06 Temmuz 2001 21:00

Paran varsa, yaşarsın!

Amerikan mahkemelerinin ölüm cezasına mahkûm ettiği çok sayıda insan, paraları yoksa temyize başvuracak olanaklardan dahi yoksun.

Paylaş
Paran varsa, yaşarsın!
ABD'de idam mahkûmlarının avukat bulamadıkları için temyize başvuramadıkları, bu nedenle de çoğu kez masum insanların idam edildiği belirtildi.
Amerikan gazeteleri, avukatlık firmalarının, parası az ve işin aşırı derecede stresli oluşu yüzünden idam mahkûmlarının temyiz davalarını almaktan kaçındıklarını yazdı. Oysa Columbia Üniversitesi tarafından yapılan istitastik çalışmaları, ABD'de temyize götürülen idam cezalarının 3'te 2'sinin çeşitli gerekçelerle bozulduğu ve idamın ertelendiğini ortaya koyuyor. İdam kararlarının bozulmasına, yargılama sırasında savunma avukatları ya da savcılar tarafından yapılan hataların yol açtığı bildiriliyor.
Avukatsız başvurulmuyor
Halen ABD'de idamı bekleyen yüzlerce hükümlü var. Bu mahkûmların cezaevinden temyiz işlemlerini takip etmeleri, öngörülen sürede itiraz dilekçesi vermeleri ve diğer işlemleri yerine getirmelerine olanak bulunmuyor ve bu işin mutlak surette bir avukatlık firması tarafından yapılması gerekiyor.
Oysa özel avukatlık firmaları, mahkûmların ekonomik gücü bulunmaması ve yürütülecek işlemin çok zaman istemesi gibi gerekçelerle idamlıkların davalarını üstlenmeyi kabul etmiyorlar.
'Masumlar da idam ediliyor'
Konuyla ilgili olarak Minnesota Kadın Avukatlar Derneği'nde açıklamada bulunan Yüksek Mahkeme Üyesi Yargıç Sandra Day O'Connor ise, "durumun idam cezası uygulamasının rahatsız edici yanlarından biri olduğunu" belirterek, "bu yüzden belki de gerçekten masum sanıkların idam edilebildiklerini" söyledi. O'Connor, "Parası olan mahkûmların daha iyi savunulduklarını" da ekledi. Amerikan Barolar Birliği Ölüm Cezaları Bölümü Başkanı Elisabeth Semel de "Avukatlık firmaları hayat kurtarabilirler. Fakat bu konuda üzerlerine düşeni gerektiği gibi yapmıyorlar" dedi. Bir idam mahkûmunun temyiz davası için avukatın yaklaşık bin saatlik mesai harcaması gerektiği bildiriliyor. Avukatlık firmalarının bu avukatlara yılda 125 bin dolar ödediği ve bu parayı idam mahkûmlarından alamadıkları belirtiliyor.
ÖNCEKİ HABER

Hava-İş protokolü reddediyor

SONRAKİ HABER

'Kissinger ifade versin'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa