09 Temmuz 2001 21:00

Buldozer ateşkes dinlemiyor

ABD baskısıyla tarafların kabul ettiği ateşkese karşın İsrail buldozerleri, Filistinlilerin dükkan ve evlerini yıkmaya devam ediyor.

Paylaş
Buldozer ateşkes dinlemiyor
Aylardır süren işgal ve abluka ile Filistin halkının adeta nefes almasına izin vermeyen, ülkeyi büyük bir ekonomik çöküntüye sürükleyen İsrail, son bir haftadır 'buldozer faaliyeti'ne hız verdi.
Yüzlerce İsrail askerinin desteğindeki İsrail buldozerleri, dün Kudüs'te Filistinlilere ait 8 evi yerle bir etti. Kudüs'ün dış kesimindeki Şuafat mülteci kampından 25 ev sahibi, "evleri izinsiz yaptıkları" gerekçesiyle kendilerine yıkım uyarısında bulunulduğunu söyledi. Yüzlerce Filistinlinin yıkımı protesto etmek için olay yerinde toplandığı, kendilerine engel olmak isteyen İsrail polisini taşladığı belirtildi.
Bu, son yılardaki en büyük yıkım kampanyası olarak niteleniyor. Belediye yetkilileri, Araplar ve Yahudiler için aynı olan izinsiz yapılara ilişkin yasayı uyguladıklarını ileri sürüyorlar. Ancak Filistinliler'in, Kudüs'teki nüfuslarını düşük tutmak isteyen İsrail'den izin almaları mümkün olmuyor. İsrail buldozerleri, geçtiğimiz hafta da 30 işyerini yıkmıştı.
İntihar saldırısı
Gazze Şeridi'nde İsrail sınır noktası yakınlarında dün sabah erken saatlerde bir otomobilde patlama meydana geldi. Patlamada, intihar eylemcisi olduğu açıklanan şoför öldü. Eylemi üslenen Hamas örgütü tarafından yapılan açıklamada, saldırının "çocukların öldürülmesi ve suikastlere cevap niteliğinde" olduğu söylendi.
Açıklama ile birlikte ölen kişinin fotoğrafı da yayınlandı. Hamas örgütü, Gazze'de İsrailli askerlerin hafta sonu 11 yaşındaki bir çocuğu öldürmelerinin intikamını almak için 10 intihar bombacısı göndereceğini açıklamıştı.
Arafat'tan ilginç iddialar
Öte yandan, Filistin lideri Yaser Arafat, ilginç iddialarda bulundu. Tel Aviv'de bir diskonun önünde meydana gelen ve 21 kişinin ölümüne yol açan saldırının bir İsrail ajanı tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen Arafat, ayrıca İsrail askerlerinin kendisine de ateş açtığını anlattı.
Gazze'de Arafat ile görüşen New York Times muhabiri Arafat'ın cebinden Filistin istihbaratı tarafından kaleme alınmış bir rapor çıkartarak, kendilerine gösterdiğini de belirtti.
Haberde "söz konusu raporda, 1 Haziran'da bir diskoya bomba koyarak 21 İsraillinin ölümüne sebep olan intihar komandosunun uzun yıllardır İsrail istihbaratı hesabına çalışan bir ajan olduğu ve İsrail'e yerleşmiş bulunduğunun belirtildiği" kaydedildi. Bombacının, Ürdün pasaportu taşıyan bir Filistinli olduğu anlaşılmıştı.
Arafat, "İsrail'in askeri açıdan başlattığı tırmanmanın herkes tarafından bilindiğini ve sır olmadığını" ifade etti ve İsrail askerlerinin City Inn otelinden kendisine de ateş ettiklerine dikkat çekti.
ABD'ye sitem etti
Arafat, Ortadoğu'da barış sağlanması için ABD'nin daha fazla çaba harcamasını istedi. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın bölgeye yaptığı gezinin, kötüye giden durum üzerinde herhangi bir olumlu etkisi olmadığını ifade eden Arafat, ABD Başkanı George W. Bush'tan, "barış süreciyle ilgili umutların artması için İsraillilere ve Filistinlilere yardım etmesini istediğini" belirtti. "ABD'de yeni hükümet kurulalı 6 ay geçti, uluslararası alanda sorumlulukları var" diyen Arafat, "ABD'nin İsrail'e karşı müsamahakâr davrandığı yolundaki kaygılarını" dile getirdi.
Powell'ın önerdiği 7 günlük ateşkes süresinde 9 Filistinlinin İsrail tarafından organize edilen cinayetlerde hayatını kaybettiğini belirten Arafat, "İsrail'e yönelik Filistin operasyonlarını durdurmak için yüzde yüz çaba harcıyorum" dedi.
Yaser Arafat, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un kendisi hakkında söylediği "O bir katil ve patolojik yalancıdır. Osama Bin Laden gibidir" sözlerine ise sadece omuzlarını silkerek cevap verdi. Arafat, "Şaron bunu ilk defa yapmıyor. 20 yıl önce Beyrut'ta başarısızlığa uğrayınca da yapmıştı" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Yaban hayatı tehdit altında

SONRAKİ HABER

Tütün Yasası aynen dönecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...