10 Temmuz 2001 21:00

Hedef örgütlü güç

TÜMTİS yöneticisi Cafer Kömürcü'ye yönelik silahlı saldırıya karşı tepki sürüyor. Ambar işçileri dün İstanbul, Ankara, Adana ve Bursa'da protesto gösterileri düzenlediler.

Paylaş
Hedef örgütlü güç
TÜMTİS İzmir Şube Sekreteri Cafer Kömürcü'ye yapılan silahlı saldırı İstanbul, Ankara, Bursa ve Adana'daki ambar işçileri tarafından protesto edildi. TÜMTİS üyesi işçiler, sendikalarını korumakta kararlı olduklarını belirterek, saldırılara karşı birlik ve dayanışma çağrısı yaptılar.
TÜMTİS İstanbul Şubesi önünde yapılan basın açıklamasına yaklaşık 500 işçi katıldı. İşçilerin sık sık, "Sendika evimiz, yıktırmayız", "Sendika hakkımız engellenemez", "Çetelerin uşağı hükümet istifa", "İş, ekmek yoksa barış da yok", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Faşizme ölüm, halka hürriyet" sloganlarını attığı eyleme Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Tüm Bel-Sen 6 No'lu Şube Başkanı Alişan Özdemir ve Emeğin Partisi İstanbul il yöneticileri de katılarak destek verdi.
Faruk Büyükkucak, eylemde yaptığı konuşmada, işçi sınıfına yönelik bu saldırıyı Türk-İş olarak kınadıklarını söyledi. Kaba kuvvetle sendikayı sindirmeye çalışanların "yanlış" düşündüğünü belirten Büyükkucak, "Ambar işçisi ekmeği için silaha değil bombaya karşı mücadelesine devam eder" dedi.
Birlik çağrısı
TÜMTİS İstanbul Şube Başkanı Hüseyin Özdoğan da saldırının İzmir Ambarlar'da yeni bir sözleşme döneminde yapılmasının tesadüf olmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi: "Bu saldırılarla iş barışını ve sendikal düzeni sabote etmek istiyorlar. Böylece kölelik koşullarında çalıştırdıkları işçilerin örgütlenmesi tehlikesini ortadan kaldıracaklar, diğer yandan kaçak işçi çalıştırmaktan kaynaklanan haksız rekabetle sendikal düzende çalışan ambarların işlerine el koyacaklar." Özdoğan, "Bu hain saldırıyı şiddetle kınarken, hesabını sormak için bütün emekçileri birliğe ve dayanışmaya çağırıyoruz" diye konuştu. TÜMTİS Genel Merkez Yöneticisi Ramazan Ataş ise işçi sınıfının birliğinin sağlanması için sendikaların daha duyarlı olması gerektiğini söyledi.
'Sendika yuvamız, yıktırmayız'
Ankara Nakliyat Sitesi'nde toplanan TÜMTİS üyesi işçiler de Kömürcü'nün uğradığı saldırıyı ve toplusözleşme süreciyle birlikte yoğunlaşan baskıları protesto ettiler. Eyleme Demiryol-İş ve Tez Koop-İş sendikalarının temsilcileri destek verdi.
İşçiler, sabah saatlerinde toplandıkları Ambarlar'da, bir süre yürüdüler. TÜMTİS Ankara Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan, yaptığı konuşmada, saldırının örgütlü gücü hedef aldığını belirterek, "Örgütlü olduğumuz her yerde mafyavari saldırılara rastladık. Ancak bu saldırılar örgütlü gücümüze çarparak dağıldılar" dedi. Şube Sekreteri Abidin Kandeğer ise, saldırgan işveren Zeki Karakuzulu'nun toplusözleşme görüşmelerinde işçilere hak vermeme tutumunda ısrar ettiğini, Karakuzulu'nun ortağı olduğu Nak Kargo şirketinin işçi grevlerine karşı, site dışına taşınarak yasadışı bir şekilde kurulduğunu ifade etti.
Saldırı tüm emekçilere
TÜMTİS Adana Şubesi de düzenlediği basın açıklamasıyla saldırıyı kınadı. TÜMTİS üyesi işçilerin kitlesel olarak katıldığı basın açıklamasında konuşan Adana Şube Başkanı Erol Dolaşır, saldırının "işçi ve sendika düşmanlığında gelinen korkunç noktanın göstergesi" olduğunu ifade etti. Dolaşır, "İşçileri sokağa atarak sendikasızlaştırmayı amaçlayan, 'Ya işiniz ya sendika' tehdidi ile yıldırmaya çalışan Nak-Kargo, polis denetiminde çalışmayla yetinmediği gibi son olarak sendika yöneticimizi kurşunlayarak sicili bozuk bir firma olduğunu kanıtlamıştır" dedi. Türk-İş, DİSK/Tekstil üyesi işçiler, DİSK/Tekstil MENSA Şubesi, Genel-İş 2 No'lu Şube, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yöneticileri, Eğitim-Sen üyeleri ve EMEP il yöneticilerinin destek verdiği açıklamada, "Kahrolsun işçi düşmanları", "TÜMTİS işçisi yalnız değildir", "İşçiye kalkan eller kırılsın" sloganları atıldı.
Kitlesel destek
Bursa'daki TÜMTİS işçileri de saldırıyı yanıtsız bırakmadılar. Öz Bursa Ambarı önünde dün öğle saatlerinde TÜMTİS Bursa Şubesi tarafından düzenlenen basın açıklamasına Türk-İş 8. Bölge Başkanı Mehmet Kanca, Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Selçuk Göktaş, KESK Şube Sekreteri Hasan Aydın, Petrol-İş Şube Başkanı Nuri Han, direnişteki Üçyıldız işçileri, Türk Metal 1 No'lu Şube Başkanı İsmail Dursun, Tarım-İş Şube Başkanı Şaban Tuğ, TEKSİF Demirtaş Şube Başkanı Kadir Burhan, TEKSİF Bursa Şube Sekreteri Fikret Uçar, Genel-İş Şube Başkanı Cengiz Durmuş, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ayşe Dolar, TOLEYİS Şube Başkanı İlhan Esen destek verdi. Şube Başkanı Gürel Yılmaz tarafından okunan basın açıklaması işçiler tarafından sloganlarla karşılandı. Yılmaz, "Dostlarımız da düşmanlarımız da bilsinler ki TÜMTİS yine üyelerinin ekonomik ve demokratik kazanımlarını koruma ve geliştirme mücadelesini sürdürecek, yine Merinos işçisinin, Üçyıldız işçisinin yanında olacak. Yine demokrasi mücadelesinin en ön safında mücadele edecektir" dedi.
Saldırgan patron
Geçtiğimiz cumartesi yapılan silahlı saldırıyı Nak Kargo patronlarından Zeki Karakuzulu'nun gerçekleştirdiği belirlenmişti. Karakuzulu saldırıyı kendisinin yaptığını itiraf ederek cezaevine konmuştu. Nak Kargo'da daha önce grev yaşanmış, ancak patronlar yasal boşluktan yararlanarak ambar dışına kaçmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Kayıp silahların davası da kayıp

SONRAKİ HABER

İntihar günleri!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa