06 Temmuz 2001 21:00

Böyle olur işgalcinin ahlakı

'İnsan hakları ve barış götürmek için' Kosova topraklarını işgal eden ABD kuvvetleri, fuhuş mafyasıyla el ele.

Paylaş
Böyle olur işgalcinin ahlakı
Kosova'yı bir uluslararası suç bataklığına çeviren NATO-BM işgal güçleri ile ilgili skandallar bitmiyor. Son olarak, Birleşmiş Milletler'e bağlı polis gücünden bazı yetkililerin, Kosovalı bir genelev sahibiyle işbirliği içinde kadın ticareti yaptığı ortaya çıkarıldı. Polis Gücü, skandalla ilgili soruşturma başlattı.
Polis gücünden bir yetkili, üstlerine gönderdiği raporda kapsamlı bir soruşturma yürütülmesini isteyerek, "BM'nin saygınlığının tehlikede olduğunu" belirtti.
İki ABD'li, bir Romen
Bir polis kaynağı tarafından Reuters haber ajansına sızdırılan raporda; halen Kosova'da görev yapan iki ABD'li ve bir Romen polisin, söz konusu genelev sahibine "çeşitli yollarla" yardımcı olduğu belirtiliyor. BM Polis Sözcüsü Derek Chappell, "Elimizdeki bilgilere dayanarak, bir soruşturma başlatıyoruz" diye konuştu. BM polisinden Paul King ise, "bu konu üzerinde olabildiğince çok duracaklarını" söyledi.
Geneleve sermaye buluyorlardı
Yaklaşık 50 sayfalık rapora göre, bir Amerikalı yetkili, genelev sahibine kadın bulmak için çeşitli bölgelere gidip geliyordu. Bu "iş seyahatleri" başına 230 dolar alan Amerikalı, ayrıca genelevde "ücretsiz seks hakkına" sahip oluyordu.
Amerikalı yetkili ve genelev sahibi, bir BM aracında ilerlerken, Kosova-Sırbistan sınırında yakalandı. İtiraflarda bulunan yetkili, genelev sahibine başlangıçta "ücret almadan kadın bulduğunu", ama daha sonra bu işten para da kazanmaya başladığını anlattı.
Genelev sahibi firarda
Raporda, genelev sahibinin kim olduğunu, olaya karışan ikinci ABD'li polisin itiraf ettiği belirtiliyor. Ancak genelev, raporun işleme konulmasının ardından gizemli bir biçimde kapandı. Yetkililerin, bir "bilgi sızıntısı"ndan bahsetmesi, Kosova'daki BM gücü içinde kirli işlere karışan daha birçok kişi olduğunu düşündürüyor.
BM müfettişleri, ikinci Amerikalı polisin, Kosova'da düzenlenen uyuşturucu kaçakçılığı ve fuhuş operasyonlarını önceden mafya örgütlerine sızdırdığını vurguladı. Romanyalı yetkili ise, halen kaçak olan genelev sahibine BM içinden bilgi sızdırmakla suçlanıyor.
Üçüncü Amerikalı
İşgalci ABD kuvvetleri, skandalın üzerini örtmeye başladılar. Raporda adı geçen üçüncü Amerikalının "disiplin suçu" nedeniyle ülkesine gönderildiği öğrenildi. Uzmanlar, 1999'da gerçekleştirilen NATO-BM işgalinin ardından, Kosova'da uyuşturucu ve kadın ticaretinin büyük bir patlama gösterdiğini belirtiyor. Uluslararası örgütler, Kosova'da çalışan ve genellikle işgalci Batılı birliklere "hizmet veren" fahişelerin, Moldova gibi eski Sovyet cumhuriyetlerinden getirildiğini, kazançlı iş vaatleriyle kandırıldıklarını ifade ediyor.
ÖNCEKİ HABER

İki yıl sonra prefabriğe hücum

SONRAKİ HABER

IMF programı terk edilmeli!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...