17 Temmuz 2001 21:00

Üretici bankasına sahip çıkıyor

Tarişbank'a el konulmasına tepki gösteren 3000'i aşkın üretici ve işçi, Çiğli İplik Fabrikası önünde eylem yaptı.

Paylaş
Üretici bankasına sahip çıkıyor
Tarişbank'ın, Dünya Bankası'nın isteğiyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmesine tepki gösteren binlerce işçi ve üretici, dün Tariş'e bağlı Çiğli İplik Fabrikası önünde eylem yaptılar. IMF ve Dünya Bankası'nın dayatmalarıyla uygulanan tarımı bitirmeye yönelik politikaları protesto eden işçi ve üreticiler, "Tarişbank halkındır, bankamızı geri istiyoruz" dediler.
Sabahın erken saatlerinden itibaren Denizli, Manisa, Söke, Buldan, Akyazı, Eşme, Fethiye, Çanakkale ve İzmir'in çeşitli ilçelerinden gelen tütün, pamuk, incir üreticilerinin oluşturduğu 3000 kişi Çiğli İplik Fabrikası'nda toplandılar. 40 dereceyi aşan sıcağa rağmen, Tariş ortağı çiftçilerin yanı sıra Tek Gıda-İş, Bank-Sen ve 64 gündür direnişte olan İzmir Sümerbank işçilerinin de katıldığı eylemde "Köylü milletin efendisidir. Efendiye uzanan eller kırılsın", "Tarişbank bizimdir, bizim kalacak", "Tarişbank patron bankası değildir", "Üretici bankasını soymamıştır, soydurmayacak", "Üreticinin prim alacaklarını mezarda mı ödeyeceksiniz" dövizleri taşındı.
IMF ve DB istedi
Tariş Genel Müdürü Ayhan Özer, yaptığı konuşmada, Tarişbank'ın yeniden üreticilerin olması için sonuna kadar mücadele edileceğini söyledi. Tarişbank'ın Fon'a devredilmesine karşı Danıştay'a yürütmenin durdurulması talebiyle başvurduklarını hatırlatarak, "Yargının vereceği karara saygılıyız. Ama haklı mücadelemizi bu aşamada sürdüreceğiz" dedi. Bankanın sermayesinin 75 trilyon liraya çıkarılması için gerekli olan 20 trilyon lira kaynağın ödenmesi konusunda çalışmaları sürerken, tanınan süreden önce Fon'a devredildiğini anlatan Özer, "Görünür neden bu olmakla beraber, Tarişbank'ın Fon'a devredilmesini IMF ve Dünya Bankası istemiştir. Bu karar Türk tarımına darbe vurmuştur" dedi. Özer, ortakların tepkilerini bundan sonra da değişik platformlarda sürdüreceğini söyledi.
Dedesi Tarişbank'ın kurucu ortaklarından olan Halil Posacı da Cumhuriyet'ten önce bir grup çiftçi tarafından emperyalistlere karşı büyük zorluklarla kurulan Tarişbank'ın şimdi yine emperyalistlerin oyunuyla yok edilmeye çalışıldığını belirtti. Posacı, "Ege Bölgesi'nin, çiftçilerin, KOBİ'lerin, işçilerin bu bankaya ihtiyacı var. Bankanın yok edilmesi demek tüm bu kesimlerin de sorunu demektir" diye konuştu.
'Kendi tarlamızda köle olmayacağız'
Pamuk Birliği Başkanı Mehmet Bakanoğlu da binlerce kişinin katıldıoğı bu eylemin başlangıç olduğunu, ağustosun başında İzmir'de onbinlerce çiftçi ve işçinin katılacağı bir miting düzenleneceğini bildirdi. Tariş'in Ege Bölgesi için "vazgeçilmez" olduğunu dile getiren Bakanoğlu, "IMF'den gelecek para için her şeyi ipotek altına almak isteyenler, incir, üzüm, zeytin ve pamuk rekolte beyannamelerinizi IMF'ye bildireceksiniz' diye bize yazı gönderdiler. Satıldık ama satıldığımızın daha tam farkında değiliz. Bizi kendi tarlamızda köle olarak çalıştıracaklar. Bunu kabul etmeyeceğiz" dedi.
Sık sık "Çiftçi, işçi el ele yürüyelim Meclis'e", "Kahrolsun IMF", "IMF defol", "Tarişbank bizimdir, bizim olacak", "Çitfçiye uzanan eller kırılsın" sloganları atılan eyleme katılan Sümerbank işçileri disiplinleri ve kararlılıklarıyla dikkat çektiler.
ÖNCEKİ HABER

IMF-Derviş programı çöktü

SONRAKİ HABER

GAP'ın peşkeşine kılıf

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...