11 Temmuz 2001 21:00

İkinci Kıbrıs endişesi

Makedon siyasi çevreleri, Batı tarafından önerilen 'barış' planının, ülkeyi Kıbrıs tipi bir bölünmeye götüreceğinden endişeli. Böylece Balkanlar'daki üçüncü NATO mandası kurulmuş olacak.

Paylaş
İkinci Kıbrıs endişesi
Makedonya'da yaşanan gelişmeler, ülkenin bir bölünmenin eşiğinde olduğu kuşkularını derinleştiriyor. Makedon partileri, Avrupa Birliği ve ABD'nin ortaklaşa hazırladığı "barış planı"nın kabul edilmesi durumunda, ülkenin "Kıbrıs türü bir bölünmeye" doğru yol alacağını belirttiler.
Slav partileri tarafından dile getirilen bu görüşe göre Batı'nın planı, Makedonya'yı "Balkanlar'da bir Kıbrıs" haline getirerek, ülkeyi Arnavut ve Makedon olmak üzere fiilen ikiye bölecek. Kalkandelen dahil olmak üzere birçok şehir, "Arnavut bölgesi"nde kalacak ve iki bölge arasında acılı bir "nüfus değişimi" başlayacak.
Bölgelerin denetiminin NATO işgal kuvvetlerinde olması nedeniyle; Bosna ve Kosova'dan sonraki üçüncü NATO mandası da böylece ortaya çıkmış olacak.
Planı kabul eden yok!
Makedon partileri, bu kuşkuyu gerekçe göstererek "barış" planına karşı çıkıyor. "Daha fazla hak" talep eden Arnavut partileri de, planın iç savaşı önleyemeyeceği tehditleri savuruyorlar. Arnavut lider Arben Caferi, alaycı bir tutumla yaptığı konuşmada, "Makedonyalılardan, neden bana zaten verecekleri şeyi isteyeyim? Ben oyunu kendi sahamda oynuyorum" diye konuştu. Caferi, Batı'nın barış planını da "yetersiz" olarak niteledi.
Para teklif ettiler
Avrupa Birliği, Makedonya hükümetinin Arnavut temsilcilerle "uzlaşma" sağlayabilmesi için para teklif etti. Buna göre, Makedon hükümetinin, ABD ve AB tarafından sunulan sözde "barış"ı kabul etmesi halinde, 50 milyon Euro "yardım" yapılacak.
Batılı emperyalistlerin sunduğu plan; Arnavut azınlığa daha çok anayasal hak tanınması ve bunun karşılığında, Arnavut gerillaların silahsızlandırılmasını öngörüyor. Bu silahsızlanma, NATO birliklerinin bölgeyi yeniden işgal etmesi için bir gerekçe olacak.
Avrupa Birliği, daha önce de Makedonya'ya 42 milyon Euro vermişti.
Georgievski patladı
Devlet Başkanı Boris Traykovski ile arasındaki ilişki giderek gerilen Başbakan Lyupço Georgievski, NATO'ya yönelik sert açıklamalarda bulundu.
NATO'nun "teröristler ve Arnavut aşırılara karşı çok yumuşak davrandığını" söyleyen Georgievski, "Arnavut militanlar meselesinde yaşananlar, uluslararası topluluğun terörist gruplarla korkunç bir flörtünden başka bir şey değildir" dedi.
Başbakan Georgievski, liderlerinin İngiltere ve ABD tarafından eğitildiği ortaya çıkan Arnavut Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun (UKO) "NATO tarafından yaratılmış bir canavar" olduğunu söyledi. Başbakan, NATO kuvvetlerinin, UKO gerillalarına karşı mücadele etmesini engellediğini de açıkça ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

İntihar günleri!

SONRAKİ HABER

Köhler'in 300 dolar yalanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...