12 Temmuz 2001 21:00

Skandal davadan aileler çekildi

Gazi Mahallesi'nde 9 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olaylarla ilgili olarak iki polise verilen hapis cezasının Yargıtay tarafından bozulması, katliam davasını yeniden gündeme getirdi.

Paylaş
Skandal davadan aileler çekildi
Gazi Mahallesi'nde 12-13 Mart 1995 tarihlerinde meydana gelen ve 9 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olaylarla ilgili olarak Polis Adem Albayrak ve Mehmet Gündoğan'a verilen hapis cezasının Yargıtay tarafından bozulması katliam davasını yeniden gündeme getirdi.
Yargıtay Ağır Ceza Dairesi'nin polislerin lehine verdiği bozma kararı ile, adaletin bir daha duvara çarptığını söyleyen aileler ve avukatları, davadan çekildiklerini açıkladılar.
Bozma kararının ardından dava dün Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tekrar görülmeye başlandı. Davanın görüldüğü sırada İstanbul'da Gazi Cemevi önünde bir araya gelen aileler bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını bütün mağdur aileler adına olaylarda hayatını kaybeden Zeynep Poyraz'ın babası Cemal Poyraz okudu.
'Karar ile devlet bir kere daha aklanacak'
Gazi Mahallesi'nde 12-13 Mart 1995 tarihlerinde meydana gelen olaylarda 9 kişinin hayatını kaybettiğini yüzlerce insanın ise yaralandığını anlatan Poyraz, bu olaylar sonrasında açılan davanın devletin kendisini aklaması ile sonuçlandığını söyledi. 20 polisin yargılandığı bu davada 18 polisin beraat ettiğini Adem Albayrak ile Mehmet Gündoğan'ın ise çok düşük cezalarla serbest bırakıldığnı dile getiren Poyraz, Albayrak ve Gündoğan'ın Yargıtay'a yaptıkları temyiz başvurusunun Yargıtay'ca kabul edildiğini hatırlattı. Poyraz, yeniden görülmeye başlanan davayı değerlendirerek Yargıtay kararı ile devletin bir kere daha kendini aklayacağını söyledi.
"Şimdi halk adına biz soruyoruz. Hangi demokratik ülkede hedef gözeterek ateş eden görevliler suçsuz kabul edilebilir" diyen Cemal Poyraz, Türkiye'nin keyfi diktatörlük yasaları ile yönetildiğini ifade etti. Poyraz, bütün bu nedenlerden dolayı davadan çekildiklerini aktardı.
Gazi Davası müdahil avukatlarından Cemal Yücel ise Yargıtay'ın bu kararı verirken itirafçı olan Mustafa Duyar'ın "Zeynep Poyraz'ın şu kişilerce öldürüldüğünü söylemem yönünde aile baskı yaptı. Aslında ben Zeynep'in yanında değildim" şeklindeki ifadesini dikkate aldığını, Yargıtay'ın buna itibar etmemesi gerektiğini söyledi.
Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden başlayan davanın ilk duruşmasında, sanık Adem Albayrak hazır bulunurken diğer tutuksuz sanık Mehmet Gündoğan katılmadı. Mahkemede, müdahil yakınları ve avukatları adına konuşan Avukat Sevim Akat, yargılama sürecinde ve sonucunda birçok eksikliklerin bulunduğunu bu nedenle Yargıtay'ın bozma kararının yerinde olmadığını söyledi. Akat, bundan sonra duruşmalara katılmayacaklarını söyledi. Mahkeme heyeti duruşmayı, duruşmaya katılmayan müdahillere ve diğer sanık Mehmet Gündoğan'a talimat yazılarak, Yargıtay'ın bozma ilamına karşı cevaplarının beklenmesi için 4 Ekim 2001 tarihine erteledi.
ÖNCEKİ HABER

Kriz tacirleri krizde

SONRAKİ HABER

Ecevit'ten güven telkini

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...