12 Temmuz 2001 21:00

Bu nasıl ateşkes!

İsrail karakolu geçiş izni vermedi, yeni doğmuş bir bebek ile bir yetişkin can verdi. Tanklar Filistin karakollarına saldırdı, iki polis öldü

Paylaş
Bu nasıl ateşkes!
İsrail yönetimi, Filistin halkına karşı tüm dünyanın gözü önünde yürüttüğü insanlık suçlarına devam ediyor. İsrail hükümeti tarafından 22 Mayıs'ta ilan edilen "ateşkes" resmen sürüyor ama her Filistin köyü, işgalci İsrail askerlerinin başrol oynadığı acı öykülere sahne oluyor.
Hastaneye göndermediler
Önceki gün, Batı Şeria'da, İsrail askerlerinin barikat kurduğu iki ayrı yolda geçiş izni bekleyen 1 Filistinli kalp krizi geçirerek öldü. Yeni doğan bir Filistinli bebek de hastaneye yetiştirilemeyince hayatını kaybetti.
Filistinli hastane kaynaklarına göre, tedavi olmak için köyü Fakaa'dan Cenin yakınlarındaki bir kente yolculuk eden 49 yaşındaki Muhammed Halife adlı Filistinli, askerlerin barikat kurduğu yolda durduruldu. Burada 1 saat bekletilen Halife, kalp krizi geçirerek öldü. Eşiyle Nablus'un kuzeydoğusundaki Filistin yerleşim bölgesi Tubas'a giden hamile Ferial İdris'in içinde bulunduğu araç da İsrail askerleri tarafından uzun süre bekletildi. Genç kadının bekletildiği sırada doğum yaptığı ve bebeğin hastaneye yetiştirilemeden öldüğü belirtildi.
Filistin ayaklanmasının başladığı geçen 28 Eylül'den beri, yaklaşık 20 Filistinli İsrail askerlerinin kurduğu barikatlarda bekletilirken benzer nedenlerle ölmüştü. İsrail ordusu, geçtiğimiz yılın ekim ayından bu yana Filistin topraklarında abluka uyguluyor.
Karakollara tank saldırısı
İsrail ordusuna ait tanklar, dün Batı Şeria'daki Filistin polis karakollarını ateşe tuttu ve bir tepeyi ele geçirdi. İsrail askerlerinin, Nablus yakınlarındaki Filistin karakollarına yönelik tank saldırısında 2 Filistinli polisin öldüğü bildirildi. Yetkililer, saldırıda ayrıca 4 Filistinli polis ile 12 yaşındaki bir çocuğun yaralandığını açıkladı.
Tank ateşiyle başlayan operasyon, İsrailli askerlerin, Filistin kontrolündeki bir bölgeyi almasıyla devam etti. Saldırılar, bölgedeki işgalci Yahudi yerleşimcilere yönelik iki silahlı eylemin ardından düzenlendi.
Yıkıma devam kararı
İsrail askerleri, buldozerlerle Filistinlilerin evlerini yerle bir etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz haftadan beri onlarca ailenini evrini yıkan İsrail ordusu son olarak Batı Şeria'da bir köyde bulunan Filistinlilere ait 18 evin bir ay içinde boşaltılmasını emretti. Filistin kaynakları, bölgedeki İsrail askeri idaresinin izniyle inşa edilen söz konusu evlerde 25 ailenin yaşadığını belirtti.
Yıkımlar, kilit öneme sahip bölgeleri Filistinlilerden arındırmayı amaçlıyor. İsrail, evlerin "izinsiz" olduğu gerekçesiyle yıkıldığını açıklıyor. Ancak Filistinlilerin, kendi topraklarında ev yapmak için İsrailli yetkililerden izin almaları neredeyse imkânsız. Bir yandan da, tüm ikili ve uluslararası anlaşmalara rağmen, İsrailli yerleşimcilerin yine Filistin topraklarında yaptıkları inşaatlar giderek artıyor.
Yardıma muhtaç kaldılar
Filistin lideri Yaser Arafat, evleri yıkılan Filistinlilere acil yardım yapılmasını emretti. Resmi WAFA ajansı, yardımın miktarını açıklamadı. BM Filistinli Mültecilere Yardım Örgütü (UNRWA) de, evleri yıkılan Filistinlilere acil gıda yardımında bulundu ve Refah mülteci kampı yakınlarında 24 çadır kurdu. Norveç de, bu Filistinlilere 750 bin Euro tutarında bir yardımda bulunma kararı aldı.
CIA'lı toplantıdan sonuç çıkmadı
Öte yandan, İsrail askeri radyosu, önceki gece İsrail ve Filistinli yetkililer arasında yapılan güvenlik görüşmesinin başarısızlıkla sonuçlandığını duyurdu. Görüşmenin nerede yapıldığı belirtilmeyen haberde, tarafların birbirlerini 13 Haziran'da varılan ateşkesi ihlal etmekle suçladıkları kaydedildi. Habere göre, toplantıya katılan Amerikan casusluk teşkilatı CIA temsilcisi, bu suçlamalar üzerine görüşmenin sona ermesine karar verdi. Görüşmede İsrail heyetine iç güvenlik servisi Şin Bet'in başkanı Avi Dichter, Filistin heyetine de güvenlik yetkilisi Tevfik Tiravi başkanlık etti.
Şaron'dan Avrupa'ya sitem
İsrail Başbakanı Ariel Şaron, İtalyan Corriere della Sera, La Repubblica ve La Stampa gazetelerinde dün yayımlanan röportajında, "İtalya, İsrail'e tekrar yakınlaşıyor" dedi. Silvio Berlusconi başkanlığındaki yeni hükümetin, uluslararası krizlerde ABD'ye yakınlaşma kararı almasını olumlu karşıladığını belirten Şaron, "Umuyorum ki, İtalyan hükümeti daha dengeli bir pozisyona sahip olacak" diye konuştu. İsrail Başbakanı, "Avrupa, problemlerimize Amerika gibi anlayışla yaklaşmıyor. Hiç şüphe yok ki daha az objektif" dedi. Şaron, "İtalyanlar ve Avrupalılar, özgür dünyanın en büyük tehdidi terörizmle mücadele etmeye yardımcı olun. Arafat'a şiddeti durduruncaya kadar baskı yapın. Bu şekilde müzakere masasına tekrar dönebiliriz" diye devam etti.
ÖNCEKİ HABER

Bugün git, bir daha gelme!

SONRAKİ HABER

Kriz tacirleri krizde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...