16 Temmuz 2001 21:00

Beyaz Enerji'de altı tahliye

Enerji Bakanlığı'nın üst düzey bürokratları ve işadamlarının yargılandığı Beyaz Enerji davasına, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı.

Paylaş
Beyaz Enerji'de altı tahliye
Enerji Bakanlığı ihalelerinde "Rüşvet almak, vermek ve teklif etmek, görevi kötüye kullanmak ile ihaleye fesat karıştırmak" suçlarından haklarında dava açılan Enerji Bakanlığı'nın üst düzey bürokratları ve işadamlarının yargılandığı Beyaz Enerji davasına, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı.
9'u tutuklu 15 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşmasına, tutuksuz 2 sanık katılmazken, diğer sanıklar, sanık avukatları ile Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı adına müdahil avukatlar hazır bulundu.
Rüşvet değil sosyal yardım almış
Duruşma, mahkeme heyetinin sanık ifadelerini alması ile başladı. Sanıklardan TEAŞ eski Genel Müdürü Muzaffer Selvi, rüşvet aldığı yönündeki iddiaları reddederek, hakkında daha önce açılmış davalar için Birsel Sönmez'den mahkeme masrafları için 40 bin dolar, İşadamı Nuri Doğan Karadeniz'den sosyal yardım amaçlı 50 bin dolar aldığını söyledi. Sanık Ünal Peker ise işadamı Karadeniz'den çocukları adına şirket kurmak için borç para istediğini kaydetti. Birsel Sönmez de Selvi'ye aleyhinde açılan davalar için para verdiğini, rüşvet almadığını savundu. İşadamı Nuri Doğan Karadeniz ise yardımsever bir kişiliği olduğu için kendisine "hayır işleri" için yardım önerilerini geri çevirmediğini ifade ederek, 50 bin doları sosyal yardım amaçlı Selvi'ye verdiğini kaydetti.
Altı kişi tahliye edildi
Daha sonra söz alan diğer sanıklar suçlamaları reddederek, tahliye ve beraatlerini istediler. Sanık avukatları iddianamede yer alan Yamula Barajı'na ait dosyaların Bakanlık'tan istenmesini, iddianamede yer alan Birsel Sönmez aleyhine ses kayıt bantlarının incelenmesini ve tutuklu sanıkların tahliyesini talep ettiler. Ardından, tanıkların dinlenmesine geçildi. Çağrılan tanıklar söz konusu olaylarla ilgili bilgilerinin olmadığını söylediler. Savcılık, verdiği mütalaada, sanıklardan Mustafa Mendilcioğlu, Osman İlhan, Yavuz Gürsoy ve Hasan Hüseyin Çoğalan'ın suçun işlendiği tarihte devlet memuru olmaları nedeniyle "Memurin Muhakemat Yasası" uyarınca haklarında soruşturma açılıp açılmamasına ilişkin bakanlık izninin alınması suretiyle muhakemenin durması kararını, sanıklardan Selvi, Peker ve Sönmez'in tutukluluk hallerinin devamını ve diğer tutukluların tahliyesini istedi. Mahkeme, sanıklardan Mendilcioğlu, İlhan ve Gürsoy için muhakemenin durmasına, Yamula Barajı'na ait dosyanın bakanlıktan istenmesine, Sönmez'in 1997-1998 tarihlerindeki banka hesaplarının incelenmesine, 2000 yılı Amerikan Doları'nın Türk Lirası karşılığının tespitine karar verdi. Selvi, Peker ve Sönmez'in tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme diğer 6 tutuklu sanığı tahliye ederek duruşmayı erteledi.
Davanın öyküsü
Beyaz Enerji davasında savcı Talak Şalk toplam 15 kişinin "Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" ve "Oluşturulan teşekküle yardım etmek" suçlamalarıyla DGM'de yargılanması için dava açmıştı. Ancak, DGM'nin 5 kişi hakkında görevsizlik kararı vermesiyle dava ikiye bölünmüş, bu davadan yargılanan 10 kişiyle birlikte toplam 15 kişinin "Rüşvet almak" suçlamasıyla yargılanması için dosya Ağır Ceza'ya gönderilmişti. DGM'de görülen davada tutuklular için tahliye kararı çıkmış ancak Ağır Ceza'da süren yargılama nedeniyle sanıklar serbest bırakılmamıştı. Ağır Ceza'da devam eden yargılamada "Memurin Muhakemat Yasası" uyarınca bakanlıktan soruşturma izni istenmesi ile yeni bir seyre girdi. Bakanlık sanıklar hakkında soruşturma izni vermediği takdirde, "Görevi kötüye kullanmak ve suiistimal" suçları yargılamadan çıkartılacak.
ÖNCEKİ HABER

Tatlı bir tohum ekecek

SONRAKİ HABER

Asgari ücret açlık sınırına yetişemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...