13 Temmuz 2001 21:00

Tütün Yasası'nda ısrar

Hükümet, Türkiye'yi yabancı tütün tekellerinin hakimiyetine terk etmenin aracı olan Tütün Yasası'nı IMF'ye söz verdiği gibi yeniden gündeme getirecek.

Paylaş
Tütün Yasası'nda ısrar
Hükümet, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen Tütün Yasası'nı eylül ayında yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında görüşecek. Yasanın hükümet tarafından hiçbir değişiklik yapılmadan Cumhurbaşkanı'na gönderilmesi bekleniyor.
Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, Tekel Genel Müdürlüğü'nde Tütün Yasası'nın iade gerekçelerine ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Karakoyunlu, toplantıda, Tekel'in özelleştirilmesini sağlayacak olan 4685 sayılı Tütün Kanunu'nun amacının, tütün üretimi ve üreticisinin, sigara üretimi ve ithalatının sorunlarını düzenlemek olduğunu iddia etti.
Üretim fazlası iddiası
Karakoyunlu, Türkiye'nin dünya tütün üretiminde son 5 yıldır dördüncü sırada bulunduğunu belirterek, "Tütün üretimi popülist politikalarla artırılmış ve gerek iç tüketimin, gerekse ithalatın doygunluğu nedeniyle üretim fazlası yaşanmıştır. Tekel, bu üretim fazlalarını almaya mecbur edilmiş ve talebi bulunmayan ürünler Tekel'e aldırılarak stok dağları oluşturulmuştur. Halen 1991 yılından bu yana alına gelmekte olan ve Tekel depolarında muhafaza edilen 500 bin ton tütün stoku mevcuttur" dedi.
Toplam tütün üretiminin yaklaşık 70 bin tonunun, içeride kıyılarak sigara üretimine gittiğini, 100 bin ton kadarının ihraç edildiğini ve 10 bin ton kadarının da fire ve ıskartaya ayrıldığını belirten Karakoyunlu, "180 bin ton civarında tütün eritilmesi halinde tütün üretimi, sigara üretimi, tütün ithalat ve ihracatı hiçbir sorun yaşamadan gerçekleşebilecektir" diye konuştu. Karakoyunlu, sigara ithalatıyla birlikte Türkiye'nin yabancı sigara cennetine çevrileceği iddialarının doğru olmadığını savunarak, yeni Tütün Yasası'yla, çiftçileri keyfi tütün üretmek yerine, Türkiye'de sigara endüstrisinin, tütün mamülleri endüstrisinin ihtiyacı olan miktarda ve kalitede tütün üretmeye yöneltmenin amaçlandığını öne sürdü.
Dört bakan görevlendirildi
Devlet Bakanı Karakoyunlu, Başbakan'ın direktifleriyle 4 bakanın bir araya gelerek, tütüne alternatif ürün projelerinin altyapılarının hazırlanmasına yönelik çalışmaları yapmakla görevlendirildiğini belirtti. Tütüne alternatif ürünler konusunun, geçen hafta Bakanlar Kurulu toplantısında ayrıntılarıyla görüşüldüğünü belirten Karakoyunlu, bu çalışmayı yapmaktan sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Devlet Bakanı Tunca Toskay, Maliye Bakanı Sümer Oral ve Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı olarak da kendisinin yer alacağını kaydetti. Karakoyunlu, Tütün Yasası'nı Cumhurbaşkanı'na aynen gönderip göndermeyeceklerine ilişkin şunları söyledi, "Sayın Cumhurbaşkanımızın gönderdiği gerekçelerle ilgili, Bakanlar Kurulu'nda ben malumat arz ettim. Şimdi sizlere de arz ettiğim malumat o malumattır, o bilgilerdir. Sayın Başbakanımız dünkü görüşmelerinde, dünkü açıklamalarında bunda eylül ayının bekleneceğini ifade ettiler."
ÖNCEKİ HABER

'Hava kapalı gök açık'

SONRAKİ HABER

Tuzla Deri'de yüzde 40 artış sağlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...