05 Temmuz 2001 21:00

Deride greve doğru

Tuzla Deri işçileri, grev aşamasında olan sözleşme görüşmelerinin kazanımla sonuçlanmasını istiyor. "Greve hazırız" diyen işçiler, esnafın da desteğini alıyor.

Paylaş
Deride greve doğru
Serpil İlgün
Tuzla Organize Deri Sanayi Bölgesi'nde sürdürülen toplusözleşme görüşmeleri, patronların uzlaşmaz tavırları nedeniyle grev aşamasında. Deri-İş Sendikası Tuzla Şubesi, grev kararını 2 Temmuz'da işyerlerine astı. Şube Sekreteri Salih Akça, "Bizim kaybedecek bir şeyimiz yok. Servetimiz emeğimiz, emeğimizin karşılığını alana kadar da mücadele edeceğiz" dedi.
1 Mart'ta başlayan toplusözleşme görüşmelerinin çıkmaza girmesiyle, uyuşmazlık raporu tutulduğunu ve grev kararlarını 2 Temmuz'da işyerlerine astıklarını, bu tarihten sonraki 6 işgünü içinde de uygulama kararını asmaları gerektiğini anlatan Salih Akça, "Uygulama kararını astıktan sonra 60 içinde greve çıkabiliyoruz. Şu anda 31 işyerinde grev ilan ettik. 17 işyerinde ise yasal prosedür devam ediyor. Çünkü bu işyerleri işveren sendikasına bağlı değil" dedi.
Sürecin bu noktaya gelmesinin nedeninin IMF politikaları olduğunu belirten Akça, "Türkiye'de toplusözleşmelerin önünü kesen IMF'dir. Biz ücrette seyanen 6.5 milyon lira istemişiz 6 milyona inmişiz. Türkiye'de enflasyon zaten yüzde 70-80'lerde ama biz onun altında bir zam istemişiz. İşçi arkadaşlar arasında 30 milyon haftalıkla çalışanlar var. İşçinin bu ücretle geçinme şansı var mı? Yok. İşçilerin aylıkları devletin kendi açıkladığı asgari geçim limitinin bile altında. Sözleşme yapsak, tamamını verse bile, aylık geçim sınırının altında kalıyor" diyerek, patronların Türk-İş'in kamu sözleşmelerindeki tavrını dayanak yaptığını söyledi. Deri patronlarının Türk-İş'in kamuda imzaladığı sözleşmeyi dayattığını belirten Akça, "Biz de diyoruz ki, Deri-İş olarak bir özelliğimiz var. Hep bir lira da olsa fazlasını almışız. Çünkü mücadeleyi iyi yapmışız, sınıf için mücadele geleneğimiz var. Deri-İş, yıllardır tabana sormadan bir şey yapmamıştır. Görüşmeye her zaman en az 15 kişiyle gidiyoruz. Yapılan her şeyi Temsilciler Kurulu'na getiririz, oradan da tabana. Bizde sözleşmeler iki kişiyle bitmez."
'Başaracağız'
Gelişmelere ilişkin değerlendirme toplantılarının devam ettiğini, oluşturulan işyeri komitelerinin yenileceğini ifade eden Akça, sürecin Tuzla esnafına ve diğer sendikalara da anlatıldığını belirterek, "Burası greve gittiği zaman esnaf da greve gitmiş sayılır. Grevi tüm halk ve tabanla göğüslemeye çalışacağız. Örgütlü bir şekilde, halkı da yanımıza katarsak, başarı şansımız olur" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Susurlukçulara ödül gibi cezaya

SONRAKİ HABER

İki yıl sonra prefabriğe hücum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...