26 Ağustos 2011 09:53

Geçici Konsey: Para yoksa meşruiyet de yok

Libya’da isyancıların kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi’nin Başkanı Mahmud Cibril, ülkedeki rejim değişikliği sonrasında konseyin meşruiyetini korumasının, dondurulan varlıkların serbest bırakılması ve yapılacak maddi yardımlara bağlı olduğunu söyledi. Libya’nın dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılmamasının ülkede bir meşr

Geçici Konsey: Para yoksa meşruiyet de yok
Paylaş

İstanbul Conrad Otel’de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir basın toplantısı düzenleyen Cibril, konuşmasının başında “Türkiye’de bulunmak bizim için onurdur, burada teşekkürlerimiz sunmak istiyoruz. Yaşadığımız yaklaşık 6 aylık zor dönemlerde bize büyük destek verdiler” dedi.

Türkiye’yi ziyaretlerinde gerçek amaçlarının özellikle de rejimin yıkılmasından sonraki dönem için gerekli olan malların temin edilmesi olduğunu belirten Cibril, şöyle devam etti: “Diğer amaç ise daha önemlidir. Malların hızlı bir şekilde malların temin edilmesi özellikle Trablus bölgesi için önemlidir. Hali hazırda Kaddafi’nin kontrolünde olan bölgelere bile malların ulaştırılmasını istiyoruz; ta ki bu bölgeler de bundan yararlanabilsinler ve ihtiyaçlarını karşılayabilsinler ve şunu hissetsinler ki onlar da Libya’nın bir parçasıdırlar. Diğer özgürleştirilmiş bölgelerden kendilerini ayrı hissetmesinler.”

AVRUPA’YA ‘UYARI’

Avrupa’daki bazı ülkelere de uyarıda bulunan Cibril, “Avrupa’da bazı ülkelerin geçiş konseyine bir kriz yaşatmamaları gerekiyor. Aksi takdirde bu bir siyasi boşluğa sebep olabilir bu kriz meydana gelebilirse. Aynı zamanda zorunlu bazı durumlar var. İstikrarın tekrar iade edilmesi gerekiyor. Aynı zamanda silahların hızlı bir şekilde toplanması gerekiyor. Ordumuzu ve polis teşkilatımızı oluşturalım. Bu işlerin olabilmesi için her şeyden önce sermaye ve mala ihtiyacımız vardır. Neticede dünyadaki bütün dostlarımız istikrardan bahsetmektedirler, güvenlikten bahsetmektedirler. Bu da tabi önceliklidir fakat biz bunu ancak bize olanak sağlanırsa gerçekleştirebiliriz. Maddi ve teknik olarak destek verilmesi ve değişik yardımlar almamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Yarın (bugün) Arap Birliği’nin Kahire’de bir toplantı düzenleneceğini ve birliğin UGK’yi tanımış olmasından mutlu olduğunu belirten Cibril, “Libya’ya olan sandalyeyi UGK elde etti. Mutluyum, Arap Birliği bu cesur adımı attı, kendilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)


DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ÖLEN SİVİLLERİ GÖRMEZDEN GELDİ

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kandil’e yönelik hava harekatının PKK kamplarını hedeflediği ve sivil yerleşim yerlerinin zarar görmediği ileri sürüldü. Açıklamada ayrıca Ranya’da 4’ü çocuk 7 sivil yurttaşın hayatını kaybetmesine rağmen sivil kayıp yaşanmadığı iddia edildi.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, Irak tarafından hava operasyonundan dolayı Türkiye’ye nota verilmesine de sert tepki gösterdi. Konuya ilişkin Irak’ın Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Diplomatik kaynaklara göre, Iraklı Büyükelçiye, yedi vatandaşının ölümüne TSK operasyonlarının neden olmadığını kanıtlayan harita ve fotoğraflar gösterildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da dün katıldığı bir televizyon programında Kürdistan Federal Bölgesi’ne yönelik “Türkiye’nin gerekli gördüğü anda gerekli operasyonları yapacağını” belirtti.

Sınır ötesi harekata herhangi bir uluslararası tepki gelmediğini belirten Davutoğlu, Irak’taki bölgesel yönetim müdahale etmediği için Türkiye’nin müdahale etme hakkı olduğunu öne sürdü. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Meksika’da casino baskını: 53 ölü

SONRAKİ HABER

Mamaklı kadınlar ‘savaşa hayır’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...