07 Temmuz 2001 21:00

Maaşın yarısı ekmeğe

Gaziantep Kadın Sorunlarını Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Zerrin Söylemez, asgari ücretin yarısının sadece ekmeğe gittiğini belirterek, "Ama sofrada yemek isteniyor. Kadın ne yapsın?" diyor.

Paylaş
Maaşın yarısı ekmeğe
Krizin en çok etkilediği kesimlerden biri de ev kadınları. İlk günlerdren itibaren "ev kadını mucizesi"nden dem vurularak, "Tasarruf yapın, israfı önleyin" gibi onları hedef alan çağrılar yapılıyor.
Gaziantep Kadın Sorunlarını Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Zerrin Söylemez ise, "ekmek parasının kazanç sayıldığı bir ortamda" bu gibi çağrılar yapma hatasına düşmeyeceğini söylüyor.
"Asgari ücretlinin maaşının yarısı yalnız ekmeğe harcanıyor, ama aile fertleri sofrada yemek istiyor; kadın ne yapsın?" diye soran Prof. Dr. Söylemez, ekonomik krizin en çok kadınları etkilediğini vurguluyor.
Kanaatkârlık nereye kadar?
Kriz nedeniyle işletmelerde önce kadınların işten çıkarıldığını anlatan Prof. Dr. Söylemez, düşük gelirli ailelerde, ekonomik kriz yüzünden evin erkeğinin işsiz kalması ve yeterli gelir elde edilememesi endişesinin yaşandığını da ekledi.
Prof. Dr. Söylemez, "Toplumda geleneksel kanaatkârlık olmasa kimse evinde oturmaz, sokaklara dökülürdü. Ancak, bu kanaatkârlık ve şükretme duygusu ne zamana kadar toplumu sessiz tutar ki?" diye sordu.
Yüzde 15 açlık sınırında
Toplumda herkesin durumundan şikâyetçi olduğuna işaret eden Prof. Dr. Zerrin Söylemez, şöyle devam etti: "Nüfusun yüzde 15'i açlık sınırında. Bu insanları, daha ne kadar sessizliklerini koruyacak diye denememek gerekir. Asgari ücretin yarısı, yalnız ekmek için harcanıyor. Bu şekilde ne kadar sürdürülebilir? Toplumun kanaatkârlığı yanlış yorumlanmasın. Ekonomik kriz sonrasında eve giren para azalınca, ailelerde huzursuzluk başgösterdi, sosyal yaşam olumsuz yönde etkileniyor. Ekonomik krize bir an önce çözüm bulunmalı."
ÖNCEKİ HABER

'Banka değil, üst kurullar tasfiye edilsin'

SONRAKİ HABER

Böyle olur işgalcinin ahlakı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...