14 Temmuz 2001 21:00

IMF keyfine göre

IMF keyfine göre Türkiye'nin ekonomi politikasını belirliyor. Bir yandan mevcut programın iyi gittiğini, başarılı olduğunu iddia eden IMF yetkilileri, faizler düşmezse bir kaç ay sonra programı değiştirebileceklerini belirtiyorlar.

Paylaş
IMF keyfine göre
IMF, ekonomi politikalarını keyfine göre değiştiriyor. Bir yandan milyonlarca emekçiyi sefalete iten ve birkaç haftada Türkiye'nin milyarlarca dolar kaybetmesine neden olan programı savunurken, diğer yandan da "sorun çıkarsa değiştiririz" diyor. Türkiye'ye "dalgalı kur"u dayatarak faiz oranlarının fırlamasına neden olan IMF'nin Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, faizlerin düşmemesi durumunda programda değişiklik yapılabileceğini söylüyor.
Fischer, Washington'da, bir grup gazetecinin katılımıyla düzenlenen telekonferansta, IMF ve Dünya Bankası kredilerinin serbest bırakılmasının ardından, Türkiye'deki ekonomik durumu anlattı. Fischer, yüksek düzeyde seyreden faiz oranlarının birkaç ayda düşürülememesi durumunda, ekonomik programda değişikliklere gidilmesinin gerekebileceğini belirtti. IMF Başkan Yardımcısı, şöyle dedi:
"IMF Başkanı Horst Köhler'in, Başbakan Bülent Ecevit ve diğer koalisyon liderlerine gönderdiği mektupta belirttiği gibi, faizlerin uzun süre düşürülememesi ve piyasalarda güvenin sağlanamaması
durumunda, programın başarıya ulaşması çok zorlaşır. Eğer bir gecede değil, ancak gelecek birkaç ayda faizlerde düşme sağlanamazsa, programda bazı değişiklikler yapılması çeşitli önlemler alınması gerekebilir. Bu durum, şu anda söz konusu değil, ancak gelecek aylarda Türk yetkilileriyle görüşüldüğünde, nerede olduğumuza, durumun nasıl olacağına, makro durumda hedeflerden önemli bir sapma olup olmadığına bakacağız."
IMF hiç sorumluluk almıyor
Türkiye'de faiz oranlarının yükselmesinin en önemli nedenlerinden birisinin "dalgalı kur" olmasına rağmen bu sorumluluğu hiç üzerine almayan Fischer, faiz oranlarının olması gerekenin üzerinde bulunduğuna ve bunun zarar verdiğine dikkati çekerek, "Faiz oranlarının yüksek seyretmesine iki ay veya biraz daha fazla bir süre için dayanılabilir. Eskiden enflasyon yüksek oranlarda olduğu için faizler de yüksekti. Ancak enflasyonun artık düşme kaydettiği bu dönemlerde mevcut faizler çok yüksek" diye konuştu.
Fischer, Türkiye'nin üretim yapısını sarsan uygulamaları da "reform" olarak nitelerken, bu uygulamaların hızla gerçekleştirilmesinin sevindirici olduğunu savundu. Fischer, "Türkiye, reform konusunda çok önemli adımlar attı. Örneğin, birkaç ay içinde hem kamu, hem özel bankalarla ilgili temel kararlar uygulamaya hızla sokuldu. Bütün bu süreç, olağanüstü bir hızla, başka yerlerde gerçekleştirilenlerden çok daha seri yapıldı. Sekizinci gözden geçirme için, bankacılıktaki hedeflerin yüzde 96-97'sine ulaşıldı. Telekom değişikliği yapıldı. Enflasyon, programın öngörüleri çerçevesinde iyi yönde ve bütçe de yolunda gidiyor" dedi.
Fischer, Türkiye'nin ekonomik programının önemli ölçüde başarıyla uygulanmasına karşın, piyasalarda uygulamanın isteksizce yapıldığı şeklinde ortaya çıkan algılamanın ise piyasa güvenini azalttığını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

'Baskıya ve açlığa hayır'

SONRAKİ HABER

Türkiye geriye göçüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...