07 Temmuz 2001 21:00

İGSAŞ zarar tuzağında

İGSAŞ, Türkiye'de üre tüketiminin yüzde 60'ını karşılıyordu. Özelleştirme kapsamına alındıktan sonra doğalgaz verilmeyerek üretim yaptırılmayan İGSAŞ, aracı kurumların ithal ettiği üreyi paketleyip satıyor.

Paylaş
İGSAŞ zarar tuzağında
Muzaffer Özkurt
Türkiye'nin tek üre fabrikası olan ancak doğalgaz verilmediği için zarar etmeye mahkûm edilen İGSAŞ her gün zarar batağına itiliyor. Fabrika Genel Müdürü Feridun Güray üretim yapılmayan 5 ay içinde zararın 4 trilyon liraya ulaştığını belirterek "Çalışması halinde üç ay içinde bu zararı telafi ederiz" dedi. İGSAŞ'a doğalgaz verilmezken, üretime geçirilmediği için şu an sadece Rusya'da ithal edilen gübreyi paketleyip dağıtımın yapıyor. Pazarlama deposu haline getirilen İGSAŞ, ISO 9002 ve Dünya Ticaret Örgütü'nün verdiği Milenyum Kalite Ödülü'nü almasına karşın çürümeye terk edildi. Özelleştirme İdarise'ne bağlanan İGSAŞ, daha önce Toros Gübre'ye satılmış ancak haksız rekabet yaratacağı gerekçesiyle bu ihale iptal edilmişti.
Üre ithal ediliyor
Fabrikanın sadece kompoze bölümünün çalıştığını ifade eden Feridun Güray, "İskenderun ve buraya üre, amonyumsülfat, amonyumnitrat ve DAF gübrelerini ithal ediyoruz" dedi. Fabrikada deprem sonrası modernizasyona gidildiğini ve yıllık üretim kapasitesinin 560 bin tona yükseltildiğini kaydeden Güray, "Doğalgaz olmadığı için üretim yapamıyoruz. En son 4 ay vadeli olarak 92.5 dolardan 25 bin ton gübre aldık" diye konuştu. Doğalgaz verilmesi halinde diğer ülkelerle rekabet edebileceklerini söyleyen Güray, bu konuda çalışmaların başlatıldığını ifade etti.
Devlet Planlama Teşkilatı'nın konuyla ilgili olarak komisyon oluşturduğunu ifade eden Güray, şöyle devam etti "Bu komisyon bize ve TÜGSAŞ'a doğalgaz verilmesi konusunu çalışma yürütüyor. BOTAŞ'la görüşmelerde bulunuyor."
Zarar üç ayda telafi olur
Üretimin durduğu 5 ay içinde 4 trilyon lira zarar ettiklerini ifade eden Güray, zararın kaynaklarını şöyle sıraladı "1.3 trilyon lirası şubat ayında emekli olanların parası. Ayrıca şubat krizinde ithal edilen gübrenin ödemesi vardı ve kur farkı bindi. Bunun için aldığımız kredilerin de faizlerini yükselmesi nedeniyle 500 milyar liralık ek fark oluştu. Sabit giderlerden dolayı olan zararımız ise 2.3 trilyon lira. Üretime geçtiğimiz zaman ve satışlar yoğunlaştığında bu zarar üç ayda telafi olur" dedi. Üretime geçilmemesi halinde işçi ücretleri, SSK pirimleri ve vergiden oluşan sabit giderleri ödemekte zorluk çekeceklerini vurgulayan Güray, "İşçi ücretlerine öncelik veceğimiz için öncelikle SSK ve vergi giderlerinde aksaklık çıkacaktır" diye konuştu.
İGSAŞ fiyat belirliyor
İGSAŞ'ın üretim yapmaması nedeniyle Tarım Kredi Kooperatifleri'nin 297 bin ton gübre ithali için bir firmayla anlaştığını ancak firmanın gübreyi getirememesi nedeniyle gübre sıkıntısının çekildiğini ifade eden Güray, kooperatiften vadeli gübre alanların peşin para veremedikleri için başka yerlerden gübre alamadığını da söyledi. "Arz talep nedeniyle ithalatçılar avantajlı fiyatlarla satış yapabiliyorlar" diyen Güray, İGSAŞ'ın üretime geçmesi halinde bu sektördeki fiyatı belirleyeceğini ve sektörü dengede tutacağını kaydetti.
İGSAŞ'a milenyum ödülü
ISO 9002 kalite ödülü bulunan İGSAŞ'ın geçtiğimiz aylarda Dünya Ticaret Örgütü tarafından Cenevre'de verilen Uluslararası Milenyum Kalite ve Teknoloji Ödülü'nü hak ettiğini dile getiren Güray, deprem sonrası kısa sürede modernizasyonlarla beraber üretime geçildiği ve kaliteli gübre ürettikleri için bu ödülün kendilerine verildiğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

'Kissinger ifade versin'

SONRAKİ HABER

İftiraya yalanlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa