04 Temmuz 2001 21:00

'Baz istasyonu kaldırılsın'

Cep telefonu şirketlerinin "hiçbir sınır tanımadan" giriştiği sınır tanımadan giriştiği baz istasyonu kurma yarışı, pek çok yerde halkın yoğun tepkisine neden oluyor.

Paylaş
'Baz istasyonu kaldırılsın'
Gökhan İmrek
Cep telefonu şirketlerinin "hiçbir sınır tanımadan" giriştiği sınır tanımadan giriştiği baz istasyonu kurma yarışı, pek çok yerde halkın yoğun tepkisine neden oluyor. Adana'nın Yüreğir ilçesine bağlı Kışla Mahallesi halkı da, baz istasyonlarının bulunduğu binaların önünde toplanarak, yaşam hakkına sahip çıkılmasını istedi. Baz istasyonlarının çocuklarının ve kendilerinin sağlık düzenini bozduğunu dile getiren mahalle halkı, "Baz istasyonuna hayır", "Ölmek istemiyoruz" yazılı pankartlarla da yetkililere seslenerek, yaşam haklarını tehdit eden bu aletlerin bir an önce kaldırılmasını istediler.
Gerekli resmi dilekçe ve raporları hazırlayarak avukata teslim eden Kışla Mahallesi halkı baz istasyonlarının kaldırılmasını talep eden yasal süreci de başlatmış oldu, Kışla Mahallesi Muhtarı Mehmet Akçalı, daha önce yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi verdi. İlk olarak, 13 Eylül 2000 tarihinde topladıkları 600 imzayı mahalle sakinleri ile birlikte valiliğe teslim ettiklerini belirten Akçalı, valiliğin 19 Eylül 2000 tarihinde gönderdiği cevap yazısında; 4 Ağustos 2000 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle, baz istasyonlarının kuruluş yeri, ölçümleri, işletilmesi ve denetlenmesinin Ulaştırma Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü'ne ait olduğundan gerekli başvurunun bu bakanlığa yapılmasını istediğini belirtti. İl Çevre Müdürü Dr. Hatice Aysan imzasıyla gelen yanıtın ardından ellerindeki imzaları ve yasal işlemlerin başlatılmasını talep eden dilekçeyi Ulaştırma Bakanlığı'na gönderdikerini aktaran Akçalı, buradan da bir yanıt alamadıklarını söyledi.
Baz istasyonları ile ilgili denetim, işletim ve ölçüme ilişkin yetkinin Çevre Bakanlığı'na geçmesinin ardından 23 Mayıs 2001 tarihinde ellerindeki imzalarla bu bakanlığa yeniden başvuruda bulunduklarını ifade eden Akçalı, başvurunun ardından Çevre Müdürlüğü, Adana Büyükşehir ve Yüreğir Belediyeleri temsilcilerinden oluşan bir komisyonun 28 Mayıs tarihinde mahallede incelemelerde bulunduklarını ve sonucunda ise; 3 adet baz istasyonunun bulunduğunu, baz istasyonları kurulurken Mahalle Çevre Kurulu'ndan izin alınmadığını ve Çevre Bakanlığı'nca yayınlanan 2000/11 sayılı genelge kapsamında gerekli izinlerin alınmadığını rapor ettiklerini vurguladı.
Baz istasyonlarının zararlı olup olmadığının devlet yetkililerince açıklanmasını istediklerini kaydeden Akçalı, hiçbir açıklama yapılmadığı için baz istasyonlarının mahallelerinde kurulmasına karşı olduklarını söyledi. Yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık, tansiyon düşmesi (büyük tanyisonun 7'ye kadar düşmesi), baş ağrısı ve çevredeki ağaçların yapraklarının kuruyarak dökülmesinden şikâyetçi olan mahalle halkı ise ne yapacaklarını bilemediklerini ve yetkililerden bir an önce açıklama beklediklerini söylediler.
ÖNCEKİ HABER

Bir 'çökert ve sat' oyunu daha

SONRAKİ HABER

Maaşlarını BM ödüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...