18 Temmuz 2001 21:00

Deri işçisi sözleşmeden memnun

Deri-İş Genel Başkan Vekili Musa Servi'nin toplusözleşmeyi 'başarısız' olarak değerlendirmesine ve Tuzla Şube Başkanı Taşkın'ı suçlamasına sendikacılar ve işçiler tepkili.

Paylaş
Deri işçisi sözleşmeden memnun
Muzaffer Özkurt
Deri-İş Tuzla Şube Başkanı Cemal Taşkın, Deri-İş Genel Başkan Vekili Musa Servi'nin basında yayınlanan kendisine yönelik suçlamalar içeren demecini yanıtladı. Servi'nin yaptığı açıklamada kendisi hakkında "patronlarla uzlaşan", "işbirlikçi","sarı sendikacı", "reformist" ve "uzlaşıcı" gibi sözler sarf ettiğini dile getiren Cemal Taşkın, bu tanımlamaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.
"Şube seçimlerinde Musa Servi'nin listesinden değil karşı listeden aday oldum ve kazandım. Bunu sindiremediler. Yıllarca popülist politikalar sayesinde bizim sırtımıza basarak genel merkeze yükseldi. Şimdi burayı kaybetmeyi hazmedemediği için asılsız iddialarda bulunuyor" diyen Taşkın, şöyle devam etti: "Sözleşme döneminde işçilerle toplantı yaptıklarını, temsilciler kurulu toplantılarında bütün gelişmelerin işçilere aktarılması için bilgi verildi ve en son sözleşme imzalanırken de temsilcilerin ve temsilcilerin seçtiği sözleşme üst komisyonunun haberi vardı. Sözleşme sonrası işçilerin yüzde 99'u bu rakamlardan memnun olduğunu dile getirdi."Genel merkezden müdahale yok
Musa Servi'nin, sözleşme imzalandıktan sonra sözleşmenin Tuzla Organize Deri Sanayii'nin ve Türkiye'nin genel şartlarına göre iyi bir sözleşme olduğunu söylediğini belirten Taşkın, Servi'nin basına yaptığı açıklamada ise "Genel merkez olarak buna izin vermeyeceğiz" ifadesini kullandığını kaydetti. Taşkın, genel merkezden sözleşmeyle ilgili herhangi bir müdahale olmadığı gibi, sözleşmenin her aşamasından onların da bilgisi bulunduğunu vurgulayarak, "Beni eskiden komutan olarak görenler, şube seçimleri öncesi beyaz sayfa açtıklarını ve başkan adayları olarak seçime girmemi istediler. Ancak ben içinde bulundukları zaaflardan dolayı bunu kabul etmedim. Bunu hazmedemediler ve sürekli olarak provokasyon yaratmaya çalıştılar" dedi.
"Patronlarla uzlaştığı" yönündeki suçlamalara da yanıt veren Taşkın, "Ben patronlarla yaptığım görüşmelere temsilcilerle birlikte gittim. Ancak Musa Servi gerçek görevi olmadığı halde şubemizin ve genel merkezin haberi olmadan ve yanında temsilciler olmaksızın sözleşme döneminde patronlarla görüşme yaptı. Ne konuşulduğunu bilmiyoruz, ama işçilerin ve bizim aklımızda bazı sorular uyandırıyor" dedi.
Deri işçileri örgütlenmeli
Musa Servi'nin üstlendiği örgütlenme faaliyetlerini yerine getirmediğini belirten Taşkın, "Genel merkeze giderken bize söz verdi. Çorlu'yu 6 ayda örgütleyeceğine dair. Ancak 2,5 yıl geçti örgütlenme olmadığı gibi örgütlü olan yerler de dağıldı. Bizim sözleşmelerimiz sürerken en çok zorluğu diğer bölgelerde örgütlülük bulunmamasından çektik. Musa Servi bu tür şeylerle uğraşacağına örgütlenme faaliyetlerine yönelmelidir" diye konuştu.
Musa Servi'nin beraber çalıştıkları dönemde kendisini ve arkadaşlarını da aslında dost olan güçlere saldırttığını belirten Taşkın, "Geldiğimiz noktada Musa Servi eskiden saldırdığı bu arkadaşlarla ittifak yaparak şubeyi ele geçirme planı yapıyor. Ama inanıyorum ki başta işçiler, tüm arkadaşlarımız bu ikiyüzlülüğün farkına varacaklardır" diye konuştu.
Şube eski Sekreteri Hasan Sonkaya'nın da kendisi aleyhinde açıklamalar yaptığına dikkat çeken Taşkın, "Kendisi için sadece şunu söyleyebilirim: Kısa süre önce şubedeyken, 'Niye ters bakıyorsun' diyerek kabadayı bir tavırla bana saldırdı. Bir işçi arkadaşımızın, 'Başkanla böyle konuşmaman gerekir' demesi üzerine Sonkaya bu kez işçi arkadaşımızın üzerine yürüdü" dedi.
Taşkın, son olarak işçiden kopanlara şu çağrıda bulundu: "Saldırganlık içinde bulunmasınlar. Bunun yerine tabanla bütünleşip söz verdikleri örgütlenmeleri hayata geçirsinler. Bu tür yaklaşımlar işçi sınıfının mücadelesine zarar vermektedir."
ÖNCEKİ HABER

Anayasa Mahkemesi'nden politik karar

SONRAKİ HABER

'Tüketmiyoruz, üretiyoruz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...