17 Temmuz 2001 21:00

Nemrut'ta tarih dersleri!

"Dünyanın 8. Harikası" olarak tanımlanan Nemrut Dağı ören yerinin 2150 metrelik doruğunda bulunan Aslanlı Horoskop, "dünyada bilinen en eski horoskop" özelliğini taşıyor.

Paylaş
Nemrut'ta tarih dersleri!
Adıyaman'ın Kâhta ilçesinde bulunan Nemrut Dağı'nın doruğunda yer alan ve restorasyon çalışmalarının başlangıç günü olmasını sağlayan Aslanlı Horoskop, İÖ 109'un 14 Temmuzu'nu ifade ediyor. Arkeoloji ve kültür turizmi çevrelerinde "Dünyanın 8. Harikası" olarak tanımlanan, ve "dünyada güneşin doğuşu ve batışının en iyi izlendiği yer" kabul edilen Nemrut Dağı ören yerinin 2150 metrelik doruğunda bulunan Aslanlı Horoskop, "dünyada bilinen en eski horoskop" özelliğini taşıyor.
"Tanrıların Göksel Tahtı" olarak nitelendirilen Nemrut Dağı'nın batı terasında yer alan Aslanlı Horoskop, adeta, Kommagene medeniyetinden kalan tanrı heykellerinin bekçiliğini yapıyor.
Nemrut Dağı'ndaki tanrı heykelleri, kabartmalar, kitabeler, horoskop, anıtmezar ve diğer eserlerin restorasyonu, korunması, tanıtımı ve ören yerinde arkeolojik çalışma yapılması amacıyla kurulan ve merkezi Hollanda'da bulunan Uluslararası Nemrut Vakfı kaynaklarına göre, Aslanlı Horoskop, tarihe ışık tutuyor.
Edinilen bilgilere göre, Aslanlı Horoskop, önümüzdeki 25 bin yıl içinde bir daha görülemeyecek bir canlandırmayı yansıtıyor.
Horoskobun özellikleri
Canlandırmanın, bireyleri Nemrut'un batı terasına ve İÖ 109 yılının 14 Temmuzu'na götüreceği ve o geceye ilişkin özel dizilişi ifade ettiği belirtilen "www.nemrud.nl" adresli web sayfasında, horoskoba ilişkin olarak şunlar kaydediliyor:
"Aslanlı Horoskop, 1,75x2,40 metre boyunda ve 0,47 metre kalınlığında bir taş kabartma olup, sağa doğru yürümekte olan bir aslanı betimler. Aslanın gövdesinde bulunan 19 yıldızın her birisi, sivri uçlu 8 ışından oluşuyor. Konumlarındaki küçük değişiklikler dışında, bu yıldızlar, Eratostenes'in Ephemeris'inde tasvir ettiği aslan konstelasyonunu (dizilişini) temsil eder.
Aslanın boynunda, yeni ayın sembolü hilal var. Hilalin hemen üstünde Regulus (kral) yıldızı parlar. İnsanlık tarihi boyunca Regulus yıldızı krallarla özdeşleştirilmiştir. Aslanın üzerinde her biri 16 ışından oluşan 3 yıldız görülür. Bunlar, üzerlerine Yunanca isimleri de kazınan Mars, Merkür ve Jüpiter gezegenleridir. Aslanlı Horoskop, bu göksel cisimlerin, bir anlık konumlarını tasvir ediyor."
Tarih ve saat nasıl hesaplandı
Jüpiter'in yörüngesini tamamlaması için 12, Mars'ın 2 ve Merkür'ün 1 yıla ihtiyacı bulunduğu vurgulanan web sayfasında, bu bilgiler yer alıyor:
"Ay yörüngesini 1 ayda tamamlar. Bunlar biliniyor ve bunlardan, horoskoptaki yavaş gezegenler Jüpiter ve Mars'ın yılı, Merkür'ün ayı, ayın günü gösterdiği ortaya çıkıyor. İÖ 109 yılının 14 Temmuzu'ndaki diziliş seçilmiş. Normal şartlar altında Merkür dünyadan çıplak gözle görülemez. Ancak, bu özel günde Merkür güneşten en uzak konumuna ulaştığı için, yeryüzünden kolaylıkla seçilebiliyor.
Güneşin doğuşu ile ayın batışı arasındaki zaman farkı, yaklaşık 17 dakika. Eğer, Ay-Kral yıldızı buluşması dağın tepesinden görülebildiyse bu, ancak çok kısa bir süre için, ayın gerçek yerel saatle 19.37'de batmasından hemen önce olmalıdır. Yani, yıldız ve gezegenlerın horoskopta betimlenmiş konumlarını almalarından sadece birkaç dakika önce.
Bu özel ve istisna fonomen sadece dizilişin oluştuğu tarihi değil, aynı zamanda kesin saatin de 19.37 olarak hesaplanmasına imkân veriyor ki, bu müthiş şaşırtıcıdır. Yazıtlardan öğrenildiğine göre, İÖ 109 yılının 14 Temmuz günü saat 19.37'de Kral Mithridates taç giymiş. Bu özel tarih, çok önceden belirlenmiş ve taç giyme töreni için uygun bulunmuştu."
ÖNCEKİ HABER

GAP'ın peşkeşine kılıf

SONRAKİ HABER

Hazine yağmasına Çankaya onayı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...