06 Temmuz 2001 21:00

Adalet Bakanlığı'na suç duyurusu

İHD Adana Şubesi önünde yapılan oturma eyleminde bir kez daha ölümlerin durdurulması ve cezaevindeki tecrit koşullarına son verilmesi talebi dile getirildi.

Paylaş
Adalet Bakanlığı'na suç duyurusu
İHD Adana Şubesi önünde yapılan oturma eyleminde bir kez daha ölümlerin durdurulması ve cezaevindeki tecrit koşullarına son verilmesi talebi dile getirildi. İHD İstanbul Şubesi de 'Sesiz Tepki' eylemini yineleyerek F tipi cezaevleri kapatılıncaya kadar protestolarının süreceğini belirtti.
Dün saat 12.30'da Adana İHD önünde yapılan oturma eylemine yaklaşık 100 kişi katıldı.
EMEP, Eğitim-Sen, Haber-Sen ve Halkevleri yöneticilerinin de katıldığı eylemde konuşma yapan İHD Yöneticisi Hüseyin Görağ, "İnsani talepleri göz ardı eden, kulaklarını tıkayıp gözlerini kapayan bir sistemle karşı karşıyayız. Başta Adalet Bakanlığı olmak üzere devletin tüm yetkililerini kınıyoruz. Kendine insanım diyen herkesi bir kez daha konuya duyarlı olmaya çağrıyoruz" dedi.
Oturma eyleminden sonra saat 13.30'da alkış ve solganlarla Adana Adliye Binası'na yapılan yürüyüş boyunca sık sık "İçerde dışarda hücreleri parçala","Yeni ölümlere izin vermeyeceğiz" sloganları atıldı. Polis adliye binası önünde kitlenin beklemesine izin vermeyerek sadece suç duyurusunda bulunacakları içeri aldı. Adana Cumhuriyet Savcılığı'nda, ÇHD Adana Şube Başkanı Şiar Rişvanoğlu ile birlikte suç duyurusunda bulunan tutuklu yakınları, mahkûmların ve kitle örgütlerinin 'tecrit ve izolasyon' suçlamalarına karşı Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün değişik sözlerde bulunduğunu, hatta 9 Aralık 2000 tarihinde F tipi porjesinin ertelendiğini açıklamasına rağmen 19 Aralık'ta cezaevlerine operasyonda bulunduğunu hatırlattılar. F tipine götürülen mahkûmların işkence ve tacize maruz kaldıkları da belirtilen suç duyurusunda, kamuoyuna açıklanan Adli Tıp raporlarında da ölümlerin tamanının bizzat devlet müdahalesi sonucu olduğunun teyit edildiği yer aldı. Açıklanan durum çerçevesinde Hikmet Sami Türk'ün görevininin gerektirdiği tedbirleri almadığı ve ölüme sebebiyet verdiği belirtilen suç duyurusunda TCK'nın 455. maddesi çerçevesinde soruşturma başlatılarak aynı sevk maddesi ile dava açılması istendi.
F tipi kapatılana kadar!
İHD İstanbul Şubesi, ölüm oruçlarında yaşamını yitirenlerin sayısının 27'ye çıkması nedeniyle dün saat 13.00'te beş dakikalık sessiz oturma eylemi yaptı. Cezaevlerinde onlarca insanın yaşamını yitirmesine rağmen yetkililerin sessiz kaldığını belirten İstanbul İHD yöneticileri, F tipi cezaevleri kapatılıncaya kadar eylemlerinin devam edeceğini kaydettiler.
ÖNCEKİ HABER

İş ve yardım talebi

SONRAKİ HABER

Tütün Yasası'na Sezer'den veto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...