12 Temmuz 2001 21:00

FP'nin iki parçasında

   son hazırlıklar yapılıyor

Paylaş
FP'nin iki parçasında
   son hazırlıklar yapılıyor
Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararından sonra yollarını tamamen ayıran "Yenilikçiler" ve "Gelenekçiler", kuracakları partiler için son hazırlıklarını yapıyor. Gelenekçiler'in sözcülüğünü yapan Recai Kutan, Emirgan Beyaz Köşk'te FP'nin İstanbul il ve ilçe yöneticileriyle toplantı yaptı ve cumartesi gününe kadar kurucular heyetinin belli olacağını açıkladı. ANAP'tan Yenilikçiler'e transfer olan Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, Abdullah Gül, Bülent Arınç ve Hüseyin Çelik ile Bolu'nun Abant ilçesinde bir araya gelerek, üç gün süreyle istişare toplantısı yapacaklarını söyledi.
Kapatılan FP'nin Genel Başkanı Recai Kutan, Emirgan Beyaz Köşk'te, FP'nin İstanbul il ve ilçe yöneticileriyle öğle yemeğinde bir araya geldi. Yemek öncesinde açıklama yapan Kutan, partilerinin bir süre önce "laikliği ihlal eylemlerinin odağı olduğu" gerekçesiyle kapatıldığını hatırlatarak, "Bu kapatma kararı camiamızı küçültmemiştir. Bu kapatma kararından büyüyerek çıktık" dedi.
İsim ve kurucular belirleniyor
Yeni partinin bir an önce kurulması için taleplerin olduğunu kaydeden Kutan, "Süratle yeni parti kurulması için çalışma içine girdik" dedi. Mevcut ve eski milletvekillerinden oluşan 120-130 kişinin yeni partinin kurucusu olması için isimlerinin tespit edildiğini ifade eden Kutan, cumartesi gününe kadar kurucular heyetinin belli olacağını, parti programı, tüzüğü ve alternatif isimler arasından hangisinin partinin ismi olacağının belirleneceğini belirtti. Sonraki hafta içinde de, İçişleri Bakanlığı'na müracaatta bulunulacağını anlatan Kutan, bir yandan partinin kurulması için ciddi anlamda çalışma yapılırken, diğer yandan Türkiye'deki gelişmelerin yakından takip edildiğini söyledi.
Kutan, ekonomik gelişmelere ilişkin bir soru üzerine, bir süre önce tedbir alınmadığı takdirde bugünlerde bir kriz olacağı endişesini dile getirdiklerini anımsatarak, "Önümüzdeki eylül ayında da şiddetli bir kriz yaşanacağını" söyledi.
'Milli görüş bölünmedi, budandı'
Kutan, bir başka soru üzerine, "Milli Görüş Hareketi'nin bölünmesi diye bir şey yok. Ayrılan arkadaşlar, yeni parti kurma çalışmaları içindeler. FP içinde olan, birlikte olduğumuz arkadaşlar ana gövdeyi temsil ediyor. Bir ulu ağaç budanmış oluyor, ağaçları budadığınız takdirde o ağaç daha da gelişir" diye konuştu. Basına kapalı devam eden yemeğe, kapatılan FP'de Genel Başkan Yardımcısı olan Ertan Yülek de katıldı.
Bu arada, yeni parti kurma çalışmalarını sürdüren "gelenekçi" kanatta şu ana kadar 58 milletvekilinin Kurucular Kurulu'nda yer almak için imza verdiği bildirildi. Henüz hangi tarafta yer alacakları netleşmeyen Mahmut Göksu, Azmi Ateş, Nevzat Yalçıntaş, Musa Uzunkaya ve Hüseyin Karagöz'ün gelenekçilere katılmaları için görüşmelerin sürdüğü belirtildi.
Yenilikçiler'in Abant zirvesi
FP'nin Anayasa Mahkemesi'nce kapatılmasının ardından bağımsız kalan, "Yenilikçi" olarak adlandırılan kanada mensup milletvekilleri, parti kurma çalışmalarına hız verdiler. Bursa Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, Yenilikçiler'in önde gelen isimlerinden Abdullah Gül, Bülent Arınç ve Hüseyin Çelik ile Bolu'nun Abant ilçesinde bir araya gelerek, üç gün süreyle istişare toplantısı yapacaklarını söyledi. Kurulacak partinin tüzük ve program çalışmaları için 16 Temmuz Pazartesi günü Bursa Uludağ'da toplanacaklarını belirten Yalçınbayır, şöyle konuştu: "Uludağ'da program ve tüzük ekibi bir araya gelecek. Program ekibinde benimle birlikte, bağımsız milletvekilleri Abdullah Gül, Abdullatif Şener, Meral Akşener, Hüseyin Çelik, akademisyenlerden Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Prof. Dr. Beşir Atalay, Murat Mercan ile Yazar Ömer Çelik var. Tüzük ekibinde ise Bağımsız Milletvekili Sadık Yakut, Avukat Mehmet Ali Şahin ile Hayati Yazıcı bulunuyor."
Yalçınbayır, iki ekibin 19 Temmuz Perşembe günü akşamına kadar, kurulacak yeni partinin program ve tüzüğüne son şeklini vermeye çalışacağını bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Munzur festivale hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Direnişteki Sümerbank işçilerinden

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...