14 Temmuz 2001 21:00

Kopan işçi elinin diyeti 150 milyon lira

Geçtiğimiz yıl Manyezin Maden Ocağı'nda meydana gelen dinamit patlaması sonucu sağ elini kaybeden Zebre Gürbüz'e, 150 milyon ödenmesine karar verildi.

Paylaş
Kopan işçi elinin diyeti 150 milyon lira
Ali Baş
Geçtiğimiz yıl şubat ayında Alpu ilçesinin Yakaboyu Başören köyündeki Önmer Madencilik'e bağlı Manyezin Maden Ocağı'nda meydana gelen dinamit patlaması sonucu sağ elini kaybeden Zebre Gürbüz'e, 150 milyon ödenmesine karar verildi. 17 yaşında kolunu kaybeden taş ocağı işçisi Gürbüz, Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kopan kolunun karşılığında şirket sahibine 150 milyon para cezası verilmesi kararının kabul edilebilir olmadığını ve kendisine sakatlık maaşı bağlanması gerektiğini söylüyor.
Gürbüz'ün "yaşamını karartan" olayın gelişi ise şöyle: Van'ın Erciş ilçesinden Eskişehir'e çalışmaya gelen 17 yaşındaki Zebre Gürbüz, Alpu ilçesinin Kaykaboyu Başerek Köyü yakınlarındaki taş ocağında işçi olarak çalışmaya başladı. Taşocağı yakınlarında bulunan dinamit patlaması sonucu Gürbüz ağır yaralanarak, Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
Hastanede gencin kurtulması için sağ eli bilek hizasından kesildi. Zebre Gürbüz hastaneden çıktıktan sonra çalıştığı firmadan şikâyetçi oldu. Ancak, Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yapılan araştırmada gencin çalıştığı taş ocağında dinamit kullanılmadığı belirlendi. Dinamitin taş ocağı yakınlarında tesadüfen bulunduğu ileri sürüldü. İşveren suçlamaları kabul etmedi. Bir yıl önce meydana gelen kazayla ilgili konuşan Zebre Gürbüz, "12 Şubat 2000 tarihinde madende çalışıyorduk. Ustamın bana önermesiyle dinamit sıkıştırdım, dinamitin patlaması sonucu elimi kaybettim. Ağır Ceza Mahkemesi ise kazanın taşocağı yakınlarında meydana gelmesi nedeniyle, firma sahibi İsmail Şahin'e 151 milyon lira para cezası verdi" dedi.
Firma sahibi reddediyor
Firma sahibi Şahin ise maden ocağında makineyle maden çıkartıldığını, kesinlikle patlayıcı kullanmadıklarını, otuz yıldır faaliyette olan ocağı, kendisinin geçen yıl işletmek için aldığını söyleyerek, çalışan işçilerden bir taşın altında buldukları kapsülü ateşlediklerini öğrendiğini ve jandarmanın yaptığı araştırmada da patlayıcı madde bulamadığını iddia etti.
17 yaşında eli kopan Gürbüz, SSK hastanesinin gerekli raporuna rağmen sakatlık maaşı alamadığını bunun ötesinde genç yaşta elini kaybettiği için iş bulmakta güçlük çektiği belirterek, "İş bulamadığım için çalışamıyorum, kazanamıyorum, karnımı doyuramıyorum. Ben çalışırken sakatlandım" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye geriye göçüyor

SONRAKİ HABER

Mercedes yanmaya devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...