08 Temmuz 2001 21:00

Yasaları da onlar yapıyor

Hükümet, en kritik konularda bile yabancı kurumlara yasa hazırlatmayı alışkanlık haline getirdi. DB ve AB yetkilileri şimdi de Devlet İhale Yasası'nın hazırlığına karışıyor.

Paylaş
Yasaları da onlar yapıyor
Deprem zamanı, gece yarıları kritik yasalar çıkaran DSP-MHP-ANAP hükümeti, Şeker Yasası ve Elektrik Piyasası Kanunu'ndan sonra İhale Kanunu'nu da, halktan gizleyerek yabancı kurumların müdahalesine açtı. Dünya Bankası ve Avrupa Birliği, Meclis'ten geçecek yasalara daha hazırlık aşamasında müdahale etmeye başladı. Dünya Bankası ve Avrupa Birliği'nden gelen uzmanlar heyeti, Devlet İhale Kanunu'nun hazırlanmasını denetliyor.
Yetkililer Ankara'da yaptıkları temaslarda Devlet İhale Kanun taslağını hem şekil, hem de içerik olarak yetersiz buldu. DB ve AB yetkilileri yasanın kendi istekleri doğrultusunda çıkarılması için müzakereler yürütüyor.
AB yetkilileri çıkarılacak yasa ile devlet ihalelerinde kendi ülkelerinin firmalarına öncelik tanıyacak düzenlemeler yapılması için bastırırken, DB yetkilileri yasanın Dünya Ticaret Örgütü'nin ilkeleri doğrultusunda belirlenmesi için çaba harcıyor.
IMF'ye verilen taahhütler arasında yer alan ve ekimde TBMM'ye gelmesi planlanan Devlet İhale Kanunu'nda değişiklik öngören düzenleme, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği yetkilileriyle ayrı ayrı değerlendirildi. Gerek AB, gerekse Dünya Bankası'nın konuyla ilgili uzmanları, yapılan görüşmelerde Maliye ve Bayındırlık İskân Bakanlıkları'nca hazırlanan kanun taslağına çok sayıda eleştiri yöneltti. Yabancı uzmanlar, öncelikle taslağı şekil olarak olumsuz buldu.
İhale kanunlarında her konunun ayrı bölümlerde detaylı şekilde düzenlenmesi gerektiğini savunan AB ve Dünya Bankası uzmanları, oysa mevcut taslağın karmaşık bir görünüm arz ettiğini, aynı konuya ilişkin düzenlemelerin çeşitli maddeler içine gömüldüğünü belirttiler. Yabancı uzmanlar, taslağın bu yönüyle AB ve Dünya Ticaret Örgütü normlarına göre düzenlenmesi, daha sade ve şeffaf hale getirilmesi gerektiğini söylediler.
Taslak yeniden düzenleniyor
Hükümet de kanun yapılmasına karışılmasını sineye çekerek AB ve DB'nin önerileri doğrultusunda taslağı yeniden düzenleyecek. Maliye ve Bayındırlık İskân Bakanlığı yetkililerinden oluşan komisyon, Devlet İhale Kanun taslağına yönelik olarak Dünya Bankası ve AB'nin görüş ve önerilerini tek tek değerlendirecek. Taslak da bu önerilere göre yeniden düzenlenecek.
Anadolu Ajansı'na demeç veren bir yetkili, "Biz, baştan bu yana yeni İhale Kanunu'nun AB normlarına uygun olması gerektiğini belirtiyoruz. Taslağın ilk hali bu çerçevede daha katı hükümleri içeriyordu. Ancak, daha sonra getirilen düzenlemelere yönelik istisnalar da çoğaldı. Şimdi, yeniden bu istisnaları kaldırmamız gerektiği ortaya çıktı" dedi.
ÖNCEKİ HABER

'Reel kriz' alarmı

SONRAKİ HABER

KİGEM:

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa