04 Temmuz 2001 21:00

'CHP halktan koptu' diyen gidiyor

Ziya Halis, istifasını açıkladığı basın toplantısında, CHP'nin 1995'ten beri sağ kulvara girdiğini ve halktan koptuğunu söyledi. Halis, son olağan kurultayda da delegelerin buna engel olmak yerine onayladıklarını dile getirdi.

Paylaş
'CHP halktan koptu' diyen gidiyor
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 29. Olağan Kurultayı'nın ardından partisinden istifa eden Ziya Halis, CHP'yi sağa kaymakla ve halktan kopmakla suçladı.
Halis, dün yaptığı yazılı açıklamada, CHP'nin 1995 yılından itibaren tarihsel misyonunu ve geçmişteki mücadele geleneği ile örtüşmeyen sağ kulvara girdiğini belirterek, "Bu sağ sapma, politik süreçte de etkilerini göstermiş, sosyal demokrasinin temel dayanaklarından olan yoksul halk kesimlerinden hızla uzaklaştırılmıştır. Bunun sonucu olarak da 1995 ve sonraki seçimlerde CHP tarihinin en dramatik sonuçları ile karşı karşıya kalmıştır" dedi.
Kurultay delegelerinin CHP'nin sağa kayışına engel olmadığını kaydeden Halis, kurultayın sağ çizgiye ezici çoğunlukla onay verdiğini vurguladı. Halis, kurultay sonrası politik durumu yeniden gözden geçirerek istifa etmeye karar verdiğini belirterek, CHP içinde birlikte çalıştığı yakın arkadaşlarıya dayanışmanın sürebileceğini ifade etti.
Günay: Artık sadece CHP üyesiyim
CHP'nin 29. Olağan Kurultayı'nda genel başkanlığa aday olan, ancak seçimleri kazanamayan Ertuğrul Günay ise, yaptığı yazılı açıklamada, bundan sonraki süreçte sadece CHP üyesi olarak gelişmeleri izlemeye devam edeceğini bildirdi. CHP gibi köklü bir partiyi iki genel seçimde başarısızlığa uğratan ve Meclis dışında bırakan bir kadronun yeniden seçildiğini ifade eden Günay, böylece ülkede partilerin toplumdan kopuk ve kendi içine kapalı yapılar olduğunun bir kez daha yaşandığı görüşünü dile getirdi.
Baykal: İktidara hazırız
Öte yandan Anadolu Ajansı'na açıklama yapan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin 29. Olağan Kurultayı'nda seçilen yeni kadronun parti kadrosu değil, Türkiye'yi yönetecek kadro olduğunu iddia etti. Genel başkanlığa yeniden seçilen Baykal, sağda ve solda yeni parti çalışmaları ve yeni oluşumlarla ilgili bir soruyu da şöyle yanıtladı: "Yeni siyaset arayışlarını doğal karşılıyorum. Ama dikkat ediyorum bu girişimi yapanlar, Türkiye'nin bu noktaya nasıl geldiği konusunda hiçbir ciddi değerlendirmede bulunmuyorlar. Bu girişimde bulunanlar, bu süreçte kendi sorumluluk dönemlerinin de hesabını vermeli ve krizden çıkışın ne olduğunu ortaya koymalıdırlar. Ama ne yazık ki, yeni oluşumlar adına hareket edenler bu konuda hiçbir şey söylemiyorlar. Bu ne biçim yeni oluşum? Türkiye'de sorunun tahlili ve çözümü konusunda proje üreten ve bunu ortaya koyan tek parti CHP'dir. Meclis'teki muhalefet partileri bile bu konuda ciddi bir yaklaşım sergilemiyorlar. Yeni siyasi hareketler ve partiler Türkiye'nin sürekli hayal kırıklığı yaşamaması için iddialarını ve çözüm yollarını gerçekçi biçimde ortaya koymalıdır."
ÖNCEKİ HABER

Sinema Çek Cumhuriyeti'nde buluşuyor

SONRAKİ HABER

Bir 'çökert ve sat' oyunu daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa