09 Temmuz 2001 21:00

Kâğıttan hükümet

Dün yapılan "Liderler Zirvesi"nden sonra yayınlanan bildiri, trajikomik bir üslupla kaleme alınmıştı.

Kâğıttan hükümet
IMF'nin dayatmaları karşısında önce göstermelik olarak sert çıkan, ardından teslim olan bir üslup kullanan liderler, hükümetin IMF karşısında tam teslimiyetini de belgelemiş oldular.
Türk Telekom Yönetim Kurulu'na atanacak isimleri bile kendisi belirlemek isteyen IMF'nin isteğine cevap verebilmek için dün toplanan Liderler Zirvesi'nden "Türk Telekom Genel Kurulu'nun yeniden toplanması" ve IMF isteği doğrultusunda genel müdür, yardımcıları ve yönetim kurulunun yeniden belirlenmesi kararı çıktı.
Liderler ayrıca fondaki bankalarla tasfiye işlemlerini hızlandırma için de IMF'ye söz verdiler.
Telekom yönetimine iki özel sektör temsilcisi
Toplantıdan, Türk Telekom Yönetimine özel sektörden iki kişinin daha getirilmesi, getirilecek isimlerin de Eczacıbaşı Holding'in patronlarından Faruk Eczacıbaşı ile Superonline Genel Müdürü Savaş Ünsal'ın olması bekleniyor.
IMF'nin gözüne yeniden girebilmek, kredinin kalanını alabilmek için lobi faaliyetlerini sürdüren Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in ABD'den elinin boş dönmesi üzerine hükümet "Başka ne tavizler verebiliriz?" çalışmalarına girdi. İki gündür Hazine ve Maliye bürokratları ile Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli, Hüsamettin Özkan'ın 'çabaları' dünkü Liderler Zirvesi'ne yansıdı.
Olayın dışındaymış gibi duran, hükümetle hiç ilgilenmeyen ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın Bodrum'da tatilini bırakarak gelmesinin ardından Liderler Zirvesi 1 saat 20 dakika süren bir toplantı yaptı. Toplantının ardından yazılı açıklama yapan Başbakan Bülent Ecevit, IMF ile anlaşmanın uygulanmasında gelinen son durumu değerlendirdiklerini belirterek, "Türkiye olarak yükümlülüklerimizi alışılmamış bir sürat ve özenle yerine getirdiğimize inanıyoruz. Hükümetimiz geçen süre içinde gerekli tüm düzenlemeleri yapmış, Meclisimiz de ilgili yasaların tamamının çıkartılmasını sağlamıştır" dedi.
Ecevit açıklamasında, IMF Başkanı Köhler'in 6 Temmuz 2001 tarihli mektubunda düzenlemelerin, "eşi görülmemiş bir çaba" olarak değerlendirilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Ecevit, IMF'nin, Telekom Genel Kurulu tarafından seçilen yeni yönetimin niyet mektubundaki kriterlere uygun olmadığını iddia ettiğini belirterek, "Bu görüşe katılmadığımız gibi, bu konunun ilişkilerimiz açısından bu ölçüde önemsenmesini anlatmakta da zorluk çekmekteyiz. Ancak aramızdaki ilişkinin bu şekilde yapay bir pürüzle gölgelenmemesi için Telekom Yönetim Kurulu'nda gerekli değişikliğin yapılması amacıyla Telekom Genel Kurulu'nun yeniden toplantıya çağrılmasını kararlaştırdık" dedi.
Ecevit'in açıklaması, "Hükümetimiz niyet mektubunda yer alan yükümlülüklerini bundan sonra da eksiksiz yerine getirmeye devam edecektir. Aynı duyarlılığı Uluslararası Para Fonu'nun da göstereceği" umuduyla son buldu.
Yönetim 9 kişilik oluyor
Türk Telekom Yönetim Kurulu'nda değişiklik için toplantı çağrısı yapılan Telekom Genel Kurulu'ndan, Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Hakkı Alptürk'ün yetkilerinden birinin alınması, Yönetim Kurulu'nun 7 olan sayısının da 9'a çıkarılması kararının çıkması bekleniyor. Artırılan iki kişilik kadroya, IMF'nin üzerinde direttiği "profesyonel" olarak Eczacıbaşı Holding'un patronlarından Bülent Eczacıbaşı ile Superonline Genel Müdürü Savaş Ünsal'ın getirilmesi bekleniyor.
Zirvenin ardından Başbakanlık'a gelerek iki saat kadar Devlet Bahçeli ile görüşen Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz çıkışta gazetecilerin soruları üzerine "Ecevit'in açıklamalarının net olduğunu" belirtti. "Benim birşey söylemem gerekmez, yorum da gerekmez. Her şey çok net bir şekilde Başbakanlık'ça açıklandı" diyen Öksüz, genel kurulun ne zaman toplanacağı sorularına da her şeyin Başbakanlık'ça düzenlendiği cevabını verdi.
Telekom'da acil toplantı
Türk Telekom Yönetim Kurulu da Liderler Zirvesi'nde alınan kararı hayata geçirmek için akşama doğru acil olarak toplandı. Türk Telekom Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hakkı Alptürk başkanlığındaki yönetim kurulu üyeleri, Türk Telekom Genel Müdürlüğü'nde biraraya gelerek, olağanüstü genel kurul kararını tartıştılar ve bugün IMF'nin isteklerini yerine getirmek üzere Olağanüstü Genel Kurul kararı aldılar.
Liderler zirvesi
Bu arada, koalisyonu oluşturan partilerin genel başkanları akşam saatlerinde bir kez daha bir araya geldiler. Başbakanlık Merkez Binası'ndaki toplantı, yaklaşık yarım saat sürdü. Toplantıya, Bülent Ecevit, Devlet Bahçeli ile Mesut Yılmaz'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile Devlet Bakanı Kemal Derviş de katıldı. Bu arada, Özkan, Derviş ile toplantıdan önce bir süre görüştü.
Piyasalar liderlere değil IMF'ye güveniyor!
Liderlerin IMF isteklerini kabul etmesi durumunda "piyasalar"ın son bir haftadır aşağıya doğru olan yönünün hızla yukarıya doğru çıkacağı iddia ediliyordu. Ama, görüldü ki, "piyasalar" denilen güçlerin artık hükümetin şöyle ya da böyle demesiyle pek ilgisi kalmamıştır. Çünkü; hükümetin açıklaması, çok net biçimde IMF'nin tüm isteklerini kapsadığı halde, borsa düşüşe geçerken faiz ve dövizin de yükselen trendini koruduğu ortaya çıktı. Ancak, IMF Sözcüsü Conny Lotze'nun öğleden sonra "meselenin çözümü yönünde atılan adımdan duyduğu memnuniyeti" dile getirmesinin ardından, dövizde kısmi bir gerileme eğilimi görüldü. Lotze, AA'ya yaptığı açıklamada, "Türk hükümetinin, sekizinci gözden geçirme işlemi için gereken ön adımları tamamlama yolunda gereken eylemi gerçekleştirmeye yönelik niyetini memnuniyetle karşılıyoruz. IMF İcra Direktörleri Kurulu, bu önlemler uygulandığında toplanacaktır. Şu anda henüz bir tarih belirlenmemiştir" dedi.
Son bir haftadır, piyasaların bu açıklamaları beklediğini iddia eden "piyasa uzmanları", "piyasaların IMF'nin kararını bekleyeceği" yorumları yapmaya başladılar. Böylece, emekçiler karşısında tam bir astığı astık kestiği kestik rolü oynayan hükümetin; sermaye güçleri karşısında artık hiçbir sözünün değerinin kalmadığı, IMF'nin basit bir aracı, üstelik de görevlerini iyi yapamayan bir aracı olarak görülmeye başlandığı da ortaya çıkmış oldu.
Ergüven, 'Durum kaygı verici'
Devlet Denetim Elemanları Derneği Başkanı Atılay Ergüven, bu durumun Türkiye'nin bağımsızlığı açısından kaygı verici olduğunu söyledi. Gazetemize açıklama yapan Ergüven, IMF'nin, istediği her şeyi zorla, dayatmayla Türkiye'ye yaptırdığını belirterek, "Maalesef idarecilerimiz IMF'nin direktifleri doğrultusunda hareket ediyorlar" dedi. IMF'nin üzerinde ısrar ettiği "profesyonel"liğin Türk Telekom'u satacak isimlerin başa getirilmesi anlamına geldiğini kaydeden Ergüven, "İsimler şu veya bu olsun önemli değil. IMF için önemli olan Türk Telekom'u haraç mezat isteyen yabancı sermayenin isteğini yerine getirecek kimseler olması" dedi. Ergüven, Telekom yönetimine getirilecek kişilerden beklenenin, kurumu alıcıların istediği fiyata, haraç mezat satması olduğunun altını çizdi.
ÖNCEKİ HABER

Tütün Yasası aynen dönecek

SONRAKİ HABER

Tecrit artık son bulsun!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...