14 Temmuz 2001 21:00

'İki yitik hasret, iki parça can...'

Resul Aydemir, Aydın'da polis minibüsü tarafından çarpılarak, Cemal Gömeç ise İsviçre polisinin copları altında can verdi. İkisi de Kürt'tü; baskılar ve açlık nedeniyle ayrı düşmüşlerdi topraklarından. İki ayrı ülkenin resmi ağızlarından aynı sözcükler döküldü: "Polis dayağından değil, kalp krizinden öldü."

Paylaş
'İki yitik hasret, iki parça can...'
Özer Akdemir
Resul Aydemir, Doğubeyazıt'tan göçüp gelmişti Aydın'a. Doğubeyazıt, adı konulmamış savaşın en yoğun yaşandığı kentlerden biriydi. Korku, baskılar ve yoksulluk öyle çekilmez bir hale gelmişti ki, Aydın'a göç etti aile. Birkaç parça eşya ve yürekler dolusu umutla...
Cemal Gömeç de aynı nedenlerle düşmüştü İsviçre yollarına. Kürt olması "yeter" sayılmıştı, iltica başvurusunun kabulüne...
Resul'le Cemal'in yaşamları olmasa da, ölümleri kesişti. Ailesiyle birlikte Aydın Cezaevi yakınında bir evde oturan Resul Aydemir, inşaatlarda çalışıyordu. Yoksulluğu bir nebze hafifletmişti belki, ama baskılar yakasını bırakmamıştı. Her ay evlerinde tünel araması yapıyordu polis.
Üst katta tünel!
15 Mart günü sabahın köründe kapısı çalındı Resul Aydemir'in. Alt katta tünel arayan polisler, kadınların yattığı üst kattaki odada da tünel araması yapmaya kalkınca, "Kadın polis gelsin" dedi. Der demez de, kıyasıya dövüldü. Gürültüye gelen komşuları onu polislerin elinden alıp kendi evlerine kaçırdılar, kardeşleri ise sürüklenerek polis minibüsüne götürüldü.
Kardeşlerinin gözaltına alınmaması için sığındığı komşusundan minibüse doğru koşan Resul Aydemir'e, "Vurun şerefsize. Sorumluluk bende" diyen Komiser Gökhan'ın talimatıyla polis minibüsü hızla çarptı. Yere düştü Resul Aydemir, minibüs kolunun üzerinden geçti. Ağzından kan geldi ve bir daha ayağa kalkamadı...
Döve döve öldürdüler
Cemal Gömeç ise, İsviçre'deydi. İddialara göre; Cemal kızının okul partisine gitmesini istememiş, çıkan tartışma nedeniyle bıçakla eşini ve kızını tehdit etmişti. Şikâyet üzerine Cemal'in evine gelen özel eğitimli "Stern" adlı tim, Cemal Gömeç'i sakinleştirmek için konuşmak yerine copları konuşturmayı yeğlemişti. Yaşananları Gömeç'in bir komşusu saniye saniye görüntülemeseydi, kafasına vücuduna inen coplardan kan revan içinde kalan Gömeç'in ölümü, sıradan bir adli vaka olarak geçiştirilecekti belki de... Cemal Gömeç dört gün direnebildi ölüme. Dayak görüntülerinin bir Alman kanalında yayınlanmasından sonra açıklama yaptı İsviçre makamları: "Cemal Gömeç dayaktan değil kalp krizinden ölmüştür"! Resul Aydemir'in ölümünden sonra da aynı açıklamalar yapılmıştı; "Dayaktan değil kalp krizinden öldü."
Resul Aydemir, Aydın'da sokak ortasında polis minibüsü tarafından çarpılarak, Cemal Gömeç de özel eğitimli timin copları altında can verdiler. İkisi de Kürt'tü. İkisi de açlık ve korkular nedeniyle kaçmışlardı topraklarından. İkisi de polis şiddeti nedeniyle yaşamını yitirdi. Türk ve İsviçreli resmi ağızlardan ikisi için de aynı sözcükler döküldü: "Polis dayağından değil, kalp krizinden öldü."
Resul Aydemir ile Cemal Gömeç'in ölümleri işte böyle kesişti. "İki yitik hasret" kaldı geriye ve "iki parça can..."
ÖNCEKİ HABER

'İşçinin geleceğine ipotek konuldu'

SONRAKİ HABER

ABD yine füze denedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...