26 Ağustos 2011 09:39

Batmanlı gençler intiharların son bulmasını istiyor

Bilindiği gibi Batman’da son 10 günde 8 kadın intihar girişiminde bulundu. Batman’da intiharlar yeni değil. Üzerinde çok durulması gereken bölgenin bu trajik konusuna nereden başlayacağımı bilemiyorum.Batman, il olduğundan bu yana hızla değişti. Bu hızlı değişimle birlikte sosyal-siyasal olaylar da çok değişime yol açtı. Bun

Batmanlı gençler intiharların son bulmasını istiyor
Paylaş
Bilal Seçkin

Bilindiği gibi Batman’da son 10 günde 8 kadın intihar girişiminde bulundu. Batman’da intiharlar yeni değil. Üzerinde çok durulması gereken bölgenin bu trajik konusuna nereden başlayacağımı bilemiyorum.
Batman, il olduğundan bu yana hızla değişti. Bu hızlı değişimle birlikte sosyal-siyasal olaylar da çok değişime yol açtı. Bunları incelemek elbette önemli, ama ben Batmanlı bir genç olarak yaşadığım bu duru kendi gözlemlerimle ifade etmek istedim.
Genç kızların intiharları artık günlük yaşamın bir parçası , bazıları sınıf arkadaşlarım olan kızlardı bunlar. Gerek aileleriyle gerekse çevreden duyduklarımı dile getireceğim.
İntihar olaylarının sebeplerine baktığımda; kızların sosyal özgürlükten yoksun olduğunu görüyoruz. Batman’da kızlar çarşıya gitmek için bile yanlarında erkek kızdeşlerini götürmek zorunda kalıyorlar. Kızlara yönelik kısıtlamalar çok fazla. Televizyona mahkum haldeler, burada gördüklerini yaşamak istiyorlar ama bunun imkanı yok. Yanlış kişilerle gelen ilişkiler ve özellikle ailelerin kızlar üzerindeki baskısı gibi durumlarla da karşılaşıyoruz. Bu durumlar göz önüne alındığında kızların ellerinden gelen hiçbir şey olmadığı için tek kurtuluş yolunun intihar olduğunu düşünüyorlar. İntihar etmenin hiçbir şekilde doğru olmadığını Batmanlı gençler olarak hepimiz biliyoruz ama gelin görün ki yaşananlar onlar üzerinde kötü izler bıraktığından bunun tek yol haline geldiği de ortada.
Bütün bunlara baktığımızda özellikle son yıllarda Batman’da aile baskısından, çevre baskısından kurtulmak için kızların eğitime sıkı bir şekilde bağlandıklarını görüyoruz. Örneğin kızlarda okul ve sınav başarısı erkeklerden daha yüksek benim gözlemime göre. Genç kızlar eğitim almak için daha fazla çaba sarf ediyorlar. Üniversiteye gitme hakkı kısıtlansa da, gönderilmeyeceğini de bilse yine de çok çalışıyor kızlar.
Benim özellikle dikkatimi çeken bir başka durum ise: intihar eden kızların aileleri bu durum karşısındaki duruşları olmuştur. Aileler bu durumdan utanıyor, gizlemeye çalışıyor, değil medyadan akrabalarından, komşularından bile saklıyorlar. Çeşitli bahaneler üreterek ört bas etmek istiyorlar.
Geçenlerde arkadaşlarımla bir kafede otururken açılan konu üzerine söyledikleri beni şaşırtmadı değil. Birkaç arkadaşım, bu intiharların nedenlerinin neler olabileceğini tartıştıktan sonra kendilerinin de kız kardeşlerine, ablalarına baskı yaptıklarını, onların hayatlarını kısıtladıklarını dile getirdiler. Hatta bir tanesinin “ya benim kardeşim de bu yola başvurursa?​” diye mırıldandığını duydum.
Evet, olay bu kadar acı ama o kadar da basit görülüyor ki! Durum ortadayken bu intiharla ilgili geniş araştırmalar yapılmasını, bu intiharların bir an önce son bulması için gereken önlemlerin alınmasını istiyoruz Batmanlı gençler olarak.

*ÖğrenciBatman

ÖNCEKİ HABER

Sessiz ama üç boyutlu

SONRAKİ HABER

Kadınlar ezilmek istemiyorsa seslerini duyurmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...