12 Temmuz 2001 21:00

Bugün git, bir daha gelme!

Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Dil Kurumu'nun yayınlarında yer alan Çingeneleri aşağılayıcı, suçlayıcı ifadelerin kaldırılmasını isteyen Çingenelere, Başbakanlık'tan yanıt geldi: "Denk durun. Ayak altında dolaşmayın. Bir daha bize başvurmayın."

Paylaş
Bugün git, bir daha gelme!
Çingenelerin, sözlüklerde ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ansiklopedisi'nde geçen aşağılayıcı, suçlayıcı ifade ve tanımlamaların kaldırılması için başlattıkları mücadeleye, Başbakanlık'tan "Bir daha bu konuyla ilgili başvurmayın" yanıtı geldi.
Ders kitaplarında, sözlüklerde ve ansiklopedilerdeki Çingeneleri aşağılayıcı, suçlayıcı ifadelerin kaldırılması için uğraşan Araştırmacı-Yazar Mustafa Aksu'nun Cumhurbaşkanı, Başbakan ve diğer bakanlıklara 1998 yılından beri yazdığı mektuplar ve dilekçeler ile bunlara ilgili birimlerin yazdığı cevaplar Başbakanlık'ta toplandı.
Başbakan Müsteşar Yardımcısı Füsun Koroğlu 25 Haziran'da Aksu'ya gönderdiği cevabi yazıda, "Aynı konularla ilgili olarak tekrar müracaatta bulunmamanızı rica ederiz" diyerek, devletin Çingeneleri başından atmak istediğini ortaya koydu.
Bir daha başvurmayın!
Koroğlu yazıda, "Sorunlarınızla ilgili olarak, yukardaki ilgi yazılarından da anlaşılacağı üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca çözüme yönelik gerekli çalışma ve hassasiyet gösterilmekte ve bundan sonra da gösterilmeye devam edilmektedir. Aynı konularla ilgili olarak tekrar müracaatta bulunmamanızı rica ederiz" dedi.
Başbakan'a açık mektup
Aksu, Başbakan Bülent Ecevit'e açık mektup yazarak, okul sözlükleri, Türkçe sözlükler ve ansiklopedilerde Çingenelerin çok ağır şekilde suçlandıklarını vurgulayarak, 1998'lerde MEB ve Türk Dil Kurumu (TDK)'na başvurmalarına rağmen haksız suçlamaların kitaplardan çıkarılmadığını hatırlattı.
Mustafa Aksu, Başbakan Müsteşar Yardımcısı Füsun Koroğlu'nun yanıt yazısında kendilerinin susmalarının istendiğini belirterek, Başbakan'a "İnsanların anasını babasını seçme şansları bulunmadığına, suç ve cezalar bireysel olup başkalarına yüklenemeyeceğine ve çektirilemeyeceğine göre, bu yanlışlarla bu suçlamalarla şartlandırılan, önyargılı yapılan insanların Çingenelere bakışı 'şaşı' olmaz mı? Bu karalamalarla, Çingeneler doğmadan önce ve yaşam boyu suçlu gösterilmeye çalışılmış olmuyor mu?" diye sordu.
Kültür Bakanlığı toplattı
Kültür Bakanlığı, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Doç. Dr. Ali Rafet Özkan'ın Çingeneler üzerine yaptığı doçentlik tezini "Türkiye Çingeneleri" adıyla yayınlamıştı.
Çingeneler hakkında bilimsel olmayan bilgilere dayalı olarak Çingeneleri suçlayıcı, aşağılayıcı bilgiler yer alan kitap, Aksu'nun girişimleri sonucu Kültür Bakanlığı tarafından toplatıldı.
Araştırmacı Yazar Aksu, Başbakan'a mektubunda Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Dil Kurumu'nun da Kültür Bakanlığı ile aynı tavrı göstermesini isteyerek, aksi takdirde yasal yollara başvuracağını bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Direnişteki Sümerbank işçilerinden

SONRAKİ HABER

Yıldız Savaşları'na doğru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...