18 Temmuz 2001 21:00

Nemrut'ta tarih dersleri!

Tunceli Valiliği'nin, Munzur Festivali'nin tertip komitesini hiçe sayarak hazırlanan programı değiştirmesi, festivali amaçlarından uzaklaştırıyor.

Paylaş
Festival amacından uzaklaşıyor
İkinci Munzur Kültür ve Doğa Festivali'ne Tunceli Valisi ve Belediye Başkanı Hasan Korkmaz tarafından yapılan resmi müdahale ile programında bulunan bazı etkinliklerin değiştirilerek içinin boşaltılması tepkilere neden oluyor. Değiştirilen programın hazırlık çalışmalarında yer alan sendikacı ve kitle örgütleri temsilcileri festivalin amacının bölgede yaşanan problemlere dikkat çekmek ve bu sorunlara karşı kamuoyunda duyarlılık oluşturmak olduğunu vurgulayarak bu şekilde festivalin amacına ulaşamayacağını belirtiyorlar.
'Amaç duyarlılığı engellemek'
Daha önce festival hazırlarında bulunduklarını, ancak yapılan müdahalenin ardından programın kendi inisiyatiflerinden çıktığını ifade eden Genel-İş Tunceli Şube Başkanı Hasan Çiçek, amacın duyarlılığı engellemek olduğuna vurgu yapıyor. Çiçek, "Festival yıllardır baskı ve şiddetin, antidemokratik uygulamaların, ihlallerin âlâsını yaşayan insanlarımızın bu sorunlarını kısmen de olsa kamuoyunun bilgisine sunmak, duyarlılık oluşturmak gibi bir çabaya hizmet etmelidir " diyor. Festivalin ailesinden, dostlarından koparılmış insanların kucaklaşması anlamına geldiğini de söyleyen Çiçek, festivalin baraj projeleri ve doğal tahribat çabalarını da engelleyen bir yönünün bulunması gerektiğini ifade ediyor. Çiçek, şöyle konuşuyor: "Demokratik kitle örgütlerinin aylarca süren hazırlıkları sonucu hazırladıkları program, ki bu aşamaya kadar biz de bu çalışmanın içerisindeydik, resmi müdahale ile budandı. Budamının amacı da gayet açıktır. Söylediğimiz duyarlılığın oluşmasını engellemektir. Böylece program da resmi kurumlarca 'her şey iyidir' anlayışına ve örtbas etme yöntemine uygun olarak yeniden şekillendirilmek isteniyor."
'Yerel sorunlar tartışılmalı'
Tüm Bel-Sen Tunceli Şube Başkanı Mazlum Doğan ise festivalin amacının, yörenin kültürünü, yerel sorunlarını ve çözüm önerilerini basına ve kamuoyuna duyurabilmek olduğuna dikkat çekiyor. Doğan, "Sorunlar ve çözüm önerileri yerine bunların tümünün üstü kapalı tutulacağı bir festival, amacına hizmet etmez" diyor. Doğan, festivalin amacına ulaşabilmesi için bölgenin ekolojik dengesinin tabiatın bozulmasına neden olacak barajlar sorununu, özelleştirme mantığını, OHAL'i, kültür ve inanç konularını, yatırım ve istihdam sorununu, gençlik ve işsizlik sorununu, eğitim sorunlarını temel alan, bunları masaya yatıran bir kulvarda ele alınırsa amacına ulaşabileceğini belirtiyor. Doğan, program önerilerinin bilinçli bir şekilde göz ardı edildiğini savunuyor. ÖDP Tunceli İl Başkanı Yusuf Cengiz de ülke sorunlarını tartışmayan bir festivalin anlamını yitireceğini ifade ediyor. Cengiz, tüm festivallerin halk inisiyatifiyle olması gerektiğine dikkat çekiyor.
Tunceli Barosu Genel Sekreteri Özgür Ulaş Kaplan da ilk kurdukları komitenin amacının halkın sevdiği sanatçıların festivale getirilmesi ve yine halkın sorunlarının tartışılması olduğunu söyledi. Festivalin bölge sorunlarıyla ilgisi olmayan insanların katılımıyla içinin boşaltılmaya çalışıldığına değinen Kaplan, "Tunceli Belediyesi halkın yanında yer almalı ve festivalin belirlenen amaç doğrultusunda yapılması için gereken gayreti sarf etmelidir" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Talepler kabul edilsin

SONRAKİ HABER

Anayasa Mahkemesi'nden politik karar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...