaben yazdıkları dilekçelerin fotokopileri basına dağıtıldı. Dilekçelerde, "görülen lüzum üzerine imzaların geri çekildiği" ibaresi yer alıyor.
'Yenilikçiler' mutlu
Anayasa Mahkemesi'nin Hasan Celal Güzel ile ilgili verdiği karar, FP'nin kapatılması sonrası partileşme çalışmalarını sürdüren "yenilikçiler" tarafından sevinçle karşılandı. Kararı, değerlendiren "yenilikçiler"in önde gelen isimlerinden İrfan Gündüz, Salih Kapusuz, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, kararın "milleti sevindirdiğini ve kamu vicdanının rahatlattığını" söylediler. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Gazetemiz yazarına keyfi gözaltı
Gazetemiz avukatlarından ve yazarlarından Kamil Tekin Sürek, müvekkilinin avukatlık işlerini tamamlamak üzere gittiği Gayrettepe Asayiş Şubesi'nde gözaltına alındı. Bir buçuk saat keyfi olarak gözaltında tutulan Sürek'e, gerekçe olarak, Gerçek dergisinin sahibi olduğu dönemde açılan ancak ertelenmiş olan davaları gösterildi. Dün sabah saat 09.00'da bir müvekkilinin avukatlık işlerini tamamlamak üzere şubeye giden gazetemiz yazarı ve avukatlarından Kamil Tekin Sürek, bazı davalarından arandığı ileri sürülerek gözaltına alındı. Aynı gerekçeyle geçtiğimiz yılın haziran ayında Ankara'da gözaltına alınan Sürek, şubede bulunan polislere hata yapıldığını, söz konusu cezanın ertelendiğini anlattığını, ancak buna rağmen gözaltına alındığını aktardı. Sürek, avukatların Şişli Savcılığı'ndan, "Hakkında gözaltına alınma kararı yoktur" yazısı almasının ardından saat 10.30 sıralarında serbest bırakıldı. Ertelenen bir suçtan dolayı, katıldığı panel çıkışı gözaltına alınan Sürek, haksız gözaltı nedeniyle dava açmış, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla 550 milyon lira tazminata hak kazanmıştı. Sürek'in yine aynı nedenle İçişleri Bakanlığı aleyhine İdare Mahkemesi'nde açtığı dava da devam ediyor.
ÖNCEKİ HABER

OHAL'in 15 yıllık tahribatı

SONRAKİ HABER

Arkeoloji ihmal ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...