08 Temmuz 2001 21:00

KİGEM:

   Tütün Yasası ulusal çıkarlara aykırı

Paylaş
KİGEM:
    Tütün Yasası ulusal çıkarlara aykırı
Kamu İşletmeciliği Merkezi Vakfı (KİGEM), "Tütün Yasası"nın Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesini, Başbakan Bülent Ecevit'in "hukuksal değil" diye değerlendirmesini eleştirerek, yasanın geri gönderilmesinin ulusun çıkarını korumak anlamına geldiğini ifade etti.
KİGEM tarafından dün yapılan açıklamada, "Tekel Yasası"nın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir kez daha görüşülmek üzere Meclis'e iadesinin olumlu ve doğal bir gelişme olduğu, buna karşı Başbakan Ecevit'in değerlendirmesinin ise isabetsiz olduğu ifade edildi.
Ecevit'in iade gerekçesinin "hukuksal" değil de "siyasal" olduğunu ileri sürerek, kamuoyunu Cumhurbaşkanı'na karşı yönlendirmeye çalıştığı vurgulanan açıklamada, "Parlamenter sistemde yasalar, hükümet tarafından değil, TBMM tarafından çıkarılır, yansıtılan irade, hükümetin değil, Meclis'in iradesidir. Bu nedenle Başbakan'ın bir kez daha görüşülmek üzere iade edilen yasanın hükümet tarafından aynen ya da değiştirilerek, çıkarabileceği hakkında, hükümeti muhatap alan ifadeleri ya dil sürçmesi ya da TBMM'yi oluşturan milletvekillerini memur görme anlayışının yansımasıdır. Ulusun çıkarını korumayı, siyasal bir tavır olarak değerlendirenler, bunun anayasal görevin bir gereği olduğunu gözden kaçırmamalıdırlar" denildi. Veto ile ilgili gazete başlık ve haberlerinin eleştirilerek, basın yayın organlarında çalışanların da bir "siyasal tercih"inin olduğuna, olması gerektiğine de vurgu yapılan açıklamada, "Ancak bunların köşe yazıları dışına taşarak, 'haber'e ve özellikle 'başlıklar'a yansıtılması, ne 'habercilik' ne 'kamuoyunu bilgilendirme görevi' ne de 'basın yayın ilkeleri' ile bağdaştırılabilir" denildi. Açıklamada, çalışanlarına ve yazarlarına "basın yayın ilkelerini" uygulayanlardan, yayınlarında da aynı ilkelere uygun davranmalarının beklemenin her yurttaşın hakkı olduğu da hatırlatıldı.
Bu arada, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Meclis'in olağanüstü toplanarak Tütün Yasası'nın görüşmesini istedi.
ÖNCEKİ HABER

Yasaları da onlar yapıyor

SONRAKİ HABER

Ölüm orucunda 28. kayıp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...