06 Temmuz 2001 21:00

İş ve yardım talebi

   Çankaya'ya dayandı

Paylaş
İş ve yardım talebi Çankaya'ya dayandı
Çankaya Köşkü'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Basın Başdanışmanı Metin Yalman, son dönem Çankaya'ya yapılan başvurular içinde iş ve yardım taleplerinin yoğunlukta olduğunu bildirdi. Yalman, 17 Mayıs 2000-4 Temmuz 2001 tarihleri arasında Yürütme ve Koordinasyon Başkanlığı'na gelen başvurular hakkında da gazetecilere açıklamalarda bulundu. Buna göre, Cumhurbaşkanlığı'na, kişisel isteklerle ilgili 38 bin 798, kurumsal işlemler ya da çeşitli kamu hizmetlerine ilişkin düzenlemelerle ilgili 47 bin 332 olmak üzere, toplam 86 bin 130 başvuru geldi. Bunların tamamı incelendi. Kişisel istek içeren başvurulardan, Dilekçe Kanunu'na uygun olmayan, daha önce işlem yapılan veya bir istem içermeyen toplam 20 bin 766 yazı hakkında herhangi bir işlem yapılmadı.
17 bin 484 başvuru işlem gördü, 548'inin ise işlemi sürüyor. Kişisel istek içeren başvuruların, yüzde 28'i iş ve yardım istekleri, yüzde 24'ü çalışanlar ve emeklilerin sorunları, yüzde 16'sı yerel yönetimlerin sorunları, yüzde 8'i eğitim ve kültür konuları, yüzde 8'i yargı, yüzde 5'i kamulaştırma ve kadastro, yüzde 4'ü sağlık hizmetleri ve sorunlarını, yüzde 7'si ise diğer konuları kapsıyor. Kurumsal işlem gerektiren 47 bin 332 başvurudan 32 bin 162'sini toplu başvurular oluşturdu. 4343'ü işlem gerektirmezken, kalan 42 bin 989 başvuru işleme alındı.
40 bin 895 başvurunun işlemi tamamlanarak, ilgilisine bilgi verildi. İnceleme ve işlem aşamasında halen 2094 dilekçe bulunurken, toplu başvuruların büyük bölümünü deprem konutlarına ilişkin başvurular oluşturdu.
İşlem yapılan başvurular arasında ilk sırayı doğal afetler ve eğitim sorunları aldı. Bunu, genel ekonomi ve mali konular, çalışanların sorunları, sağlık, orman-hayvancılık ve arazi sorunları, kanun-yönetmelik, ihbar ve şikâyetler, özelleştirme, yerel yönetimler ile ilgili sorunlar izledi.
24 KHK onaylandı
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in göreve seçildiğinden bu yana geçen 416 gün içinde, Cumhurbaşkanlığı'na intikal eden 31 kanun hükmünde kararname (KHK)'nin 24'ünü onayladığı bildirildi.
Çankaya Köşkü'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Basın Başdanışmanı Metin Yalman, 16 Mayıs 2000-6 Temmuz 2001 tarihleri arasında Sezer'in inceleme ve onayı için gelen kanunlar ve diğer işlemler konusunda bilgi verdi. Yalman'ın verdiği bilgiye göre, Sezer, bu dönemde 31 KHK'den 24'ünü, çeşitli konulara ilişkin 1915 Bakanlar Kurulu kararının 1843'ünü, kamu görevlerine atamalara ilişkin 58 Bakanlar Kurulu kararının 56'sını, 336 vekâlet tezkeresinin tamamını ve 854 müşterek kararnamenin 789'unu inceleyerek onayladı. Sezer, yine aynı dönem içinde, Cumhurbaşkanlığı'na intikal eden 141 yasanın 123'ünü inceledi ve yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderdi. Sezer, aynı dönem içinde 3 yasa, 7 kanun hükmünde kararname, 4 Bakanlar Kurulu kararı, 26 müşterek atama kararnamesini iade etti. Halen 15 yasa, 70 Bakanlar Kurulu kararı, 28 müşterek kararname işlemde bulunurken, 11 müşterek kararname geri alındı. Cumhurbaşkanı, bu tarihler içerisinde 25 üniversitenin rektörünü atadı, Anayasa Mahkemesi'ne 2, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na 8, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na 2, Danıştay'a 4, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne 4 üye seçti. Sezer, aynı süre içerisinde ilgili yasal düzenlemeler çerçevesinde, 17 af kararını da imzaladı.
Bakana soruşturma istenmedi
Yalman, dün bir gazetede, önceki gün de bir internet sitesinde yer alan habere ilişkin yaptığı açıklamada da Cumhurbaşkanı Sezer'in, herhangi bir bakanla ilgili soruşturma açılmasını istemesinin söz konusu olmadığını söyledi. Yalman, Cumhurbaşkanlığı'na yapılan ihbarların, gerekli görülmesi durumunda Başbakanlık'ın bilgisine gönderildiğini kaydetti.
"Makedonya'da NATO kalsın"
Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü ve Dışişleri Başdanışmanı Tacan İldem de Makedonya'daki son gelişmelere ilişkin bilgi verdi. Makedonya'da bir ateşkes anlaşmasına varılmış olmasını, önemli bir gelişme olarak değerlendirdiklerini ve memnunlukla karşıladıklarını belirten İldem, NATO'nun bölgeye birlik konuşlandırmasını "ulusal kurtuluş ordusunun ateşkes sonrasında silahlarını teslim etmesine ve mensuplarının bulundukları yerlerden başka bölgelere dağıtılmalarına ve siyasal diyalog sürecinin devamına katkıda bulunacak bir gelişme" olarak değerlendirdi.
ÖNCEKİ HABER

IMF programı terk edilmeli!

SONRAKİ HABER

Adalet Bakanlığı'na suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...