10 Temmuz 2001 21:00

Bir ziyaret, bin musibet

İsrail Savunma Bakanı Benjamin Ben Elizer'in Ankara ziyareti, medya tarafından "dostluk" yaftalarıyla selamlandı.

Bir ziyaret, bin musibet
İsrail Savunma Bakanı Benjamin Ben Elizer'in önceki günkü Ankara ziyareti sırasında bir ortak füze savunma şemsiyesi oluşturma yolundaki önerisinin Türk yetkililerce kabul edildiği belirtildi.
İsrail'in sağcı gazetelerinden Jerusalem Post, "İran'dan giderek artan bir füze tehdidi ile karşı karşıya olan Türk savunma yetkilileri, İsrail'in Arrow antibalistik sisteminin konuşlandırılmasıyla bir ortak füze savunma şemsiyesi kurulması için yardım önerisini kabul etti" diye yazdı.
Sadcece İsrail ve Türkiye'yi ilgilendiriyor gibi lanse edilen füze savunma sistemi, aslında ABD'nin uluslararası alanda büyük tepki çeken Ulusal Füze Savunma Sistemi (NMD) Projesi'nin bir parçası. Özellikle Rusya'nın büyük tepkisini çeken ve Almanya gibi Avrupa devlerinin de karşı çıktığı proje, dünyada silahlanma yarışını tetikleyecek bir nitelik taşıyor. 1973 tarihli Anti Balislik Füze Anlaşması (ABM) uyarınca silahsızlanma anlaşmaları hiçbir ülkenin tek başına savunma sistemi kurmaması üzerine dayanıyor. Böylece her ülke potansiyel bir füze tehdidi ile her an yüz yüze oluyor. Bu durum da, karşılıklı silah indirimleri için gereken zemini hazırlıyor. Ancak ABD, tüm tepkilere rağmen bu sistemi kurmak için füze denemeleri gerçekleştiriyor ve fiilen sistemi dayatıyor. Türkiye, füze kalkanı konusunda bugün İsrail ile birlikte en hevesli ülke konumunda.
ABD yönetimi, böylesi savaş mekanizmasına gerekçe olarak İran, Irak, Çin ve hatta Kuzey Kore gibi ülkelerin kendisini ve "dünya barışını" tehdit ettiğini ileri sürüyor. Türkiye'nin bu plana dahil olması, ülkeyi Ortadoğu'da yaşanacak muhtemel gerginliklerin merkezine koyuyor.
İsrail ile Türkiye arasındaki askeri ilişkilerin giderek büyümesi, zaten başlı başına Ortadoğu ülkelerini rahatsız eden bir gelişme. Türkiye İsrail ile her yıl Deniz Kızı adı atında bir gövde gösterisi tatbikatı düzenliyor. Geçtiğimiz ay, İsrail uçakları, bir başka özel tatbikat kapsamında saatlerce uçuş yaptıkları Konya'yı bombalamışlardı.
İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler de giderek sıkılaşıyor. Örneğin, Güneydoğu Anadolu Projesi'ne dahil olan en büyük yabancı ihaleciler ABD ve İsrailli şirketler. Manavgat projesi kapsamında İsrail, Türkiye'den su almayı planlıyor.
Tüm bu gelişmeler, Türkiye'yi Arap ülkeleriyle, özellikle de Suriye ve İran'la tehlikeli bir kutuplaşmanın eşiğine itiyor.
'Türkler istekli'
Gazete, Elizer'in "Arrow sistemlerinin Türkiye'ye satışı için ABD onayı alınması konusunda karara varıldığı" yolundaki ifadesine yer vererek, İsrailli savunma kaynaklarının "Türkler bu konuda son derece istekli olduklarını söylediler" dediklerini belirtti.
İsrail'in "İran tehdidine karşı" Türkiye'ye Arrow sisteminin Green Pine radarını satmayı istediğini belirten gazete, "Ancak Türkiye'nin içinde bulunduğu mali kriz nedeniyle İsrail'in milyarlarca dolarlık bu ve benzer satışların karşılığını almasının şu anda mümkün olmadığını" ifade etti.
Başka anlaşmalar da var
Savunma kalkanının, ziyarette elde edilen "ilerlemelerin" ancak bir tanesi olduğunu söyleyen gazete, tankların modernizasyonu ve Gil tanksavar füzelerinin satışının gerçekleşme olasılıklarının son derece yüksek olduğunu yazdı. Gazeteye göre, İsrail, Gil füzelerinin satışını daha cazip hale getirmek için, ortak üretilerek üçüncü ülkelere satışını da önerdi.
Ortak tatbikat
Gazete, ziyaret sırasında Elizer'in yakında iki ülkenin kara kuvvetlerinin de ortak tatbikat yapacaklarını belirterek, "Stratejik işbirliği hayata geçiyor. Bu dev ülkeyi sadece dost olarak değil, stratejik ortak olarak da arkamıza almamız büyük bir kazançtır" dediğini yazdı. Jerusalem Post, İsrail Genelkurmay Başkanı Şaul Mofaz'ın pek çok kez ertelenen Türkiye ziyaretinin 26 Temmuz'da yapılacağını belirterek, "iki ülke arasındaki savunma ilişkilerindeki artan yakınlaşma nedeniyle İsrail ordusunun Ankara'daki askeri ataşelerinin sayısını son dönemde 3'e çıkardığına" dikkat çekti.
Suriye'ye dolaylı tehdit
Gazete, Elizer'in Ankara'ya Suriye ile İsrail arasında barış görüşmelerine tekrar başlanabilmesi için arabuluculuk yapması önerisinde bulunduğunu belirterek, Elizer'in İsrailli gazetecilere "Onlardan Beşar Esad'a iki mesaj iletmelerini istedim. Birincisi masaya dönme isteğimiz, ikincisi Hizbullah'ı desteklemekten vazgeçmeleri ve rehin tutulan İsrail askerlerini geri vermeleri için gereken çabayı göstermeleri" dediğini yazdı.
ÖNCEKİ HABER

Bilim zenginin hizmetinde!

SONRAKİ HABER

Haramibank!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa