13 Temmuz 2001 21:00

Yıldız Savaşları'na doğru

ABD yönetimi, Ulusal Füze Savunma Sistemi adı verilen savaş projesini fiilen uygulamaya koyacağını ilan etti. Üst üste denemeler gerçekleştiren ABD, tüm dünyaya yayılan projeyi bu yıl içinde başlatmak niyetinde.

Paylaş
Yıldız Savaşları'na doğru
ABD yönetimi, tüm uluslararası tepkilere karşın Yıldız Savaşları projesini fiilen uygulamaya koyuyor. ABD üst üste yaptığı denemelerin ardından, tüm dünyaya bir yıldan kısa bir süre içerisinde projeye engel teşkil eden Anti Balistik Füze Anlaşması (ABM)'nı deleceklerini duyurdu.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ulusal Füze Savunma Sistemi (NMD) diye de adlandırılan projeyi hızlandırma kararı alındığını duyurdu. Amerikan Senatosu'nda silahlarla ilgili komisyon toplantısında konuşan Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, ABD'nin füze kalkanı projesini hızlandırma kararı alındığını ve projenin "yıllar değil aylar sonra" hayata geçirilmesinin planladığını belirtti. Deneme çalışmalarının ve sistemin geliştirilmesinin, 1972'de imzalanan ABM'nin getirdiği kısıtlamalara "kaçınılmaz olarak" ters düşeceğini söyleyen Wolfowitz, "Bunun yıllar sonra değil, birkaç ay sonra olma şansı çok yüksek" diye konuştu.
Wolfowitz, ABD'nin füze kalkanı projesine açıkça karşı çıkan Rusya ile yeni bir stratejik düzenlemeyi öngören bir anlaşma imzalamayı deneyeceklerini belirterek, "Ancak bu anlaşmanın bu yıl sonuna kadar sağlanabilmesi zor görünüyor. Bizim tercihimiz, işbirliğiyle anlaşma sağlamaktır. Bunun mümkün olabileceğine dair umutlarımızı koruyoruz" dedi.
Belge yayınladılar
Pentagon'un yayınladığı 24 sayfalık belgede de ABD'nin engelldiği ancak "umut vaat eden" tüm teknolojilerin ve üs modellerinin kullanılacağı ifade edildi. Belgede, "test programının ABD'nin yeni yönetiminin hedefleri doğrultusunda hazırlanacağı" belirtildi.
Dışişleri Banaklığı Sözcüsü Richard Boucher, bu belgenin ilgili ülkelere gönderildiğini söyledi.
Önümüzdeki ekim ayında başlayacak 2002 mali yılı ile birlikte testlerin sıklaştırılması bekleniyor.
Kuzey Kore bahanesi
ABD yönetimi, bu projeye gerekçe olarak "haydut devletler"den gelebilecek füze saldırılarını gösteriyor. George W. Bush yönetimi son aylarda özellikle Kuzey Kore'ye karşı düşmanca bir tavır sergiliyor. Kuzey Kore'nin 2005 yılına dek ABD kentlerini bombalayacak bir güce sahip olacağını ileri süren Bush yönetimi, bu bahane ile asvunma sisteminin menzilini de uzatmayı tasarlıyor. Bu kapsamda Alaska'daki Fort Greely ve Kodiak Adaları'na füze üsleri yerleştirilmesi tasarlanıyor. Bu da Pasifik Okyanusu'nun büyük bir bölümünün ABD'nin test alanına dönüştürülmesi demek.
ABD'nin uluslararası silahsızlanma anlaşmalarını temelini hazırlayan ABM'yi ihlal edeceğini açıklayan bir başka isim de ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld oldu. Rumsfeld, "Tehditler ciddi, bunu kabul etmeyenler durumu anlamıyor demektir. Askeri önderliğe sağlam çalışmaları gerektiğini tavsiye ettim" diye konuştu.
Bir ayak da Türkiye'de
Geçtiğimiz ay yapılan NATO toplantısında, ABD'nin füze sistemine hemen hemen hiçbir Avrupa ülkesi tam destek vermemiş, Almanya gibi büyük ülkeler ise tamamen karşı çıkmıştı. Burada ABD'nin yanında tavır alan Türk hükümeti, geçtiğimiz hafta İsrail ile ortak bir füze kalkanı oluşturulması konusunda anlaştı. Bu kalkan da ABD projesinin bir parçası. Üstelik ABD'nin dünya barışını tehdit eddikleri suçlaması getirdiği İran ve Irak'a yakın bir yerde, Türkiye'de kurulacak olması itibariyle ABD açısından büyük önem taşıyor. Bu füze sisteminin kurulması halinde Türkiye, ABD'nin bölgede sürdürdüğü tehlikeli poitikaların doğrudan uhatabı haline getirecek.
Rusya: Önerilerimiz olacak
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in danışmanı olan eski Savunma Bakanı İgor Sergeyev, ABD'nin füze kalkanı projesini hızlandırma kararına ilişkin olarak yaptığı açıklamada, Moskova'nın "ortada panik yaratacak bir neden olmadığı" görüşünde olduğunu söyledi. Putin'in stratejik konularda danışmanlığını yapan Sergeyev, Rusya'nın ulusal çıkarlarını savunmayı bildiğini belirterek, "Öyle ya da böyle ortada paniğe yol açacak bir neden görmüyoruz, ABM'ye uysun diye ABD'ye yalvaracak halimiz yok" dedi. Sergeyev, "Gelişmeler ışığında ortaya koyacağımız bir dizi önerimiz bulunuyor. Bu önerilere, müttefiklerimiz ve ortaklarımızla işbirliği yapmak da dahildir. Ancak ulusal güvenliğimizi kendi imkanlarımızla sağlayacağız" diye konuştu. Rusya, NMD'ye en çok karşı çıkan ülke konumunda.
ÖNCEKİ HABER

Bugün git, bir daha gelme!

SONRAKİ HABER

Güven telaşı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...