04 Temmuz 2001 21:00

Kıbrıs'ta işgalcilere protesto

İngiltere'nin radyasyon saçan antenleri Kıbrıslı Rumları isyan ettirdi. 2003 yılına dek yeni antenlerin kurulması planına karşı eyleme geçen halk, bir İngiliz üssünü bastı.

Paylaş
Kıbrıs'ta işgalcilere protesto
İngiltere'nin Güney Kıbrıs'ta dev antenler kurma girişimi, halkın büyük tepkisiyle karşılaştı. Adadaki İngiliz üslerinin kapısına dayanan Kıbrıslılar, askerleri taşa tuttu.
İngiliz bir yetkili, Akrotiri Üssü'nde 40 polisin yaralandığını ve karakolun zarar gördüğünü söyledi. Çatışmalarda polis, gaz bombaları kullandı. İngiliz birliklerine ait 12 araç yakıldı.
Vekili gözaltına aldılar
Eylemler, önceki gün sabah saatlerinde, bir milletvekilinin Akrotiri Üssü'nde gözaltına alınması ile başladı. İngiliz askeri, antenlere yönelik protestoların önde gelen isimlerinden milletvekili Marios Matsakis'i, üsse girmeye teşebbüs etmekle suçlayarak gözaltına aldı. Matsakis, daha sonra serbest bırakıldı.
Sigma televizyonu, 1000 göstericinin Episkopi karakolunu kuşattığını, polislerin kendilerini binaya kitlemek zorunda kaldığını bildirdi. Yanan arabaları söndürmek için helikopkerler getirildi. Bazı İngiliz turistlerin de arabalarının taşlandığı öğrenildi.
Rum Meclis Başkanı Dimitris Hristofyos, olaylarda İngilizlerin tavrının "kabul edilemez" olduğunu söyledi. Hristofyos, İngilizlerin yeni anten kurma planlarını hayata geçirmeye çalışmalarının, doğal olarak kışkırtmaya neden olduğunu anlattı.
Geçtiğimiz pazartesi günü de bazı göstericiler, mevcut antenlerden birine tırmanmış, altı saat boyunca da aşağıya inmemişlerdi.
Kıbrıslılar, antenlerin radyasyon yaydığını ifade ediyorlar. Antenler ayrıca göçmen kuşlar için de tehlike teşkil ediyor. Adada halen 3000 İngiliz askeri var.
İngiltere'de eylem
Öte yandan, İngiliz üsleri İngiltere'de de protesto edildi. İngiltere'nin Kuzey Yorkshire bölgesinde bulunan ve Echelon sisteminin en önemli ayaklarından olan Menwith Hill askeri dinleme ve gözleme istasyonuna önceki gün giren Greenpeace üyesi 100 kişiden biri, dün halen üsteydi. Dün sabah 25 yeni göstericinin üsse girmeyi başardığı belirtildi. Üs dışında toplanan Greenpeace üyeleri de göstericilere destek verdi.
Amaçlarının ABD Başkanı George Bush'un ısrarla savunduğu Yıldız Savaşları projesinin İngiltere tarafından reddedilmesini sağlamak olduğunu belirten protestocular, üsse girip çıkan Amerikalı askeri personeli de ıslıklarla protesto etti.
ÖNCEKİ HABER

Çocuklar isyan etti!

SONRAKİ HABER

IMF'nin 'deli gömleği'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...