08 Temmuz 2001 21:00

Yaban hayatı tehdit altında

Zengin biyolojik çeşitliliğe sahip Anadolu toprakları, bu önemli özelliğini giderek yitiriyor. Çevre kirliliği, avcılık ve doğal dengenin bozulması nedeniyle pek çok hayvan türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Paylaş
Yaban hayatı tehdit altında
Anadolu Yarımadası, yaban hayatın en zengin bitki ve hayvan çeşitlerine ev sahipliği yapıyor. Türkiye sınırları içinde, 9 binden fazla bitki, 132 memeli, 454 kuş, 106 sürüngen, 345 balık türü ile yaklaşık 80 bin canlı türü yaşıyor. Ancak, pek çok tür bilinçsiz avlanma, çevre kirliliği ve doğal dengenin bozulması nedeniyle yok olma tehdidi altında.
Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü'nün bu yıl yayınlanan "Sürdürülebilir Avcılık için Temel Eğitim Kitabı"na göre, Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında en fazla memeli hayvan türüne sahip.
Avrupa'nın en zengini
132 memeli hayvan türü bulunan Türkiye'yi Yunanistan (120), İtalya (115), Fransa (110), Almanya (94), Norveç (50) ve İngiltere (42) takip ediyor. Türkiye'de 9 ana başlık altında toplanan, faunası çoğunlukla Avrupa, Kafkasya ve Arap Yarımadası'ndan gelen memeli hayvanlar, "Böçekçiller, yarasalar, tavşanlar, kemiriciler, deniz memelileri, yırtıcılar, sucul yırtıcı memeliler, tek toynaklılar, çift toynaklılar" olarak sıralanıyor.
Hayvan nüfusu azaldı
Kitapta, zengin yaban hayatı ile dikkati çeken Türkiye'de, memeli hayvan, yerden havalanan av kuşları ve su kuşları avcılığı yapılırken, memeli hayvan avcılığının yapılacağı en uygun mevsimin sonbahar olduğu belirtiliyor. Çevre kirliliği, usulsüz ve aşırı avlanmanın yaban hayatını tehdit ettiğine dikkat çekilen kitapta, şu bilgiye yer veriliyor: "Bilinçsiz avlanma sonucu doğadaki hayvan popülasyonu azaldı ve birçok hayvan türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Türkiye'de yaşayan tüm memeli hayvanların ekolojileri ve popülasyon yoğunlukları bilimsel yöntemlerle araştırılarak, mevcut durumu ortaya konulmalı. Daha sonra koruma ve üretme alanları oluşturularak azalan popülasyonlar takviye edilmeli, avcılık belli kurallar dahilinde belli alanlarda, özellikle av hayvanı envanteri yapılmış sahalarda yapılmalıdır".
ÖNCEKİ HABER

Haydar Yılmaz işçiden öç alıyor

SONRAKİ HABER

Buldozer ateşkes dinlemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...