05 Temmuz 2001 21:00

Bergama'da hukuk kararları uygulansın

İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar El Ele Hareketi, Eurogold'un izninin iptaline ilişkin son mahkeme kararının bir an önce uygulanmasını istedi.

Paylaş
Bergama'da hukuk kararları uygulansın
İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar El Ele Hareketi, Eurogold'un izninin iptaline ilişkin son mahkeme kararının bir an önce uygulanmasını istedi.
Basın toplantısında, Bergama'da siyanürle altın madeni işletilmesine ilişkin, kesinleşmiş mahkeme kararını yok sayan Başbakanlık genelgesinin de İzmir 1. İdare Mahkemesi'nin kararı ile "... kesinleşmiş mahkeme kararının, uygulamada değiştirilmesinin hukuk devleti ilkesine bağdaşmayacağı ..." gerekçesiyle iptal edildiği vurgulandı.
"Bu mahkeme kararı ile birlikte Bergama'da siyanürle altın madeni işletilmesine ilişkin, her türlü tartışma sona ermiştir" diyen Av. Arif Ali Cangı, Anayasa'nın başlangıç bölümünde kendisini "hukuk devleti" olarak tanımlayan devletin; kendi idari kurumlarının ve kamu görevlerinin kesinleşmiş mahkeme kararını gecikmeksizin ve eksiksiz uygulaması gerektiğini söyledi. İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar El Ele Hareketi Sözcüsü Tuncay Karaçorlu, artık zaman geçirilmeden, Başbakanlık'ın hukuka aykırı işlemi nedeniyle Orman, Çevre ve Sağlık Bakanlıkları tarafından verilen izinlerin iptal edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Madenci şirket, orman sahasından çıkartılmalı, altın çıkarılmasına ilişkin her türlü faaliyet durdurulmadır. Hukuka aykırı işlemler nedeniyle kesilen ağaçların yerine yenileri dikilmeli, alan eski haline getirilmeli ve mahkeme kararlarına karşın, hukuka aykırı işlem yapmakta ısrar eden kamu görevlileri yargılanmalıdır."
Asılsız kampanyalar
Mahkeme kararının uygulanması konusunda İzmir Valiliği tarafından yerinde denetimler yapılması için İzmir Valisi'ni ziyaret edeceklerini ifade eden Karaçorlu, altın madeninin çalışması ve Bergama köylülerinin 11 yıllık mücadelesine kara leke vurmak için çeşitli çirkin ve asılsız karalama kampanyalarının başlatıldığını dile getirerek, önümüzdeki dönemde de bu tür olaylarla karşı karşıya gelebileceklerine dikkat çekti.
Bergama köylüleri yargılanıyor
Öte yandan 27 Mayıs'ta siyanürlü altın madenine karşı çıkan ve bu konudaki mahkeme kararının uygulanması için eylem yaparak İzmir Çanakkale yolunu trafiğe kapatan Bergama köylülerine dava açıldı. Tepeköy ve Narlıca'dan 35 köylü, dün ifade vermek üzere yanlarında İzmir Barosu'ndan iki avukat ve Oktay Konyar ile birlikte Bergama Savcılığı'na gittiler. Köylüler Savcılık'ta "Susma hakkımızı kullanıyoruz" diyerek ifade vermediler. İfade vermeye çağrılanlar arasında eyleme katılmayanların da bulunduğunu belirten köylüler, "Bizim işimiz gücümüz var. Bizi yargılayacaklarına mahkeme kararlarını uygulayıp, Eurogold'u göndersinler" diyerek tepki gösterdiler. Çamköy ve Pınarköylülerin de önümüzdeki günlerde savcılığa çağrılacağı belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Yoksulluk kriz masası kurdurdu

SONRAKİ HABER

Şırnak komplosunda tahliye kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...