18 Temmuz 2001 21:00

Zirve öncesinde ipler gergin

Yarın başlayacak G-8 Zirvesi öncesinde Cenova'da tam anlamıyla bir provokasyon havası oluştu. Küreselleşme karşıtı gruplar, pazartesi günü bulunan ve patlayan bombaların istihbarat örgütlerinin işi olduğunu söylediler.

Paylaş
Zirve öncesinde ipler gergin
Dünyanın en zengin 8 emperyalist ülkesinin katıldığı G-8 Zirvesi'nin İtalya'nın Cenova kentinde başlamasına bir gün kala, yapılacak protesto gösterilerini gölgelemek için arka arkaya provokasyonlar yapılıyor.
Pazartesi günü bir bombalı mektubun kente gönderilmesi üzerine, bir polisin hafif yaralandığı olayın akşamı, Carlini Stadyumu'nun hemen yanında bir araba içinde patlamaya hazır bomba bulundu.
Gösterilere katılımı düşmesi ve eylemlerin kriminalleştirilmesine hizmet eden bu patlamaların İtalyan istihbaratı tarafından yapıldığı ileri sürüldü. Bombalama olaylarından sonra bir açıklama yapan protestocu gruplar, bombalamaların kentteki gerginliği artırmaya yönelik olduğunu söylediler.
Bombanın bulunduğu yerde aynı zamanda, küreselleşme karşıtı "Tute Biance" (Beyaz Kombinazon) adlı örgütün kampı bulunuyor. Bombanın bulunmasından sonra bir açıklama yapan Tute Biance sözcüsü Luca Casarini, "Onların bombası yine onların elinde patlayacak. Bomba provokasyonuyla daha fazla insanın Cenova'ya gelmesini engellemek istiyorlar. Ancak başaramayacaklar" dedi. Cumartesi günü yapılacak büyük gösteri için Cenova'ya kamp kuran "küreselleşme karşıtı" grupların tümü, bombaların İtalyan istihbaratının işi olduğuna inanıyor. Polisin kentte yarattığı gerginliği değerlendiren Cenova Sosyal Forumu Sözcüsü Vittorio Agnoletto, "Kentte inanılmaz derecede gerginlik tırmandırıldı. Her adım başı polis kontrolü var, gizli istihbarat servisi elemanları cirit atıyor, buna rağmen bombalar patlıyor" dedi.
İtalyan Komünist Partisi Milletvikili Giovanni Russo Scena da yaptığı açıklamada, bombaların istihbarat örgütünün işi olduğunu dile getirdi.
Polis yığıldı
İtalya İçişleri Bakanı Claudio Scajola ise yaptığı açıklamada, patlamaları 1999'da Milan'da meydana gelen olaylara benzeterek, gösterilere karşı esnek davranmalarının söz konusu olmadığını söyledi. G-8 Zirvesi bir gemide yapıldığı halde, kentte toplam 16 bin polis, asker ve özel güvenlik görevlisi görev vapıyor. Kentte limana giden bütün yollar yoğun güvenlik önlemi altına alınarak kapatıldı.
Açık cezaevi gibi
İtalyan basınında da "Gerginlik artıyor", "Bombalar patlıyor" biçiminde haberler veriliyor. Ancak yine de halk arasında daha çok G-8'lere duyulan tepkinin arttığı belirtiliyor.
Cenova'da polisin "güvenlik" adı altına bir çok ara sokağı tel örgüler, tahtalarla ve bariyerler kurarak kapatması üzerine, halkın normal yaşamını sürdürmesinin zorlaştığı gözleniyor. Kent halkı tarafından çeşitli televizyon kanallarına verilen demeçlerde, "yüksek güvenlik önlemlerini alındığı bir hapisanedeyiz" deniyor. Özellikle, hafta sonu için herkesin yoğun alışveriş yaptığı kaydediliyor.
Sınırlarda da polis yoğun güvenlik önlemleri alarak, eylemcilerin ülkeye girişini engelllemeye başladı. Geçtiğimiz pazar gününden bu yana Schangen Anlaşması'nı askıya alan İtalya, salı günü İsviçre sınırından İtalya'ya girmek isteyen 700 kişiyi geri çevirdi. Çevirme sırasında göstericilerle polis arasında çatışma çıktı.
Özellikle Almanya, Fransa, Avusturya, İngiltere, Hollanda gibi ülkelerden gelen protestocuları engellemek için sınırlarda yoğun önlemler alınmaya başlandı. Trenlerle gelecek göstericilerin Principe ve Brignoli istasyonlarında durdurulacakları belirtiliyor. Almanya'nın Bonn kentinden bugün akşam Cenova'ya doğru bir tren kalkıyor. Gösterilere İtalyan sendikalarının yoğun destek verdiği belirtiliyor. Bazı sendikaların da eylemlere grevle destek vermesi bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Her açıdan sağlığa zararlı

SONRAKİ HABER

Gösterge yalanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...