04 Temmuz 2001 21:00

Sinema Çek Cumhuriyeti'nde buluşuyor

Çekoslovak Kültür Bakanlığı'nın katkılarıyla, Çek Ulusal Sineması'nın 1945 yılındaki başarılı konumunu devam ettirmek amacıyla ilk kez 1946 yılında düzenlenen Karlovy Vary Film Festivali bugün başlıyor.

Paylaş
Sinema Çek Cumhuriyeti'nde buluşuyor
Çekoslovak Kültür Bakanlığı'nın katkılarıyla, Çek Ulusal Sineması'nın 1945 yılındaki başarılı konumunu devam ettirmek amacıyla ilk kez 1946 yılında düzenlenen Karlovy Vary Film Festivali bugün başlıyor. Geçmişi 2. Dünya Savaşı yıllarına kadar uzanan festivalin ilk yıllarında yarışma bölümleri bulunmuyordu. Çek filmlerinin yanı sıra İngiltere, Fransa ve Amerika gibi ülkelerden de filmlerin konuk edildiği festivalin ilk yılından bu yana yarım asırdan fazla geçti ve bu zaman içinde her yıl düzenli olarak yapılmasa da sürekliliğini koruyan festival, uzun metraj ve belgesel dalındaki yarışma bölümleri, yarışma dışı film gösterimleri, film eleştirmenlerinin seçtikleri, öğrenci filmleri gibi pek çok bölümle kapsamı genişlemiş olarak bugünlere geldi.
Bin yılı geride bıraktığımız 2000 yılının heyecanının festivale de yansımasıyla 35. yılında yoğun bir katılımın yaşandığı, 300'e yakın filmin sinemaseverlerle buluştuğu Karlovy Vary Film Festivali, 36. yıldönümünde de çok zengin bir içerikle Çek sinemaseverlerin karşısında.
Bugün başlıyor
Festivale konuk olması beklenen diğer ünlü isimler arasında, Yönetmen ve Senarist Bille August, Aktris Thora Birch, Yönetmen ve Yapımcı John Herzfeld, Aktör Ben Kingsley, Aktris Nastassja Kinski ve Aktör Vincent Perez bulunuyor.
Festival, bugün, Macaristan doğumlu Amerikalı Yönetmen Eva Gardos'un "An American Rapsody" isimli filminin dünya prömiyeri ile açılacak. Nastassja Kinski'nin rol aldığı film, festivalin "Yarışma Dışı" bölümünde yer alan ilk film. Bu bölümde gösterilecek bir başka film de, Helen Fielding'in romanından Sharon Maguire tarafından sinemaya aktarılan "Bridget Jones's Diary".
İlk yıllarda olmamasına rağmen şimdilerde festivalin en önemli bölümü haline gelen Uluslararası yarışma "Uluslararası Yarışma" bölümünde aralarında Jeanne-Pierre Jeunet'in "Amélie From Montmartre" (Fransa), Vladimir Michalek'in "Angel Exit" (Çek Cumhuriyeti), Ted Demme'in "Blow" (ABD), Monica Laguna'nın "Luna's Game" (İspanya), Bille August'un "A Song for Martin" (Danimarka) ve Maziar Miri'nin "Unfinished Song" (İran)'ında bulunuduğu 17 film yarışacak.
Bu bölümün jüri başkanlığını ise Polonyalı sinemacı Krzysztof Zanussi üstleniyor.
Özel bölümler
Festivalde bu yıl, Otakar Vavra, Kryzystof Zanussi ve Jafar Panahi'ye ayrılan üç özel bölüm var. Bu bölümler kapsamında Çek sinemaseverlerin izleme imkânı bulacakları filmler, "Romance of Trumpet" (Vavra ); "Hidden Treasures", "Life as a Fatal Sexually Transmitted Disease" ve "The Soul is Singing" ( Zanussi ); "The White Balloon", "The Circle" ile "The Mirror" (Panahi).
Özel gösterimler
Festivalin bu bölümünde bu yıl Emir Kustrica'nın son belgesel çalışması olan "Super 8 Stores by Emir Kustrica" adlı filmi; Bruce Beresford'un yönettiği ve Alma Mahler'in Gustav Mahler'e dair anılarına dayanılarak hazırlanan "Bride of the Wind"; "Meleklerin Düş Yaşamı" filminden hatırlayacağımız Elodie Bouchez'in rol aldığı "The Beatnicks" ve Filip Bajon'un "The Spring to Come" isimli filmleri yer alıyor.
Diğer gösterimler
Geçtiğimiz sezon tüm dünyada büyük ilgiyle karşılanmış yabancı yapımların yanı sıra, Çek Cumhuriyeti'nde henüz gösterime girmemiş filmler bölümünde ise, Jonathan Glazer'ın "Sexy Beast"i, Peter Del Monte'nin "Into the Wind"i, Mike Figgis'in "Time Code"u, Robert Altman'ın "Dr.T. and the Women"ı, David Trueba'nın "Masterpiece"i, John Herzfeld'in "15 Minutes"i, Harald Zwart'ın "One Night at McCool's"u ve Ivan Reitman'ın "Evolution"u gösterilecek.
Ödüllü Filmler başlığı altında ise, Türkiye'de gösterimi halen devam eden "Amores Perros", "L'amour, L'argent, L'amour", "Before Night Falls", "Together", "The Wedding", "Intimacy", "The Piano Teacher" ve "The Hold Up" isimli filmler sinemaseverleri bekliyor.
"Batı'nın Doğusu", "Doğu-Batı Buluşması", "Çek Filmleri", "Hoşgörüsüzlük", "Çağdaş Kore Sineması" gibi pek çok ilgi çekici başlığın yer aldığı 36. Karlovy Film Festivali 14 Temmuz'da sona erecek.
ÖNCEKİ HABER

Normal yaşama izin yok

SONRAKİ HABER

'CHP halktan koptu' diyen gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...